Вимушений експеримент. Як змінилося ставлення до віддаленої роботи

Вимушений експеримент. Як змінилося ставлення до віддаленої роботи

Вимушений експеримент. Як змінилося ставлення до віддаленої роботи
. Суспільне

Цього року багатьом працівникам у всьому світі довелося вдатися до формату роботи з дому, неважливо, хотіли вони цього чи ні. Причина зрозуміла – карантинні обмеження через пандемію. Проте цей вимушений експеримент показав, що оцінка дистанційної роботи може бути кардинально протилежна, як у різних роботодавців, так і працівників.

Суспільне зібрало статистику стосовно віддаленої роботи, думки керівників великих корпорацій, а також розібралося в аргументах “за” та “проти” такого формату роботи.

Нова стара норма

Віддалена робота насправді явище не нове, багато компаній практикують такий формат робочого процесу вже не перший рік, проте пандемія змусила перевести своїх співробітників на “дистанційку” або ж перейти на неї самим, навіть, затятих супротивників такого формату.

Згідно з даними Statista, серед 3000 тисяч опитаних в Австралії, Великій Британії, Канаді та США, ще до жорстких карантинних обмежень весь час віддалено працювали 16%, ще стільки ж працювали з дому “досить часто”.

Крім того, відповідно до спільного звіту компаній Buffer та Angelist (дані збиралися ще до пандемії) 98% людей, які вже працюють віддалено, хотіли б продовжувати роботу в такому форматі до кінця своєї кар'єри, а 97% рекомендували б спробувати дистанційну роботу іншим. Навіть попри те, що 70% респондентів роботодавці не покривають пов’язані витрати, такі як рахунки за домашній інтернет, плату за коворкінг і напої (якщо працюють у кафе), мобільні рахунки тощо.

98% людей, які вже працюють віддалено, хотіли б продовжувати роботу в такому форматі до кінця своєї кар'єри
98% людей, які вже працюють віддалено, хотіли б продовжувати роботу в такому форматі до кінця своєї кар'єри. Ілюстративне фото

Водночас пандемія виявила й недоліки віддаленої роботи. Основний для працівників – збільшення робочого навантаження. Наприклад, у Microsoft помітили, що активність в робочих чатах у суботу та неділю зросла на понад 200%, а співробітники почали активно обговорювати робочі питання в неробочий час.

Своєю чергою, за даними дослідження, проведеного на замовлення LinkedIn, з’ясувалося, що в середньому ті, хто працює вдома з початку карантину, набирають додаткових 28 годин понаднормової роботи щомісяця, а це майже чотири повноцінних робочих дні.

Реакція технологічних гігантів

Міжнародні корпорації теж спробували формат віддаленої роботи. Наприклад, Microsoft відправила працювати з дому понад 80% співробітників, від 34% до 76% працівників перейшли на “віддаленку” в Amazon, Uber, Facebook і Google. Twitter же взагалі практично закрили офіси для працівників.

Попри це, результатами такого експерименту задоволені не всі. Наприклад, глава Netflix Рід Гастінгс жодних плюсів у дистанцій роботі не побачив. За його словами, такий формат роботи не має жодного позитивного ефекту. 

AP
Не бачу жодних плюсів (віддаленої роботи – ред.). Неможливість працювати обличчям до обличчя, особливо в міжнародному масштабі – це суцільний негатив.
Рід Гастінгсглава Netflix

Гастінгс вважає, що після пандемії багато компаній оберуть варіант чотириденного робочого тижня в офісі та одного дня роботи з дому. На питання, коли Netflix планує повертати співробітників в офіс, глава компанії жартівливо відповів: “Через 12 годин після затвердження вакцини”. Однак потім уточнив, що, ймовірно, співробітники матимуть змогу повернутися через пів року після появи вакцини, коли більшість зможе вакцинуватися.

У компаніях Google та Facebook про довгострокові перспективи такого формату роботи поки не говорять, проте дозволили співробітникам працювати віддалено, як мінімум, до кінця 2020 року. 

Хоча все ж варто зазначити, що нещодавно у Facebook з’явилася посада директора з дистанційної роботи. В описі вакансії серед обов'язків зазначається розробка довгострокової стратегії дистанційної роботи в компанії. Серед вимог до кандидата – від 15 років досвіду в керівництві командами, віддаленими співробітниками або відділом кадрів.

Серед технологічних гігантів найбільше оцінив переваги віддаленої роботи глава Twitter Джек Дорсі. Він дозволив співробітникам не повертатися з віддаленої роботи, якщо їм зручніше виконувати обов'язки з дому й вони з ними можуть впоратися.

СЕО компанії Apple Тім Кук заявив, що не вірить у те, що компанія повністю повернеться до докарантинного режиму, оскільки “є деякі речі, які насправді дійсно добре працюють віртуально”. Проте Кук все ж сподівається, що більшість співробітників зможуть повернутися в новий кампус компанії у Кремнієвій долині десь наступного року. Нині ж, за його словами, до офісу повернулися від 10 до 15% співробітників Apple. 

Аргументи “за” та “проти”

Серед аргументів “за” найчастіше називають:

  • економію на оренді офісних приміщень та утримання офісу;
  • 32% співробітників дотримуються гнучкого графіка;
  • можливість працювати з будь-якого місця;
  • не потрібно витрачати час на поїздку на роботу;
  • можливість більше часу проводити з родиною;
  • інклюзивність (більше можливостей для людей з інвалідністю);
  • гнучкість графіку для представників певних професій: можливість самому обирати, коли саме впродовж дня працювати.

Серед аргументів "проти":

  • понаднормове навантаження;
  • перевтома;
  • самотність (для тих, хто живе сам);
  • менша сконцентрованість через велику кількість факторів, які відволікають удома;
  • сповільнення комунікації.

Читайте також

У чому проблема вищої освіти та в якому напрямку їй варто рухатися

6 найзатребуваніших професій після пандемії

Як почати ранок максимально продуктивно і піти на роботу з радістю

На початок