Організовують додаткові заняття. Кропивницькі учні надолужують прогалини в знаннях через війну

Організовують додаткові заняття. Кропивницькі учні надолужують прогалини в знаннях через війну

Прогалини в знаннях через війну надолужують учні кропивницького ліцею. У пріоритеті – математика та українська мова. Для школярів організовують додаткові заняття. Долучитися до них можуть учні й з інших шкіл.

Учасниками проєкту є учні 3-10 класів, розповіла Суспільному директорка ліцею Надія Кравченко.

"За ініціативи освітньої фундації "МрійДій" та "СпівДія" від UNICEF оголосили конкурс на відкриття освітніх центрів із надолуження освітніх втрат у 14 областях України. Наш ліцей переміг".

Прогалини надолужують з двох предметів: математики та української мови. Викладач сам обирає теми, пояснила вчителька української мови та літератури Людмила Бойко.

"Ми повторимо цикл орфографії, потім пунктуацію. В десятому класі діти повторюють матеріал п'ятого класу".

До груп із подолання прогалин у знаннях потрапили учні, які під час тестування отримали найнижчі бали. Кількість в групі – від восьми до 16, заняття – у другій половині дня.

"У мене досить високі знання математики і були до цього. Але у зв’язку з ковідом та повномасштабною війною ситуація погіршилась. Через блекаути та постійні тривоги певна інформація втрачалася", – сказав десятикласник Тимур Сергієнко.

Навчання триває чотири місяці: два місяці повторюють програму попереднього класу і два місяці класу, в якому навчаються, розповіла вчителька математики Наталія Цибульська.

"Втрати дійсно великі. Я дивлюсь не тільки по десятих класах, а й по інших дітях, паралельно, в яких я викладаю. Я порівнюю минулі роки, коли в нас ще не було дистанційної освіти — то дійсно величенька прірва".

Після завершення навчання школярів тестуватимуть. Аби зрозуміти, які учні мають прогалини за два роки повномасштабного вторгнення, триває загальнодержавне дослідження, пояснила начальниця служби якості освіти в області Лілія Синчук.

"У травні 2023 року відбувся перший етап, коли ми тестували з української мови та математики учнів 6-8 класів. Результатом цього є те, що 60% школярів мають середній рівень знань. Зі 100 можливих завдань вони змогли виконати від 15 до 50%. Це досить невисокий рівень, і над цим потрібно працювати".

Проєкт із подолання освітніх втрат триватиме до середини травня.

На початок