У Франції чоловік обезголовив учителя історії. У чому причина та що каже влада

У Франції чоловік обезголовив учителя історії. У чому причина та що каже влада

Оновлено
У Франції чоловік обезголовив учителя історії. У чому причина та що каже влада
. actu.fr

У французькому місті Конфлан-Сен-Онорін, що неподалік від Парижа, чоловік обезголовив учителя історії Самуеля Паті, вигукуючи ісламістські гасла. Імовірно, він є жителем Москви чеченського походження, у цій справі затримали дев'ять осіб.

Що сталося

Як повідомляє Le Parisien, 16 жовтня чоловік обезголовив учителя історії, який викладав в одному з місцевих коледжів. Поліція знайшла підозрюваного на місці злочину, але він почав погрожувати їм ножем і втік.

Нападник виклав фото обезголовленого викладача у своєму Twitter-акаунті, який нині заблокований, і написав: "Макрон, правитель невірних, я стратив одного з твоїх псів, який наважився принизити Мухаммеда". Перед тим, як його застрелили, він вигукнув "Аллаху Акбар!".

Пізніше правоохоронці виявили його у сусідньому місті Ераньї, де випустили у чоловіка кілька куль. Місцеве видання 20minutes.fr. передає, що він помер від поранень. Правоохоронці знайшли біля тіла ніж і пістолет. Як пише російське видання Baza, у консульстві РФ підтвердили вік підозрюваного і те, що він народився у Москві.

Причина і затримання

Як пише Le Figaro, убитий Самуель Паті на уроках розповідав студентам про свободу слова та показував карикатури на пророка Мухаммеда. Так, він використав карикатури журналу Charlie Hebdo як приклад свободи вираження думки. Зазначається, що нападник, імовірно, є родичем одного зі студентів, який і розповів йому про це.

Французька поліція відкрила кримінальну справу за фактами "вбивства у зв'язку з терористичною діяльністю" і "злочинного терористичного угруповання". Справу розслідує Національна антитерористична прокуратура Франції.

Le Parisien повідомляє, що французькі правоохоронці взяли під варту у цій справі 9 осіб, один з затриманих є неповнолітнім. За даними BFM TV, п'ятеро з них є родичами імовірного вбивці, зокрема, — це його батьки, дідусь, молодший брат, який може бути одним з учнім вбитого Паті.

Також затриманий батько одного з учнів, який у відеороликах критикував учителя з використання карикатур під час уроків. Крім того, з квартири підозрюваного вилучили телефони та компʼютерне обладнання.

Що каже французька влада

Через інцидент міністр внутрішніх справ Джеральд Дарманін, який мав летіти до Марокко, повернувся до французької столиці, де зустрівся з прем'єром Жаном Кастексом та президентом Емманюелем Макроном. Згодом Макрон прокоментував інцидент, заявивши що цей напад є ісламістським терактом.

Міністр національної освіти Жан-Мішель Бланкер оприлюднив відео, адресоване вчителям.

"Самуель Паті втілював Республіку у тому, що у неї є найблагороднішаго: в своїй школі. Він був боягузливо убитий ворогами свободи. Ми будемо єдині, тверді і рішучі", — сказав він.

Прем'єр Жан Кастекс заявив, що "у французьких школах, коледжах, середніх школах, скрізь, викладачі будуть продовжувати будити критичний дух громадян республіки і звільняти їх від усіх тоталітаризму".

Тим часом колеги Паті вийшли на акцію солідарності з квітами, а його колеги несуть квіти до навчального закладу, в якому він працював.

Що відомо

  • У Парижі біля колишньої будівлі видання Charlie Hebdo 25 вересня поранили двох людей, постраждалі у важкому стані доправлені до лікарні. Затримано двох нападників. Напад стався після погроз на адресу Charlie Hebdo від терористичного угрупування Аль-Каїда за перевидання карикатури на пророка Мухаммеда.
  • Через ці ж карикатури у 2015 році терористи напали на журналістів видання. Тоді загинули 12 людей, серед яких головний редактор, карикатурист Стефан Шарбонньє та двоє поліцейських.
На початок