Національне військово-меморіальне кладовище на Київщині: коли почнеться будівництво

Національне військово-меморіальне кладовище на Київщині: коли почнеться будівництво

Національне військово-меморіальне кладовище на Київщині: коли почнеться будівництво
. Фото (ілюстративне): УНІАН

Наразі триває підготовка документів для передачі земельної ділянки на баланс держустанови "Національне військове меморіальне кладовище".

Про це Суспільному розповів заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

За його словами, постанова уряду дозволяє пришвидшити передачу землі: разом із підготовкою документів це триватиме близько двох тижнів.

"Як ділянка офіційно стане на баланс установи, розпочнуться підготовчі роботи. Після їх виконання одразу почнеться будівництво I-II черги", — розповів заступник міністра.

Фінансування для проєкту виділятиметься поступово, оскільки побудова кладовища розбита на вісім черговостей.

Спершу військове кладовище думали розмістити на Лисій горі, проте згодом від цієї ділянки відмовились. Наступна була Биківня, де під час планування та відступу від житлової забудови для проєкту залишилося близько 50-60 гектарів.

"Це ж не повністю цвинтар, а ще адмінбудівлі, зали пам'яті, музей, зала та площа прощання. Вони би теж займали територію. Також Національний інститут пам'яті надав офіційний лист, що під час будівництва можна розкопати великі захоронення. Це могло повністю паралізувати будівництво кладовища на невизначений час", — пояснив Порхун.

Третю ділянку виділили в Гатненській громаді Київщини. Міністерство зробило експертну постанову, по якій скоротили терміни підготовки проєкту та документації. Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт, який згодом підписав президент.

На цьому кладовищі мають право бути поховані всі військовослужбовці, які захищали Україну з 2014 року.

"Ми зробили зміни до певних постанов Кабміну та законів. Родини матимуть змогу перепоховати свого героя, якщо вони звернуться", — зазначив посадовець.

Що відомо про створення Національного військового кладовища

На виконання доручення прем'єра Дениса Шмигаля 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора".

Екологи та активісти були проти розташування там меморіалу. У листопаді 2022 року на сайті Київради зареєстрували відповідну петицію, яку Київрада не підтримала.

У січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення в Києві національного військового кладовища замість Лисої гори.

Згодом Київська міська рада відвела ділянку в 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті в Биківні. Однак частина території Биківнянського лісу досі повністю не досліджена і може містити ще не виявлені поховання. Тому швидко побудувати там меморіальне кладовище неможливо, заявили у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили".

У серпні 2023 року Кабмін змінив місце будівництва Національного військового меморіального кладовища. До 30 липня 2025 року цвинтар мають побудувати у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

8 грудня Верховна рада підтримала в цілому законопроєкт, необхідний для будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища.

Згодом Кабмін ухвалив ключове рішення щодо його створення, а також затвердив порядок використання держкоштів. Мова про 515 млн гривень, які виділяються на будівництво та функціонування в 2024 році.

На початок