Удар по Дніпру, Україна збільшила виробництво БПЛА. 769 день війни. Онлайн

Удар по Дніпру, Україна збільшила виробництво БПЛА. 769 день війни. Онлайн

Українські військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр"
Українські військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" . REUTERS/Sofiia Gatilova

2 квітня — 769 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Зеленський підписав закон про зниження призовного віку

Президент Зеленський підписав закон про зниження призовного віку від 27 до 25 років, йдеться на сайті ВР. За цей закон Рада проголосувала у травні минулого року. Також президент підписав закон про електронний кабінет військовозобовʼязаного.

Прикордонники на Мар'їнському напрямку полонили трьох російських військових

Про це повідомляє 3 прикордонний загін імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

"Росіяни за підтримки важкої техніки намагалися штурмувати наші позиції в районі Новомихайлівки, але потрапили під активне вогневе ураження Сил оборони. Залишившись без їжі, зв’язку та можливості евакуюватися троє військовослужбовців РФ вирішили здатися у полон", — йдеться у повідомленні.

Як розповіли у прикордонному загоні, троє окупантів вийшли на позиції прикордонників та десантників. Чоловіки розповіли, що приїхали на війну аби заробити, вони підписали короткострокові контракти за 200 000 рублів на місяць.

Серед полонених стрілець та двоє рядових підрозділу хімічного захисту, які мали прикрити димовою завісою штурмову бронегрупу. Усі вони служили у 10-танковому полку.

"Евакуація з Харкова — це російський інформаційний вкид" — МВС

Міністерство внутрішніх справ та Центр протидії дезінформації повідомили, що інформація про евакуацію з Харкова, яка розповсюджується мережею, — це російський фейк.

Про це повідомили 2 квітня на офіційній сторінці МВС в Telegram.

"В українському інформаційному просторі з’являються повідомлення нібито від ДСНС України щодо проведення евакуації з Харкова та його околиць через ймовірне оточення міста російськими окупантами. (...) Вказані публікації є ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні. Таким чином російські окупанти, не маючи змоги досягти бажаного на полі бою, намагаються посіяти паніку та хаос в українському суспільстві", — йдеться у повідомленні.

Нацполіція зареєструвала понад 114 тисяч злочинів, повʼязаних з агресією РФ — Зеленський

Станом на початок квітня тільки слідчими Національної поліції України зареєстровано вже більш як 114 тисяч злочинів, пов’язаних з агресією Росії.

Про це під час вечірнього звернення 2 квітня сказав президент Володимир Зеленський, коментуючи конференцію щодо справедливості для України, яка відбувається у Гаазі в Нідерландах.

"У кожній справі треба встановити справедливість. Щоб люди відчували це, і щоб Росія відповідала юридично. Активно працюємо з партнерами і щодо активів держави-терориста та пов’язаних із нею осіб. Усі заморожені російські активи мають бути спрямовані на підтримку захисту від російської агресії та на відновлення нормального життя нашої країни після російського терору", — наголосив Зеленський.

Він також подякував Нідерландам за лідерство, всій команді Міжнародного кримінального суду та усім країнам, які працюють разом за відповідним пунктом Української формули миру.

Байден поспілкувався телефоном з Сі Цзіньпінем: говорили й про війну РФ проти України

Президент США Джо Байден у вівторок, 2 квітня, провів телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпінем.

Про це повідомив американський високопосадовець на брифінгу для журналістів, передає агентство Bloomberg.

В ході розмови Байден звернувся до Сі зі закликом вплинути на Росію та Іран у контексті воєн в Україні й на Близькому Сході.

Президент США також висловив занепокоєння з приводу поведінки Пекіна у Південнокитайському морі. Зокрема мовилося про нещодавній епізод, коли військові КНР обстріляли з водометів філіппінський суховантаж.

Окрім цього, глава Білого дому підштовхував лідера Китаю до зусиль у боротьбі з наркотиками, одночасно обговорюючи прогрес, досягнутий із листопада щодо заходів з обмеження і перекриття потоку деяких хімічних речовин для виготовлення синтетичних наркотиків.

До 13 збільшилась кількість травмованих внаслідок ракетного удару по Дніпру, серед них — пʼятеро дітей. Вісім людей ушпиталили у стані середньої тяжкості, повідомив керівник ОВА Лисак.

Вибухи в Костянтинівці: російська армія скинула дві авіабомби

Вдень 2 квітня російські військові завдали авіаудару двома бомбами по Костянтинівці Донецької області. Про це Суспільному Донбас розповів в.о. начальника Костянтинівської МВА Сергій Горбунов.

"Було два прильоти, два влучання авіабомб, на відкритій території, ніхто не постраждав, майно — теж. Зайнявся сухостій, загасили", — повідомив Сергій Горбунов.

Близько 16:00 кореспондент Суспільне Донбас чув в місті звук вибуху. В цей час в Донецькій області тривала повітряна тривога.

Зеленський підписав закон про зниження призовного віку

Президент Зеленський підписав закон про зниження призовного віку від 27 до 25 років, йдеться на сайті ВР. За цей закон Рада проголосувала у травні минулого року. Також президент підписав закон про електронний кабінет військовозобовʼязаного.

З тимчасово окупованої території вдалося повернути 16-річного киянина

З окупованої частини Запорізької області на підконтрольну уряду територію України вдалося повернути 16-річного Іллю. Хлопець понад 2 роки провів в окупації, у розлуці з рідними — мамою та дідусем.

Про це 2 квітня повідомило Мінреінтеграції.

Зазначається, що поверненню Іллі на підконтрольну уряду територію сприяло Мінреінтеграції спільно з громадською спілкою "Українська мережа за права дитини".

"Напередодні повномасштабного вторгнення хлопець разом із бабусею поїхав у Запорізьку область в гості до іншої бабусі. Понад 2 роки він провів в окупації, у розлуці з найріднішими — мамою та дідусем", — йдеться у повідомленні.

Матір хлопчика, жінка з інвалідністю, не мала змоги поїхати по сина.

На початку березня 2024 року дідусь Іллі звернувся до Мінреінтеграції з проханням допомогти вивезти онука із тимчасово окупованої частини Запорізької області.

"Завдяки зверненню дідуся фахівці проєкту "Шлях додому" спільно з командою Мінреінтеграції знайшли спосіб повернути підлітка додому", — розповіли у відомстві

П'ятеро людей отримали поранення через ракетний удар по Дніпру, повідомив попередні дані керівник ОВА Лисак. Деталі уточнюють.

У Дніпрі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Чорноморський флот РФ отримає три кораблі проєкту "Каракурт" — Міноборони РФ

Чорноморський флот Росії отримає цього року загалом три кораблі проєкту "Каракурт", які є носіями високоточної зброї.

Про це повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу на тематичній селекторній нараді з керівним складом Збройних сил РФ, пише РІА "Новости".

"Для підвищення бойового потенціалу Військово-морського флоту продовжуємо оснащувати його кораблями — носіями високоточної зброї великої дальності. Зокрема, малими ракетоносцями типу "Каракурт". Головний корабель цієї серії — "Циклон" — увійшов до складу Чорноморського флоту й успішно виконує поставлені завдання. До кінця року Зеленодольський завод імені О.М. Горького має передати морякам ще три таких кораблі", — сказав Шойгу.

Армія РФ обстріляла Токарівку Херсонської області. Загинув чоловік

Російська армія обстріляла Токарівка Херсонської області. Загинув 79-річний місцевий житель.

Про це йдеться в Telegram обласної військової адміністрації.

За даними ОВА, тіло загиблого сьогодні (2 квітня 2024 року — ред.) виявили правоохоронці. Обставини та час смерті чоловіка з'ясовуються.

Українські розвідники підірвали в окупованому Севастополі електропідстанцію — джерела

В окупованому Севастополі вночі 2 квітня українська воєнна розвідка підірвала електропідстанцію. Частина міста залишилася без світла. Про це Суспільному Крим повідомили джерела в спецслужбах.

Суспільному Крим місцеві повідомили, що вранці "блимало" світло, а зараз перебоїв з електрикою нема. Окупаційний губернатор міста Михайло Развожаєв заявив, що світла не було через технологічне порушення на районній підстанції. Так зване "Севастопольэнерго" о 07: 48 опублікувало інформацію, у період з 02:07 до 06:42 02 квітня сталося технологічне порушення в електричних мережах.

Вночі Силами оборони знищено 9 із 10 "шахедів", якими РФ атакувала Україну — Повітряні сили

Вночі 2 квітня Росія атакувала Україну десятьма ударними дронами типу "Shahed-136/131" та керованою авіаційною ракетою Х-59. У результаті бойової роботи Сил оборони було знищено дев'ять безпілотників.

Про це повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

"Вночі 2 квітня 2024 року ворог атакував Україну керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору ТОТ Запорізької області, а також десятьма ударними безпілотниками із мису Чауда (Крим). Підрозділами мобільних вогневих груп Сил оборони України знищено дев’ять "Shahed-136/131" у межах Дніпропетровської області", — йдеться у дописі Олещука.

За добу на війні в Україні армія РФ втратила 780 солдатів — Генштаб

Станом на ранок 2 квітня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 443 660 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 780 військових.

З техніки окупанти РФ втратили:

  • танків ‒ 6998 (+12) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 13350 (+29) од,
  • артилерійських систем – 11112 (+30) од,
  • РСЗВ – 1023 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 744 (+0) од,
  • літаків – 347 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8779 (+22),
  • крилаті ракети ‒ 2058 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14783 (+31) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1832 (+6)

Дані уточнюються.

За добу Сили оборони 71 раз вступали у бойові зіткнення з російськими окупантами — Генштаб

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 71 бойове зіткнення з російським військом.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 2 квітня.

"Загалом, противник завдав 8 ракетних та 93 авіаційних удари, здійснив 126 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також вночі, російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України 9 ударних дронів було знищено", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Попівка Чернігівської області; Середина-Буда, Лугівка Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ, Охримівка, Куп’янськ, Садове, Табаївка, Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Піщане, Терни, Спірне, Часів Яр, Іванівське, Олександропіль, Уманське, Яснобродівка, Новобахмутівка, Новоселівка Перша, Карлівка, Орлівка, Очеретине, Водяне, Новомихайлівка, Урожайне, Золота Нива Донецької області; Мала Токмачка, Роботине Запорізької області, Микільське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських підрозділів на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку ЗСУ відбили 9 атак окупантів у районі населеного пункту Терни Донецької області, де вони за підтримки авіації намагались прорвати оборону.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 18 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області, де противник за підтримки авіації намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 10 атак у районах населених пунктів Бердичі, Первомайське Донецької області, де армія РФ намагалась вибити українські підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати окупантів у районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області, де вони за підтримки авіації понад 25 разів намагались прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку армія РФ здійснила 4 атаки на позиції ЗСУ в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку росіяни не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом минулої доби вони 4 рази атакували позиції ЗСУ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 наземній станції управління БпЛА, 1 засобу протиповітряної оборони, 2 станціях РЕБ, 1 складу боєприпасів та 1 району зосередження особового складу російських окупантів.

На один постріл українських артилеристів припадає шість пострілів армії РФ на Бахмутському напрямку — командир батальну

При сталій динаміці на Бахмутському напрямку російська армія переважає українську в кількості артилерійських боєприпасів та артилерії загалом. Так, на один постріл українських артилеристів припадає шість пострілів російської армії. Про це посадовець повідомив у інтерв'ю Welt.

"Більшість дронів, які атакували російські НПЗ, мають радіус дії від 700 до 1 000 кілометрів, але зараз є моделі, які можуть пролетіти понад 1 000 кілометрів", — розповів Федоров.

Міністр підкреслив, що саме від розвитку безпілотників залежить результат. Однак, за словами посадовця, наразі не можна сказати, хто перемагає у технологічній війні.

На початок