Пандемія-2020. Сфери та компанії, яким карантин пішов на користь

Пандемія-2020. Сфери та компанії, яким карантин пішов на користь

Пандемія-2020. Сфери та компанії, яким карантин пішов на користь
. Суспільне

Пандемія, точніше жорсткий карантин, став причиною закриття багатьох малих та середніх бізнесів. Разом з тим є сфери та окремі компанії, які від карантину не тільки не втратили, а й навпаки заробили. Розповідаємо, поштовхом для якого бізнесу стала пандемія та кому вдалося заробити завдяки карантину.

Відеоконференції та корпоративні месенджери

Беззаперечним переможцем цьогорічних перегонів став сервіс для відеоконференцій Zoom. Загалом за цей рік акції компанії зросли на 689%. Завдяки простоті використання та широкому спектру безкоштовних можливостей (зокрема й для групових відеодзвінків) компанії вдалося досягнути неймовірного росту з початку карантину. Обійшовши, наприклад, Skype, який свого часу був одним із найпопулярніших сервісів для відеодзвінків, проте не зміг втримати першість й на рівних конкурувати з мессенджерами.

Компанія Zoom не тільки показала серйозне зростання своїх акцій, а й водночас швидко побудувала власний бренд. Попри звинувачення в недостатній захищеностіУ квітні 2020 року видання The Washington Post повідомило, що у відкритому доступі з'явились записи тисячі відеодзвінків, здійснених у додатку Zoom та появу такого явища як “зумбомбінгПідключення до відеоконференції незнайомців, коли сесію не захищено паролем і приєднатися до неї можна, просто клікнувши посилання на загальнодоступну подію Zoom.”, компанії все одно вдалося утримати позиції.

Сфери та компанії, яким вдалося заробили під час пандемії
Ілюстративне фото

Паралельно з тим, як дорожчали акції Zoom, мессенджери почали впроваджувати відеодзвінки й собі. Наприклад, такі функції з’явилися у Messenger від Facebook та Telegram.

На тлі віддаленої роботи зростала й популярність корпоративних мессенджерів. Наприклад, за останніми даними кількість користувачів Microsoft Teams зросла з квітня на 60% – до 115 млн. Своєю чергою, у Slack заявляли про зростання кількості платних акаунтів до 130 тисяч на вересень 2020 року (це на 30% більше, ніж за той же період в 2019).

Фріланс

Ще одна компанія, якій вдалося показати величезне зростання під час пандемії – ізраїльська платформа для фрілансерів Fiverr, акції якої від початку 2020 зросли на 653%. Це місце, де фрилансери можуть знайти замовників, а замовники виконавців для одноразової чи проєктної роботи. Спектр послуг які пропонуються на сайті максимально широкий: від створення візиток чи найпростішого перекладу до монтажу відео й програмування. 

До слова, Fiverr в різний час піддавалася критиці: за рекламу занадто низьких цін на графічні послугу, поганий клієнтський сервіс, та фальшиві відгуки на сайті. Попри все це, глобальний карантин тільки допоміг компанії. Варто зазначити, що й раніше справи у сервісу йшли досить добре. У червні 2019 Fiverr потрапила до Нью-Йоркської фондової біржі, а ще на початку цього року компанія звітувала про 107,1 млн доларів доходу за 2019 фінансовий рік.

Хмарні сервіси

Ще одна сфера, яка й так показувала серйозне зростання, проте завдяки пандемії цей ріст тільки пришвидшився – хмарні сервіси. Наприклад, акції мережі доправлення (і розповсюдження) контенту Fastly від початку року зросли на 315%.

Компанія допомагає онлайн сайтам та платформам пришвидшити доступ їх користувачів до контенту, шляхом оптимізації розмір відео та аудіо, балансуванню навантаження, а також мережі серверів у різних регіонах. Усе це сприяє швидшому завантаженню вебсторінок та їх вмісту.

Кіберзахист

Оскільки через карантин зросла важливість онлайн-сервісів, як наслідок, це вплинуло на популярність продуктів, які спеціалізуються на кіберзахисті. Наприклад, акції компанії Cloudfare, яка надає послуги зокрема з пом'якшення DDoS атак та роботи служб безпеки в Інтернеті, зросли від початку 2020 на майже 234%.

Сфери та компанії, яким вдалося заробили під час пандемії
Ілюстративне фото

На 200% за той же період зросли й акції компанії Zscaler, яка спеціалізується на інформаційній безпеці, зокрема це стосується запобігання/зниження ймовірності несанкціонованого доступу до даних або їх незаконного використання, розкриття, порушення, видалення, пошкодження чи модифікації. Станом на серпень 2020 року ринкова капіталізація компанії перевищувала 16 млрд доларів.

Електронні угоди

Окремо варто виділити компанію Docusign, акції якої теж показали зростання на близько 200%. Компанія дозволяє організаціям керувати електронними угодами, зокрема DocuSign надає можливість залишати електронний підпис на угодах, використовуючи різні типи пристроїв. 

Читайте також

Онлайн 2020. Як пандемія вплинула на онлайн-користування

Вимушений експеримент. Як змінилося ставлення до віддаленої роботи

На початок