Офіс генпрокурора через "плівки Деркача" з голосом Порошенка відкрив справу про держзраду

Офіс генпрокурора через "плівки Деркача" з голосом Порошенка відкрив справу про держзраду

Оновлено
Офіс генпрокурора через "плівки Деркача" з голосом Порошенка відкрив справу про держзраду
. Уніан

В Офісі генерального прокурора порушили провадження за фактом державної зради, після того як нардеп Андрій Деркач оприлюднив аудіорозмови з голосами, схожими на п'ятого президента України Петра Порошенка й ексвіце-президента США Джо Байдена.

Цю інформацію Суспільному підтвердили в ОГПУ.

Зокрема, розслідування розпочато за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Що сталося

19 травня нардеп Деркач провів онлайн-брифінг, де розповів, що отримав від журналістів-розслідувачів записи телефонних розмов Порошенка та Байдена, які нібито свідчать про факти державної зради та міжнародну корупцію. За його словами, перша тема записів, які датовані 2015-2016 роками, стосується отримання "$1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції".

Також у них нібито йдеться про необхідність звільнення діючого на той час генпрокурора Віктора Шокіна, "який тоді розслідував справу Burisma і вийшов на Байдена". Контролював це нібито колишній держсекретар США Джон Керрі.

Деркач стверджує, що отриманий мільярд доларів був спрямований на отримання військових держзамовлень підприємствами, що мають відношення до Порошенка.

Він розповів, що друга тема записів стосується розвалу парламентської коаліції і виборів у лютому 2016 року. Зокрема, Порошенко начебто блокував відставку Кабміну через особисту обіцянку Байдену.

Нардеп зазначив, що крім іншого Байден мав вплив на наглядові ради великих держкомпаній в Україні, а Порошенко хотів "рейдернути" активи, які належать олігарху Ігорю Коломойському, у тому числі телеканал "1+1".

Деркач заявив, що передав до Офісу генпрокурора всі багатогодинні записи розмов та заяву про держзраду Порошенка з вимогою відкрити відповідне кримінальне провадження.

Реакція Порошенка та його партії

П'ятий президент України Петро Порошенко, коментуючи оприлюднення "плівок Деркача", заявив, що "п’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України". Порошенко "має обґрунтовану підозру", що до цієї "спецоперації" причетний Офіс президента України. Він уточнив, що "плівки Деркача" поширюють медіа-ресурси олігарха Ігоря Коломойського та "три проросійських канали".

У "Європейській солідарності" заявили, що за допомогою скандалу промосковські сили хочуть посварити Україну та США.

"Мета московської провокації очевидна – посварити Україну зі США, позбавити нашу країну двопартійної підтримки найважливішого стратегічного союзника. А заодно розганяти тези московської пропаганди, що Порошенко "працював на США, а не Україну". І це роблять ті, хто насправді тут і зараз працює на Москву і хоче повернути нашу країну в зону московського впливу", - цитує нардепа Володимира В'ятровича пресслужба партії.

У "ЄС" стверджують, що оприлюднені аудіофрагменти "сфабриковані заради дискредитації України і штучного її втягнення в американську виборчу кампанію".

Також у партії Порошенка додали, що одним із завдань пресконференції Деркача "є лобіювання інтересів олігарха Коломойського". 

Зеленський про вирок Порошенку

Президент Володимир Зеленський, під час пресконференції 20 травня пообіцяв Порошенку майбутній вирок, щоправда, не уточнив, з якого приводу.

"Що стосується вироку пану Порошенку. Я впевнений, що все це ще попереду. Ви бачили і вчорашній скандал ("плівки Деркача" - ред.). Вони так керували державою, що на них чекає багато дуже різних пригод і різних вироків", - сказав він.

Реакція у США

Син президента США Дональд Трамп-молодший, перефразовуючи свого батька, який називав розмову з Зеленським "ідеальною", написав у Twitter, що розмова, яку оприлюднив Деркач є "неідеальною".

На цей твіт відреагував спікер Джо Байдена Ендрю Бейтс.

Він написав, що "навіть після того, як російська розвідка активувала цей запис ("плівки Деркача" – ред.) – це все ще ніщо". Бейтс додав, що "розвінчана неправда, через яку ваш батько (Трамп – ред.) проходив процедуру імпічменту, мертва".

У статті Washington Post повідомляється, що у штабі Байдена вважають публікацію "плівок Деркача" продовженням давніх зусиль Росії, яка хоче завдати шкоди колишньому віце-президенту Байдену. У Байдена вказують на роль, яку відіграє у просуванні "плівок" російська закордонна агенція RT, яка контролюється Кремлем, та на зв'язки Деркача з Росією.

Що відомо

  • У лютому 2020 року Сенат Сполучених Штатів проголосував за виправдання президента США у процесі про імпічмент. Трампа звинувачували у зловживанні повноваженнями і перешкоджанні розслідуванню Конгресу через те, що під час телефонної розмови він попросив українського президента Володимира Зеленського почати розслідування діяльності політичного опонента Трампа Джо Байдена і його сина Гантера, який працював в енергетичній компанії в Україні.
  • Адвокат Трампа Джуліані шукав інформацію про Байденів в Україні. 5 грудня 2019 року стало відомо, що Рудольф Джуліані прибув до Києва. Фото з ним опублікував нардеп Андрій Деркач.
  • У 2019 році колишній віце-президент США і ймовірний кандидат в президенти на виборах 2020 року Джо Байден зіткнувся із звинуваченнями в "недоречних дотиках" до жінок. У відповідь Байден заявив, що дотики, на які поскаржилися чотири жінки, були жестами підтримки, але пообіцяв в майбутньому з великою повагою ставитися до чужого особистого простору.
На початок