Чому в Україні вже зараз варто запровадити обмежений локдаун. Пояснює експерт

Чому в Україні вже зараз варто запровадити обмежений локдаун. Пояснює експерт

Ексклюзивно
Чому в Україні вже зараз варто запровадити обмежений локдаун. Пояснює експерт
. УНІАН

Керівник центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки й заступник очільника МОЗ з 2016 по 2019 роки Павло Ковтонюк вважає, що "червона" зона по всій країні – неминуча. За його словами, уряду варто вже зараз запровадити обмежений локдаун, щоб попередити гірший сценарій розвитку подій.

"Наш центр рекомендує уряду вжити більш різких заходів раніше. Замість того, щоб далі наполягати на цьому адаптивному підході лише з двома зонами, зробити все-таки обмежений локдаун по всій країні, альтернативою якого є гірший сценарій – це обмеження жорсткого локдауна по всій країні. Ми вважаємо, що якщо рухатися далі поступово, то ми саме до жорсткого локдауна і дійдемо", - сказав він в ефірі Українського радіо.

Експерт пояснив, що м’які обмеження для населення означають більш жорсткі умови роботи для лікарів.

"Одна з переваг жорсткого локдауна – це зменшення навантаження на систему лікарень. Ми повинні розуміти, що зараз ці пом’якшені обмеження для нас означають більш жорсткі умови роботи для лікарів. Тобто ми за їх рахунок зараз ходимо і живемо відносно нормальним життям. Тому локдаун, який зараз ще не пізно зробити не таким жорстким, як він був навесні, впровадити не важко. Епідеміологічна крива згладиться, а це значитиме, що в лікарні надходитиме менше пацієнтів", – сказав Ковтонюк.

Читайте також: В яких випадках звертатися до контакт-центру з протидії COVID-19. Відповідає МОЗ

Він зазначив, що ідея Міністерства охорони здоров'я запровадити жорсткий карантин на вихідні не принесе позитивного результату.

"Останнім часом було декілька дискусій навколо поодиноких дій, наприклад, окремих годин для старших людей в магазинах і аптеках, або карантин вихідного дня. Наша ж аналітична оцінка ситуації говорить про те, що будь-який один захід ситуацію не рятує. Він лише спричинить хвилю невдоволення, відчуття "чому ми, а не вони". Такі поодинокі кроки з епідеміологічної точки зору нічого не вирішують, а нагнітають знервованість", - переконаний він.

"Ми вважаємо, що це мають бути широкі обмеження – на масові заходи, на роботу місць, де люди збираються разом, на обмеження контактів для однієї людини. При цьому, щоб залишалися працювати школи, супермаркети і транспорт, і в такому режимі пожити місяць і подивитися, чи епідеміологічна крива сповільниться. На нашу думку, вона має спинитися, але якщо діяти рішуче, не робити маленькі кроки, відкладаючи відповідальне рішення на потім, яке, однаково, доведеться приймати", - зазначив ексзаступник очільника МОЗ.

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров’я планує запровадити у магазинах "пріоритетні години" з 10 до 12 дня для населення віком у понад 60 років. У цей час вони зможуть придбати товари поза чергою.
  • Також МОЗ пропонує зупинити роботу торговельно-розважальних центрів у рамках "карантину вихідного дня", а закладам громадського харчування працювати лише на винос. При цьому продуктові магазини, транспорт, аптеки, заправки та ветеринарні аптеки продовжать роботу.
  • Президент Володимир Зеленський підтримав ідею запровадження "карантину вихідного дня" і заявив, що це допоможе уникнути жорсткого локдауну та дасть змогу підготувати необхідну кількість лікарняних ліжок.
  • Раніше прем'єр Денис Шмигаль заявив, що уряд не планує запроваджувати в Україні повний локдан, оскільки країна не може його собі дозволити.
На початок