ДБР зацікавилося офшором Порошенка на Віргінських островах. Адвокат прокоментував

ДБР зацікавилося офшором Порошенка на Віргінських островах. Адвокат прокоментував

Доповнено
ДБР зацікавилося офшором Порошенка на Віргінських островах. Адвокат прокоментував
. УНІАН

Державне бюро розслідувань розпочало фактове провадження щодо п’ятого президента України Петра Порошенка через відкриту ним у 2014 році офшорну компанію на Британських Віргінських островах. Адвокат Порошенка Ігор Головань пояснив, що компанію створювали з технічною метою і не виводили з її допомогою жодних грошей.

Цю інформацію Суспільному підтвердили в ДБР.

Водночас у пресслужбі установи не змогли відповісти, чи пов’язане розслідування із раніше відкритими провадженнями стосовно п'ятого президента.

"Потрібно у слідства уточнити, бо вони дали дозвіл на розкриття тільки тієї інформації, яка є на сайті", – пояснили в ДБР.

Раніше на сайті ДБР з’явилася заява в.о. директора установи Олексія Сухачова про те, що слідчі Бюро розслідують провадження щодо Порошенка.

"Слідчі Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування за фактом вчинення п’ятим президентом України у 2014 році умисних дій, спрямованих на відкриття компанії в юрисдикції Британських Віргінських Островів", – йдеться в її тексті.

Як зазначається у повідомленні, для одержання необхідної інформації у рамках провадження ДБР звернулося до Офісу генерального прокурора та надіслало міжнародні запити до компетентних органів Британських Віргінських островів, Республіки Панама та Республіки Кіпр.

За даними досудового розслідування, Порошенко відкрив офшор на Британських Віргінських островах за посередництва кіпрської та панамської юридичних фірм. При цьому єдиним бенефіціарним власником компанії вказаний особисто експрезидент – у реєстраційних даних міститься інформація з його паспорту та вказана київська адреса Порошенка.

У реєстраційних документах компанії також зазначається, що вона виконуватиме роль холдингового підприємства для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації, засновником якої є Петро Порошенко, а джерелом коштів для неї мають бути доходи від комерційної діяльності.

Відтак правоохоронці вбачають у діях експрезидента ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та 209Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом КК України.

Що сказав адвокат Порошенка

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань прокоментував порушене ДБР провадження, зазначивши, що згадану в повідомленні компанію створювали з технічною метою та невдовзі ліквідували.

"Згадана у "новині" ДБР компанія створювалася виключно з технічною метою передачі активів у довірчу власність Rothschild. Що і було зроблено. Після чого негайно було подано заяву про її ліквідацію. Ця компанія навіть не відкривала банківських рахунків, і жодні кошти ні з України, ні з будь-якого іншого місця не перераховувалися", – написав він.

Також Головань зазначив, що Порошенко, відповідно до умов довірчої власності, протягом останніх років не втручається в управління "Рошеном", а податки з дивідендів сплачує в Україні.

Окрім того, адвокат наголосив, що відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу про підслідність, ухилення від сплати податків мало б розслідувати слідчі податкової, а не ДБР.

Головань повідомив, що вимагатиме спростування неправдивої інформації про Порошенка в суді.

Що відомо

  • ДБР відкривало 13 кримінальних проваджень, де фігурує Порошенко. Заявником у більшості проваджень виступає заступник голови адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрій Портнов.
  • Зокрема, Порошенко фігурує у справах про зловживання службовим становищем і втручання в діяльність суддів шляхом їх несвоєчасного призначення на посаду; про неправомірний вплив на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в березні-травні 2019 року; втручання в діяльність суддів Окружного адмінсуду Києва щодо рішення про скасування націоналізації "ПриватБанку".
  • Серед іншого, Порошенку інкримінують ймовірне відмивання коштів та ухилення від сплати податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий" і заводу "Кузня на Рибальському".
  • 8 квітня Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані щодо можливих неправомірних дій п'ятого президента під час призначення суддів Верховного суду у 2017 та 2019 роках.
  • 20 травня 2020 року в Офісі генерального прокурора порушили провадження за фактом державної зради, після того як нардеп Андрій Деркач оприлюднив аудіорозмови з голосами, схожими на п'ятого президента України Петра Порошенка й ексвіцепрезидента США Джо Байдена.
  • 26 травня Порошенко не прийшов на допит до Державного бюро розслідувань у справі щодо можливого порушення і несплати мита під час ввезення 43 картин в Україну.
  • 10 червня в Державному бюро розслідувань Порошенку вручили підозру у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, яке у відомстві вважають незаконним.
  • Державне бюро розслідувань закрило справу про можливе ухиляння від сплати податків експрезидентом Петром Порошенком під час продажу заводу "Кузня на Рибальському".
  • У липні адвокати народного депутата Петра Порошенка заявили, що Державне бюро розслідувань порушило ще чотири справи проти їхнього клієнта за заявами колишнього власника Приватбанку Ігоря Коломойського.
На початок