Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища: Шмигаль розкрив деталі

Рада підтримала створення Національного військового меморіального кладовища: Шмигаль розкрив деталі

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Фото: УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні створять Національне військове меморіальне кладовище, аби "гідно вшанувати тих, хто заплатив найвищу ціну за свободу та незалежність".

Про це очільник уряду повідомив у своєму Telegram-каналі.

Шмигаль зазначив, що 8 грудня Верховна рада підтримала в цілому законопроєкт, необхідний для будівництва та експлуатації такого кладовища.

"Цей законопроєкт дозволить у прискореному режимі завершити необхідні роботи. Зокрема, будуть розв'язані питання стосовно земельної ділянки, містобудівних умов та оцінки впливу на довкілля", — вказав прем'єр.

Очільник уряду додав, що тепер перед відповідальними відомствами стоїть завдання відкрити першу чергу Національного військового меморіального кладовища вже у першій половині 2024 року.

Що відомо про створення Національного військового кладовища

На виконання доручення прем'єр-міністра Дениса Шмигаля 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури КМДА розробити детальний план території для розташування Національного військового меморіального кладовища в урочищі "Лиса Гора".

Екологи та активісти були проти розташування там меморіалу. У листопаді 2022 року зареєстрували відповідну петицію, яку Київрада не підтримала.

У січні 2023 року очільник уряду доручив кільком міністрам і столичним посадовцям знайти нове місце для створення у столиці Національного військового кладовища замість "Лисої гори".

Згодом Київська міськрада відвела ділянку в 8 гектарів комунального лісу на Броварському проспекті у Биківні. Однак частина території Биківнянського лісу досі повністю не досліджена і може містити ще не виявлені поховання.

Тому швидко побудувати там меморіальне кладовище неможливо, заявили у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили".

У серпні Кабінет міністрів змінив місце будівництва Національного військового меморіального кладовища. До 30 липня 2025 року цвинтар мають побудувати у селищі Гатне Фастівського району Київської області.

На початок