Кіпр припинив торгівлю "золотими паспортами"

Кіпр припинив торгівлю "золотими паспортами"

Кіпр припинив торгівлю "золотими паспортами"
. Ілюстративне фото, Unsplash

1 листопада на Кіпрі припинила діяти так звана програма "золотих паспортів", яка передбачала надання громадянства країни в обмін на інвестиції.

Влада країни оголосила про таке рішення після розслідування Al Jazeera, в якому журналісти зняли на відео кількох кіпрських посадовців, що пропонували громадянство китайському бізнесмену із судимістю. Невдовзі після цього голова парламенту Кіпру Дімітріс Суллуріс, який був присутній у сюжеті, подав у відставку, повідомляє Deutsche Welle.

Журналістам вдалося встановити дані власників 2,5 тисячі "золотих паспортів". За їхньою інформацією, 40 відсотків власників таких паспортів виявились росіянами, до того ж капітал багатьох з них мав ознаки кримінального походження.

У вересні місцева поліція почала розслідувати процедуру отримання громадянства 42 інвесторами та виявила, що деякі з них отримали паспорти нечесним шляхом або завдяки приховуванню важливої інформації.

Зрештою Міністерство фінансів та Міністерство внутрішніх справ країни висловились за припинення програми набуття громадянства в обмін на інвестиції. Уряд Кіпру підтримав цю ініціативу

У минулому Європейська комісія вже закликала посилити контроль за видачею так званих "золотих паспортів", оскільки їх можуть використовувати для відмивання грошей та ухилення від сплати податків. Також у жовтні Єврокомісія почала проти Кіпру та Мальти процедуру через порушення законів ЄС під час видачі громадянства.

Що відомо

  • 20 жовтня Європейська комісія почала розслідування щодо Кіпру та Мальти через можливі порушення у процедурах набуття інвесторами громадянства цих країн.
  • Раніше Єврокомісія неодноразово висловлювала заклопотаність з приводу схем отримання громадянства для інвесторів та ризиків, властивих таким схемам.
  • У звіті Комісії від січня 2019 року зазначалось, що ці ризики пов'язані, зокрема, з безпекою, відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків і корупцією.
  • У квітні 2020 року Комісія направила зацікавленим державам-членам лист, в якому виклала свої побоювання та запитала про додаткову інформацію щодо схем.

На початок