Іран вночі атакував Ізраїль: яка ситуація на Близькому Сході

Іран вночі атакував Ізраїль: яка ситуація на Близькому Сході

Робота ППО над Єрусалимом
Робота протиповітряної оборони над Єрусалимом, Ізраїль, 14 квітня 2024 року. AP/Sam Mednick

Ізраїльські військові заявили, що Іран запустив десятки безпілотників та крилаті ракети у напрямку Ізраїлю. Атака, ймовірно, є відповіддю на удар по представництву Ірану в Дамаску 1 квітня, де загинули три військових іранських командири. Лідери ЄС засудили атаку по посольству, втім попередили Іран про неприпустимість військової відповіді.

Головне на цей час:

  • Іран атакував Ізраїль 170 безпілотниками і 150 ракетами різного типу, сили ППО перехопили 99% цілей. Збивати повітряні цілі Ізраїлю допомагали союзники, зокрема Йорданія, США та Британія.
  • Ізраїльські військові кажуть, що було невелике число влучень по їхній території, включаючи базу на півдні Ізраїлю.
  • Атаки, які викликали міжнародне засудження. Це стало першим випадком, коли Іран атакував Ізраїль безпосередньо зі своєї території.
  • Тегеран також попередив, що якщо Ізраїль помститься, його наступна відповідь буде більшою.
  • Рада Безпеки ООН збереться на засідання 14 квітня на прохання Ізраїлю через атаки зі сторони Ірану.

Внаслідок атаки постраждала 31 людина — MDA

Після масованої атаки Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня, медики та парамедики "Червоного щита Давида" надали допомогу щонайменше 31 людині. Відомо про двох постраждалих дітей, які отримали тяжкі поранення на півдні країни.

В центральному регіоні Ізраїлю Шарон сталася пожежа в медичному закладі. Трьох людей із різними станами тяжкості госпіталізували: 40-річну жінку у важкому стані з опіками та вдиханням диму та двох 80-річних жінок в стані середньої та легкої тяжкості відповідно.

Ми зупиняємо нашу пряму трансляцію – дякуємо, що приєдналися до нас сьогодні.

Президент Ізраїлю про повітряну атаку з боку Ірану: "Це оголошення війни"

Президент Ізраїлю Ісаак Герцог заявив, що повітряна атака з боку Ірану, яка сталася в ніч на 14 квітня — це "оголошення війни".

Про це глава ізраїльської держави сказав в інтерв'ю Sky News.

Герцог зазначив, що Ізраїль наразі "розглядає всі варіанти" відповіді на іранську атаку, але "не шукає війни".

"Зараз, оскільки ми стримані, і оскільки ми знаємо про наслідки, і оскільки ми обговорюємо це з нашими партнерами, ми розглядаємо всі варіанти, і я цілком впевнений, що ми зробимо необхідні кроки для захисту й оборони нашого народу. Ми не шукаємо війни", — пояснив він позицію влади Ізраїлю.

За його словами, атака з боку Ірану стала ще один прикладом того, як ця країна "поширює хаос, терор та нестабільність" по всьому світу.

"Настав час, щоб світ зіткнувся з цією імперією зла в Тегерані й дав зрозуміти іранському режиму, що це не може пройти повз, що це неприйнятно", — наголосив Герцог й додав, що Ізраїль "шукає миру".

"Ми знову і знову йшли до миру з нашими сусідами. На жаль, все почалося 7 жовтня торік, коли помічник Ірану, угруповання ХАМАС, вчинило неймовірно жорстоку різанину проти ізраїльських громадян, а решта вже історія", — сказав глава Ізраїлю.

Нетаньягу після "напруженої" розмови з Байденом відмовився завдавати удару по Ірану у відповідь на атаку по Ізраїлю

Ізраїль відмовився від негайного удару у відповідь по Ірану після розмови американського президента Джо Байдена з ізраїльським премʼєр-міністром Беньяміном Нетаньягу.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на двох неназваних ізраїльських посадовців.

Видання зазначає, що розмова Байдена і Нетаньягу після атаки Ірану була дуже "напруженою". Президент США чітко заявив, що він проти ескалації конфлікту й Америка не підтримає Ізраїль у разі воєнних дій проти Ірану. Миттєвий удар у відповідь підтримали кілька членів уряду Ізраїлю, але відсутність серйозних збитків і розмова з Байденом призвели до його скасування.

Як повідомляє The Times of Israel, член ізраїльського урядового воєнного кабінету Бені Ганц заявив, що Ізраїль змусить Іран заплатити за атаку "тоді, коли нам буде зручно". Він додав, що Іран є "глобальною проблемою" у регіоні і наголосив, що Ізраїль повинен зміцнити "стратегічний альянс і регіональну співпрацю", які дозволили йому витримати вчорашню атаку.

"Іран є глобальною проблемою, це регіональний виклик, а також небезпека для Ізраїлю, і вчора світ чітко підтримав Ізраїль перед обличчям цієї небезпеки. Ізраїль проти Ірану, світ проти Ірану – ось результат. Це стратегічне досягнення, яке ми повинні використати для безпеки Ізраїлю", – сказав він.

У Туреччині закликали Іран уникати подальшої ескалації з Ізраїлем — ЗМІ

Іран заздалегідь повідомив владу Туреччини про заплановану повітряну атаку проти Ізраїлю.

Про це пише агентство Ruters, посилаючись на співрозмовника із дипломатичних кіл Туреччини.

При цьому, за словами джерела журналістів, Вашингтон передав владі Ірану через Анкару, що його військова операція має бути "в певних межах".

Раніше цього тижня державний секретар США Ентоні Блінкен розмовляв з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом і дав дати зрозуміти, що ескалація на Близькому Сході "ні в чиїх інтересах".

Водночас як повідомляє France 24, посилаючись на співрозмовників у МЗС Туреччини, глава турецької дипломатії Хакан Фідан під час телефонної розмови зі своїм іранським колегою Хоссейном Амірабдоллахіаном заявив, що його країна не хоче подальшої ескалації та напруженості в регіоні після повітряної атаки на Ірану на Ізраїль, яка сталася вночі 14 квітня. За словами співрозмовників журналістів, Амірабдоллахіан поінформував Фідана, що "операція" проти Ізраїлю завершена й додав що Іран не розпочне нових атак, якщо на країну не нападуть.

Боррель скликає позачергове засідання очільників МЗС країн-членів ЄС через атаку Ірану на Ізраїль

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель після атаки Ірану на Ізраїль оголосив, що на 16 квітня скликає позачергову зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу.

Про це політик написав у соцмережі X.

"Після нападів Ірану на Ізраїль я скликав на вівторок позачергове засідання форматі відеоконференції міністрів закордонних справ ЄС. Наша мета – сприяти деескалації та безпеці регіону", — йдеться у дописі Борреля.

Зеленський про атаку Ірану проти Ізраїлю: "Ми в Україні добре знаємо, що це таке"

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна засуджує атаку Ірану проти Ізраїлю з використанням дронів "шахед" і ракет. За його словами, українці добре знають весь жах аналогічних атак з боку Росії, яка застосовує ті ж ударні безпілотники, ракетне озброєння і таку ж тактику масованих повітряних ударів.

Про це глава держави написав у соцмережі X.

Зеленський наголосив, що потрібно докласти всіх зусиль, щоб запобігти подальшій ескалації на Близькому Сході.

"Дії Ірану загрожують усьому регіону та світу, так само як дії Росії становлять ризик розширення війни. І очевидне спільництво двох режимів у поширенні терору має отримати рішучу та об’єднану відповідь світу. Звук безпілотників "шахед", інструмента терору, однаковий у небі над Близьким Сходом і Європою. Цей звук має стати тривожним дзвінком для вільного світу, демонструючи, що лише наша єдність і рішучість можуть урятувати життя та запобігти поширенню терору по всьому світу", — сказав президент.

Зеленський підкреслив, що світ не може чекати, поки тривають дискусії й слова "не зупиняють дрони та не збивають ракети".

"Лише відчутна допомога здатна робити це. Допомога, якої ми чекаємо. Треба зміцнювати безпеку та рішуче протидіяти всім, хто хоче зробити терор новою нормою. Надзвичайно важливо, щоб Конгрес Сполучених Штатів ухвалив необхідні рішення для зміцнення союзників Америки в цей критичний час", — сказав він.

Ізраїль вдарив по великому об'єкту з виробництва зброї у Лівані

Армія оборони Ізраїлю завдала удару по великому об'єкту "Хезболли" з виробництва зброї на території Лівану.

Про це повідомили у Telegram-каналі ЦАХАЛу.

"Нещодавно у відповідь на обстріли, які були випущені в бік північного Ізраїлю протягом ночі, винищувачі Ізраїлю завдали удару по значному об'єкту з виробництва зброї "Хезболли" у районі Набі-Чіт глибоко в Лівані", — вказали військові.

Сікорський після атаки Ірану закликав розблокувати допомогу від США для України та Ізраїлю

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав Конгрес США скоріше схвалити законопроєкт з допомогою Україні та Ізраїлю на тлі атаки Ірану 14 квітня.

Про це дипломат повідомив на своїй сторінці у соцмережі X.

"Браво, Ізраїль, за відбиття великої іранської повітряної атаки з різних напрямків. Зараз було б корисно посилити ПРО Ізраїлю та оснастити подібними системами Україну. Найпростіший спосіб — розблокувати пакет американської допомоги для України та Ізраїлю", — написав Сікорський.

Разом зі США іранські ракети збивали Британія та Франція — ЦАХАЛ

Речник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що, окрім американських, британські та французькі військові допомагали відбити масовану повітряну атаку з боку Ірану.

Про це повідомило The Times of Israel.

"Ми тісно співпрацюємо зі США, Великою Британією та Францією, які долучалися сьогодні вночі. Наше партнерство завжди було близьким, але сьогодні це проявилося у дуже незвичний спосіб", — сказав Хагарі.

Іран оголосив про завершення операції проти Ізраїлю

Начальник штабу Збройних сил Ірану Мохаммад Багері заявив про завершення операції проти Ізраїлю.

Про це він повідомив у ефірі державного телебачення, передає Rress TV.

"Операція "Чесна обіцянка" пройшла від минулої ночі до сьогоднішнього ранку і досягла всіх поставлених цілей", — сказав Багері.

Начальник штабу ЗС Ірану зазначив, що удару було завдано по "розвідувальному центру" та авіабазі, з якої, на думку Тегерана, злетіли ізраїльські винищувачі F-35, аби атакувати консульство в Дамаску.

"Обидва ці центри були значно зруйновані й виведені з ладу. Ми вважаємо цю операцію завершеною і, на нашу думку, вона закінчилася", — додав він.

Байден заявив Нетаньягу, що США не долучаться до можливої відповіді Ірану — CNN

Американський президент Джо Байден у розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу заявив, що США не долучатися до будь-яких потенційних атакувальних дій проти Ірану.

Про це повідомляє CNN з посиланням на анонімний коментар посадовця у Білому домі, знайомого зі змістом телефонного дзвінка.

Байден нібито сказав Нетаньягу, що результат нічної атаки Ірану та проіранських сил можна вважати перемогою, оскільки практично всі цілі були збиті й ситуація засвідчила військову перевагу Ізраїлю.

Інформації про постраждалих українців унаслідок нічної атаки Ірану немає — посол в Ізраїлі

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що під час нічної атаки Ірану 14 квітня на території Тель-Авіву навіть не вмикали сирени й оповіщення повітряної тривоги.

Про це дипломат повідомив у коментарі Суспільному.

"Точної статистики немає, але виглядає так, що абсолютна більшість ракет, яка була випущена з Ірану, з території Сирії, і з Іраку, були збиті поза межами території Ізраїлю. В операції, окрім ізраїльських, брали участь британські, французькі, американські військові", — сказав Корнійчук.

Посол зазначив, що збиття повітряних цілей було дуже ефективним.

"Фактично пошкоджено один інфраструктурний об'єкт на військовій базі. Поранення зазнала одна жінка. Не релевантне питання чи українці отримали поранення, пошкодження. Такої інформації немає і, скоріш за все, вже не буде", — підкреслив дипломат.

Корнійчук нагадав, що по Ізраїлю вночі 14 квітня випустили приблизно 300 різних засобів ураження: балістичні та крилаті ракети і дрони.

"Різниця цієї атаки у тому, що вона безпосередньо йшла від Ірану. Іран раніше використовував свої проксі на території Ємену, Сирії та Іраку. Зараз вони били на пряму. У тому ж числі їхні проксі ж робили основні удари, але ракетні йшли безпосередньо з Ірану", — пояснив посол.

Дипломат додав, що Служба тилу, відповідний підрозділ ізраїльських ЗС, які працюють з мирним населенням, оголошували попередньо про заходи безпеки, які мають бути вжиті цивільними.

"Аеропорт Бен-Гуріон знову відкритий і працює. Сьогодні не працюють тільки дитячі навчальні заклади", — підсумував Корнійчук.

Україна закликала не розбурхувати протистояння Ірану та Ізраїлю у більший регіональний конфлікт

Міністерство закордонних справ засудило масовану ракетну та дронову атаку Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня й закликало не допустити масштабнішого регіонального конфлікту.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

"Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході", — зазначили українські дипломати.

У Міністерстві закордонних справ підкреслили, що "необхідно докласти всіх зусиль, аби не допустити переростання протистояння у масштабніший регіональний конфлікт".

"Ця атака вчергове демонструє важливість мобілізації всіх сил вільного світу на захист глобальних кордонів демократії", — додали у відомстві.

Трамп заявив, що якби він був президентом США, то Іран би не атакував Ізраїль

Колишній очільник Білого дому Дональд Трамп переконаний, що якби він був президентом США, то Іран би не завдав удару по Ізраїлю.

Про це політик заявив під час виступу в Пенсільванії.

"Я хочу сказати: "Благослови Господь народ Ізраїлю". На них зараз нападають. Цього б не сталося, якби ми не показали слабкість, і якби ми були в адміністрації", — зазначив Трамп.

Китай відреагував на удар Ірану по Ізраїлю: закликає до припинення вогню

Китай стурбований ескалацією на Близькому Сході й закликає виконати резолюцію Ради Безпеки ООН від 25 березня, що вимагає негайного припинення вогню у секторі Гази.

Про це мовиться у заяві Міністерства закордонних справ КНР.

"Китай висловлює глибоку стурбованість поточною ескалацією та закликає відповідні сторони проявляти спокій і стриманість, щоб запобігти подальшому розширенню конфлікту", — зазначили у відомстві.

У МЗС також наголосили, що КНР "закликає міжнародну спільноту, особливо впливові країни, відіграти конструктивну роль для відновлення миру і стабільності в регіоні".

Іран уночі випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників, 99% перехопила ППО — ЦАХАЛ

Іран під час масованої атаки у ніч на 14 квітня випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і дронів. Сили протиповітряної оборони перехопили 99% цілей.

Про це повідомив представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі у ранковій заяві для представників ЗМІ, передає The Times of Israel.

"Дуже важливе стратегічне досягнення", — зазначив військовослужбовець.

Зі слів Хагарі, Іран застосував 170 безпілотників, і жоден з них не увійшов в ізраїльський повітряний простір. Усі БПЛА були збиті за межами держави.

Окрім цього, іранські бойовики використали 30 крилатих ракет, однак ті теж не увійшли у повітряний простір Ізраїлю. З них 25 збили ізраїльські ВПС.

Представник ЦАХАЛу водночас вказав, що Іран запустив 120 балістичних ракет, багато з яких збила система ППО дальнього радіуса дії Arrow. Проте, частині ракет все ж вдалося обійти захист і влучити в авіабазу Неватім.

Військовослужбовець уточнив, що хоч об'єкт і був уражений унаслідок атаки іранських сил, але його "можливості не були притуплені".

"Іран думав, що зможе паралізувати авіабазу і таким чином завдати шкоди нашим повітряним можливостям, але йому це не вдалося. ВПС продовжують злітати і сідати з бази та вирушати на наступальні й оборонні місії, в тому числі літаки "Адір" (F-35)", — підкреслив Хагарі.

Представник ЦАХАЛу додав, що запуски ракет і дронів також відбувалися не лише з Ірану, але й з території Іраку, Ємену та Лівану.

"Іран підштовхнув Близький Схід до ескалації. Ми зробимо все, що необхідно", — підсумував військовослужбовець.

Через атаку Ірану Палата представників США наступного тижня розгляне допомогу Ізраїлю — лідер республіканців

Лідер Республіканської партії Стів Скаліз заявив, що наступного тижня Палата представників Конгресу США голосуватиме за проєкт закону із допомогою Ізраїлю після того, як Іран здійснив повітряну атаку вночі 14 квітня.

Про це політик поінформував на своїй сторінці у соцмережі X.

"На тлі атаки Ірану на Ізраїль, Палата представників наступного тижня змінить свій раніше оголошений графік, аби натомість розглянути законодавство, яке підтримає нашого союзника, Ізраїль, і притягне до відповідальності Іран та його терористичних проксі", — написав Скаліз.

Республіканець зазначив, що Палата представників Конгресу США підтримує Ізраїль, тож "неспровокована атака Ірану повинна мати наслідки".

"Детальніше про законодавчі пункти, які розглядатимуться, буде повідомлено згодом", — додав американський політик.

При цьому Скаліз не уточнив позиції щодо вже ухваленого Сенатом законопроєкту з додатковим фінансуванням потреб нацбезпеки США із загальною сумою 95 мільярдів доларів, який включає допомогу Ізраїлю та Україні.

Остін: США не прагнуть конфлікту з Іраном, але захищатимуть свої сили

Голова Пентагону Ллойд Остін заявив, що США не прагнуть конфлікту з Іраном, але захищатимуть американські війська та партнерів у регіоні.

Про це повідомили у пресслужбі Міноборони Сполучених Штатів.

"За вказівкою президента сили США на Близькому Сході 13 квітня перехопили десятки ракет і БПЛА, які прямували до Ізраїлю, запущених з Ірану, Іраку, Сирії та Ємену. Наші сили, як і раніше, готові захищати американські війська та партнерів у регіоні, надавати подальшу підтримку обороні Ізраїлю та зміцнювати регіональну стабільність", — зазначив Остін.

За словами глави Пентагону, Штати засуджують безрозсудні та безпрецедентні напади Ірану та його довірених осіб.

Посадовець також закликав Іран негайно припинити будь-які подальші напади, у тому числі з боку своїх маріонеткових сил, та знизити напруженість.

"Ми не прагнемо конфлікту з Іраном, але ми без вагань будемо діяти, щоб захистити наші сили та підтримати оборону Ізраїлю", — підкреслив міністр оборони.

Остін також подякував за професіоналізм і майстерність американських солдатів, які взяли участь у сьогоднішніх діях і продовжують стояти на варті, щоб запобігти подальшому конфлікту або ескалації.

"Я продовжуватиму уважно стежити за ситуацією і консультуватися з нашими союзниками та партнерами", — додав глава Пентагону.

Ізраїль координуватиме свою відповідь Ірану із союзниками — NYT

The New York Times з посиланням на анонімного ізраїльського чиновника повідомляє, що відповідь Ізраїлю на удари з боку Ірану буде скоординована зі союзниками.

Віська Ізраїлю атакували військові обʼєкти угрупування "Хезболли"

Армія оборони Ізраїлю винищувачами атакувала низку військових споруд у комплексі, що належить Радванським силам Хезболли, в районі Джбаа на півдні Лівану.

"Раніше вночі винищувачі ЦАХАЛу завдали ударів по військових структурах Хезболли в районах Хіам і Кфаркела", — додали в заяві.

Іран запустив по Ізраїлю 185 безпілотників і 146 ракет різного типу

Двоє ізраїльських чиновників заявили The New York Times, що Іран запустив 185 безпілотників і 36 крилатих ракет. Більшість запусків здійснили з Ірану, хоча невелика частина – з Іраку та Ємену. Іран також запустив 110 ракет класу "земля-земля".

Джо Байден скликає засідання G7 для вироблення відповіді на атаки Ірану по Ізраїлю

Президент США прокоментував атаку Ірану на Ізраїль та повідомив, що об'єкти або сили США на Близькому Сході не постраждали.

"Завтра (14 квітня, оскільки заява прозвучала 13 квітня за американським часом — ред.) я зберу своїх колег-лідерів G7, щоб скоординувати спільну дипломатичну відповідь на нахабну атаку Ірану. Моя команда співпрацюватиме зі своїми колегами по всьому регіону", — йдеться у заяві.

Він додав, що Ізраїлю за сприяння США вдалося збити майже всі запущені Іраном ракети і безпілотники. Байден запевнив Ізраїль у підтримці з боку Вашингтона. Водночас Байден дав зрозуміти Нетаньяху, що США не братимуть участі в операціях Ізраїлю проти Ірану, повідомив телеканал CNN з посиланням на представника адміністрації.

Прикордонник Ізраїлю отримав поранення під час стрілянини

Поліція Ізраїлю повідомила, що офіцер прикордонної поліції резерву отримав легкі поранення після перестрілки поблизу палестинського міста Синджіл, на північ від Рамалли, пише The Times of Israel. Війська обстежують територію, йдеться у повідомленні поліції.

Радбез ООН 14 квітня збереться на обговорення нападу Ірану на Ізраїль

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй збереться на засідання 14 квітня на прохання Ізраїлю через атаки зі сторони Ірану. Про це повідомила постійна представниця Мальти при ООН Ванесса Фрейзер. У квітня Мальта головує в РБ ООН.

"Ми маємо намір провести засідання о 16:00 (23:00 за київським часом — ред.) 14 квітня", — зазначили в мальтійському дипломатичному представництві.

Внаслідок атаки постраждала 31 людина — MDA

Після масованої атаки Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня, медики та парамедики "Червоного щита Давида" надали допомогу щонайменше 31 людині. Відомо про двох постраждалих дітей, які отримали тяжкі поранення на півдні країни.

В центральному регіоні Ізраїлю Шарон сталася пожежа в медичному закладі. Трьох людей із різними станами тяжкості госпіталізували: 40-річну жінку у важкому стані з опіками та вдиханням диму та двох 80-річних жінок в стані середньої та легкої тяжкості відповідно.

ЦАХАЛ: переважна більшість ракет, запущених з Ірану, перехоплені за межами Ізраїлю

Армія оборони Ізраїлю виявила десятки запусків ракет класу "земля-земля" з Ірану, які прямували до Ізраїлю. Група протиповітряної оборони ЦАХАЛ перехопила більшість цілей разом "із стратегічними союзниками Ізраїлю", перш ніж боєприпаси перетнули територію Ізраїлю.

За інформацією ЦАХАЛ, є невелика кількість влучань, зокрема на базі ізраїльської армії на півдні країни, де завдані незначні пошкодження інфраструктурі.

"За останні кілька годин виявлені та перехоплені багато десятків ворожих літаків, а також десятки крилатих ракет з Ірану, які наближалися до території Ізраїлю. Робота винищувачів продовжується", — йдеться у заяві.

Внаслідок атаки Ірану на Ізраїль пошкоджена військова база

Речник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі повідомив, що Іран запустив десятки балістичних ракет на Ізраїль, завдавши незначної шкоди військовій базі, пише The Times of Israel.

Хагарі не уточнив назву бази, але додав, що Іран випустив понад 200 безпілотників, крилатих і балістичних ракет, переважну більшість з яких перехопив Ізраїль за "певної допомоги" його союзників.

"Тільки одна дівчинка постраждала", — додав він, не надавши додаткової інформації.

Адмірал Хагарі заявив, що Ізраїль продовжує перехоплювати безпілотники та ракети, і що деякі з цих перехоплень відбулися за межами повітряного простору Ізраїлю.

У Тегерані святкують атаку на Ізраїль

У столиці Тегерані іранці вийшли на вулиці та святкують запуски ракет та безпілотників на Ізраїль. Відповідні кадри опублікувало агентство Associated Press. Демонстранти розмахують палестинськими прапорами та Корпусу вартових Ісламської революції, запускають феєрверки, а також скандують "смерть Америці" та "смерть Ізраїлю".

Служба швидкої допомоги повідомляє про перші поранення

Медики зі служби "Червоний щит Давида" надають допомогу 10-річному хлопчику на півдні Ізраїлю, який отримав поранення під час іранської атаки. За словами MDA, хлопчик із бедуїнського міста поблизу Арада перебуває у тяжкому стані.

У Єрусалимі пролунали вибухи

У Єрусалимі чутно звуки вибухів. Про це стало відомо із трансляції з міста. Також про вибухи повідомляє AFP.

У ізраїльському місті лунає сирена, повідомляє Армія оборони Ізраїлю.

США збили кілька іранських безпілотників, які прямували до Ізраїлю

Американські війська збили кілька іранських безпілотників, які прямували до Ізраїлю, підтвердив американський чиновник ABC News.

Про це також повідомило агентство Reuters. Джерела не вказали кількість збитих безпілотників і точні місця розташування.

В Ізраїлі призупинили роботу освітніх закладів

Командувач головного фронту в Армії оборони Ізраїлю Рафі Міло заявив, що від 14 квітня "всією країною припиняється освітня діяльність". Також він додав, що заборонене скупчення людей у чисельності 1000 осіб.

"Ви зобов'язані продовжувати неухильно дотримуватися вказівок, вони можуть змінюватися залежно від оцінки ситуації", — заявив Міло.

Раніше в Ізраїлі опублікували низку вказівок, як діяти цивільним в екстрених ситуаціях.

США та Британія відреагували на атаку на Ізраїль

Білий дім опублікував заяву, у якій засуджує повітряну атаку Ірану на Ізраїль та запевнив, що американська "підтримка безпеки Ізраїлю є залізною". Президент Сполучених Штатів Джо Байден регулярно отримує інформацію про ситуацію від команди з національної безпеки і планує зустрітися з нею найближчим часом, йдеться у заяві.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак також засудив атаку Ірану на Ізраїль.

"Я рішуче засуджую безрозсудний напад іранського режиму на Ізраїль", — написав Сунак на своїй сторінці в соцмережі X.

Він додав, що "Британія продовжить відстоювати безпеку Ізраїлю та всіх регіональних партнерів, включаючи Йорданію та Ірак".

З території Ірану та Іраку запустили ракети та дрони в бік Ізраїлю

Ізраїльська розвідка виявила запуски десятків безпілотників і крилатих ракет з Ірану та Іраку, повідомили двоє ізраїльських чиновників на умовах анонімності, пише The New York Times. Очікується, що зоною удару будуть Голанські висоти та база ВПС Ізраїлю в пустелі Негев, повідомили чиновники.

ABC News: по Ізраїлю буде запущено від 400 до 500 "шахедів" та ракет

ABC News з посиланням на високопоставленого американського чиновника пише, що Ізраїль атакують від 400 до 500 безпілотників і ракет з Іраку, Сирії, Лівану, а також з боку єменських хуситів.

ЦАХАЛ атакував позиції бойовиків "Хезболли"

ЦАХАЛ заявив про удари по позиціях бойовиків "Хезболли" на півдні Лівану, йдеться у пресрелізі відомства. Атака, ймовірно, стала відповіддю на запуск Іраном безпілотників на Ізраїль. Серед уражених цілей були об'єкти інфраструктури та військові пости, заявили в Армії оборони Ізраїлю.

Іран атакував Ізраїль безпілотниками та ракетами — ЗМІ

Ввечері, 14 квітня, Іран безпілотниками та ракетами атакував Ізраїль. Десятки ізраїльських військових літаків підняли в повітря, заявив міністр оборони країни Йоав Галант. Про атаку повідомила й пресслужба Армії оборони Ізраїлю.

Після заяви Ізраїлю про атаку безпілотників на країну, Корпус вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) заявив у заяві, трансльованій на державному телебаченні, що він завдав ракетних і безпілотних ударів по Ізраїлю з Ірану, пише The New York Times.

Іран пригрозив сильнішим ударом, якщо Ізраїль відповість на атаку 14 квітня

Іран відповість з більшою силою, якщо Ізраїль завдасть ударів у відповідь на атаку в ніч проти 14 квітня.

Про це заявив посол і постійний представник Ірану в ООН Амір Саїд Іравані, передає CNN.

"Ісламська Республіка Іран без вагань здійснить своє невід'ємне право на самооборону, коли це буде потрібно. Якщо ізраїльський режим знову здійснить будь-яку військову агресію, відповідь Ірану, безсумнівно, буде сильнішою і рішучішою", — сказав він.

Посилаючись на самооборону від ізраїльських військових агресій, Іравані зазначив, що ці удари були нанесені у відповідь на ізраїльську атаку 1 квітня на те, що Іран вважає дипломатичними об'єктами у Дамаску.

Іран стверджує, що ця атака порушила міжнародне право і призвела до загибелі семи іранських військових радників, у тому числі ключових командирів Корпусу вартових ісламської революції.

На початок