Найпоширеніші хвороби розсади. Фахівчиня з Кропивницького розповіла про способи профілактики та боротьби

Найпоширеніші хвороби розсади. Фахівчиня з Кропивницького розповіла про способи профілактики та боротьби

Найпоширеніші хвороби розсади. Фахівчиня з Кропивницького розповіла про способи профілактики та боротьби
. Ілюстративне фото: depositphotos.com

З кінця зими-початку весни починається сезон городніх робіт. В цей час овочеве насіння висівається на розсаду, яка схильна до різних захворювань. Про найбільш поширені захворювання, які вражають розсаду, і як з ними боротися, Суспільному розповіла начальниця управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Кіровоградщини Тетяна Лапицька.

Чим може захворіти розсада?

Чорна ніжка – найпоширеніша хвороба, небезпечна вона для капусти, перцю та баклажана. Рідше зустрічається на огірках, кабачках, гарбузах та томатах. Хвороба проявляється на розсаді від появи перших сходів до висадки рослин. Найнебезпечніша чорна ніжка для розсади, яка вирощується в загальних ємностях, наприклад, в ящиках. Розсада в горщиках, касетах і таблетках менш вразлива. Чорна ніжка здебільшого спричинена патогенними грибами, що мешкають в ґрунті. Зрідка причиною хвороби є бактерії.

Стебло хворої рослини темніє. В подальшому у розсади з більш товстим стеблом можуть бути темні довгасті плями трохи вище ґрунту. Хвороба розвивається дуже швидко. Інфекція переходить на кореневу шийку і коріння, викликаючи гнильне ураження дрібних коренів. У подальшому їх коренева система розвивається слабко, рослини легко висмикуються з ґрунту. Зовні першою ознакою захворювання, зазвичай, є масове вилягання розсади.

Коренева гниль – це грибкове захворювання, яке вражає корінь розсади. Сім'ядольні листочки стають жовтуватими та блідими, на кореневій шийці утворюється темно-коричневий наліт, стебло починає темніти і загнивати. Найчастіше вражає томати та деякі квіткові культури.

Однією з поширених причин в'янення розсади є патогенні ґрунтові гриби. Це захворювання найчастіше вражає томати та деякі квіткові культури.

Першими ознаками захворювання є легке в'янення верхівки рослини або окремих листків, вони жовтіють, на кореневій шийці з'являється легкий рожевий наліт. Захворювання стрімко розвивається, в результаті чого практично всі рослини за короткий час в'януть і засихають. Іноді уражені рослини відстають у рості, листя частково (часто з одного боку) в'януть і обпадають. Характер захворювання зазвичай залежить від умов середовища і патогену. Більш інтенсивно хвороба розвивається при надлишку азотних добрив.

Фітофторозом найчастіше хворіє розсада томатів. Також може проявлятися на розсаді баклажанів, перців, рідше огірків. Ближче до краю і кінчика листя покривається темними плямами, які чорніють і призводять до висихання рослин.

Хвороби та шкідники розсади. Фахівчиня з Кропивницького розповіла про способи профілактики та боротьби
Фітофтороз на томатах. Фото: depositphotos.com

Як вберегти розсаду від хвороб?

Щоб запобігти розвиткові хвороби розсади, треба використовувати якісний субстрат та оброблене насіння. Як варіант, можна використання стерильні субстрати на основі кокосового волокна або проводити самостійну стерилізацію (прожарювання, пропарювання) ґрунту. Для дезінфекції великих обсягів ґрунту в розсадниках використовують формальдегід, свіжогашене вапно.

Бажано, за три-п'ять днів до висіву розсади обробити ґрунт фунгіцидамиХімічні сполуки або біологічні організми, що використовуються для знищення або затримання росту грибів та їх спор.. Для профілактики рекомендовано: поливати розсаду раз в 10-14 днів, своєчасно пересаджувати рослини в ємності більшого об’єму, видалити ті рослини, які слабкі та відстають у розвитку. На розсаду використовують протруєне насіння або дезінфікують його.

Важливою умовою профілактики хвороб є підтримка оптимальних температур і вологості в приміщенні, де вирощується розсада. Тому, дренаж ємностей для вирощування, субстрат, здатний пропускати надлишкову воду, періодичні провітрювання приміщення – найважливіші умови профілактики хвороб розсади. Поливають рослини тільки теплою водою. Полив водою з температурою нижче температури ґрунту – категорично неприпустимий!

Температура ґрунту не повинна бути нижче температури повітря в приміщенні. Для цього потрібно обов'язково зробити теплу "підкладку" на підвіконні і організувати підігрів ґрунту в теплицях і парниках. Саме різка зміна температури і вологості ґрунту – короткий і прямий шлях до кореневої гнилі.

Ще варіантом профілактики кореневих хвороб є застосування біопрепаратівБіологічні засоби захисту рослин, основними складовими яких є живі організми., таких як Байкал. Розкладаючи рослинні залишки, вони не тільки підвищують родючість ґрунту, але і витісняють, пригнічують збудників кореневих гнилей. Створюють сприятливу  для рослин мікрофлору, що значно підвищує їх стійкість.

Врятувати хворі рослини буває досить складно. При появі перших ознак захворювання необхідно: прогріти і підсушити ґрунт в розсаднику, видалити уражені рослини, розсадити здорову розсаду по окремих ємностях; полити всю розсаду розчином фунгіцидуХімічні сполуки або біологічні організми, що використовуються для знищення або затримання росту грибів та їх спор. , а осередки захворювання – додатково 0,5 % розчином мідного купоросу.Сіль сірчаної кислоти і міді, що утворюється при другому ступені окислення. Через 10-14 днів обробку потрібно повторити.

У боротьбі з фітофторозом використовуються фунгіциди, такі як Ридоміл Голд, Квадріс. Для обробки готуються розчини відповідно до інструкції, які розпилюють на листя, стебла і верхній шар ґрунту. Препарати швидко проникають в тканини рослин і забезпечують тривалий захист. Ознаки наявності захворювання можуть зникнути після першої обробки.

Зі слів Тетяни Лапицької, якщо дотримуватись основних профілактичних і лікувальних заходів, то це обов'язково допоможе виростити міцну і здорову розсаду та отримати добрий врожаю.

На початок