Єврокомісія розслідує видачу "золотих паспортів" урядами Мальти та Кіпру

Єврокомісія розслідує видачу "золотих паспортів" урядами Мальти та Кіпру

Єврокомісія розслідує видачу "золотих паспортів" урядами Мальти та Кіпру
. Global Citizen Solutions

Європейська комісія почала розслідування щодо Кіпру та Мальти через можливі порушення у процедурах набуття інвесторами громадянства цих країн. Такі шляхи отримання громадянства відомі як "золоті паспорти".

Як зазначається у заяві, розміщеній на сайті Єврокомісії, урядам обох острівних держав вже спрямували відповідні листи, у яких міститься попередження щодо функціонування таких схем.

"Комісія вважає несумісним із закріпленим принципом щирого співробітництва надання цими державами їхнього громадянства – а, отже, громадянства ЄС – в обмін на заздалегідь визначений платіж або інвестиції. Це також підриває цілісність статусу громадянства ЄС, передбаченого статтею 20 Договору про функціонування Європейського Союзу", – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у Комісії, такі схеми мають наслідки для ЄС загалом, оскільки отримувач паспорту будь-якої держави-члена автоматично стає громадянином Євросоюзу та користується усіма правами, пов’язаними із цим статусом. Зокрема, він включає право вільно пересуватися, проживати й працювати в межах ЄС, право голосувати на муніципальних виборах, а також право голосу на виборах в Європарламент.

"Як наслідок, ефекти схем громадянства для інвесторів не обмежуються державами-членами, які ними керують, і не є нейтральними щодо інших держав-членів і ЄС в цілому", – наголосили в Єврокомісії.

У Комісії зазначили, що уряди Кіпру та Мальти матимуть два місяці, щоб відповісти на листи з офіційним повідомленням. Якщо відповіді будуть незадовільними, Єврокомісія може винести мотивовану думку з цього питання.

У вересні 2020 року кіпрська газета Politis оприлюднила список осіб, які отримали громадянство Кіпру в період із 2008 по 2012 роки в обмін на інвестиції. Серед них опинилися українські олігархи Ігор Коломойський, члени його родини, бізнес-партнер Коломойського Геннадій Боголюбов, а також українські бізнесмени Костянтин Григоришин, Віталій Гайдук та Михайло Кіперман.

Що відомо

  • Раніше Єврокомісія неодноразово висловлювала заклопотаність з приводу схем отримання громадянства для інвесторів та ризиків, властивих таким схемам.
  • У звіті Комісії від січня 2019 року зазначалось, що ці ризики пов'язані, зокрема, з безпекою, відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків і корупцією.
  • У квітні 2020 року Комісія направила зацікавленим державам-членам лист, в якому виклала свої побоювання та запитала про додаткову інформацію щодо схем.
  • Уряд Кіпру з листопада 2020 року припинить програму видачі "золотих паспортів".

На початок