Як вийти з конституційної кризи. 5 порад ініціативи "Першого грудня"

Як вийти з конституційної кризи. 5 порад ініціативи "Першого грудня"

Як вийти з конституційної кризи. 5 порад ініціативи "Першого грудня"
. Facebook Кирило Івашин

Ініціативна група "Першого грудня" відзначила очевидну ситуацію конституційної кризи Україні та порадила, як з неї вийти.

Об'єднання відомих суспільних діячів та вчених та політиків ініціативна група "Першого грудня" опублікувала своє бачення ситуації навколо рішення КСУ у справі е-декларацій.

Документ зокрема підписали кандидат філософських наук, викладач Київо-Могилянської академії Володимир Єрмоленко, правозахисник Євген Захаров, діяч українського єврейського руху і дисидент Йосип Зісельс, кандидат історичних наук, письменник Ігор Козловський, віцеректор Українського Католицького університету Мирослав Маринович, академік НАН, фізик Ігор Юхновський та академік НАН, астроном Ярослав Яцків, опублікувало своє бачення ситуації навколо рішення КСУ у справі е-декларацій.

"Не беремось аналізувати особливості конституційної кризи, яку спричинило рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності окремих положень антикорупційного законодавства і яку поглиблюють деякі подальші ініціативи з боку виконавчої та законодавчої гілок влади. Це вимагає компетентного аналізу професійних юристів. До розгляду беремо лише констатацію: конституційна криза очевидна і серйозна", – зазначили члени ініціативи.

На думку "Ініціативи "Першого грудня", для того, щоб знайти правильний шлях виходу із конституційної кризи в Україні слід дотримуватися наступних принципів:

  • Зберегти спокій і не поспішати. Напружена політична боротьба змушує політиків робити заяви, які покликані віддзеркалити їхню впевненість і рішучість. Проте ці заяви грішать поспішністю, оскільки виділяють одні аспекти кризи, але ігнорують інші, а відтак призведуть до ще більшого хаосу. Нинішня криза не має одноходового вирішення, а тому хаотичну «стрілянину» заявами слід замінити добре продуманим стратегуванням.
  • Усвідомити пріоритети. Для суспільства не так важливо, яка з партій чи який лідер виведуть країну із кризи. Значно важливіше, чи вдасться не допустити подальшого руйнування державних інститутів. Цієї мети можна досягти лише максимальним зосередженням на національних інтересах України – аж до особистої чи партійної самопожертви.
  • Творити простір співпраці. Ми добре усвідомлюємо, що загальнонаціонального консенсусу зараз не досягти. Проте шукати міжпартійні та міжгрупові контакти задля порозуміння й координації дій вкрай необхідно. Масованому наступові ворогів України слід протиставити максимально згуртоване каре українського політикуму.
  • Покласти в основу цінності. В умовах регіональної мозаїчності України стихійна боротьба інтересів неминуче веде до боротьби всіх проти всіх – тобто до чергової національної руїни. Її ще можна зупинити, якщо загнуздати свої егоїзми й довіритися цінностям, які єдині закладуть основи нашої перемоги.
  • Дати країні Арбітра. Хибна система кадрового підбору виносить до керма третьої влади людей безпринципних, тому необхідно гарантувати дотримання принципів відкритості конкурсних умов, рівноправної змагальності кандидатів та їхнього професіоналізму й доброчесності є завданням № 1.

"Ми не стверджуємо, що в згаданій ухвалі Конституційного Суду України всі рішення є неправомірними. Верховенство права унеможливлює як узурпацію влади, так і диктатуру «вулиці». З нинішньої кризи ми маємо вийти сильнішими", – наголосили члени ініціативи.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.
  • 3 листопада народні депутати України підписали заяву, в якій закликали суддів Конституційного суду, які підтримали рішення про визнання неконституційною статтю про недостовірне декларування, скласти повноваження.
На початок