На Кіровоградщині проти кору вчасно не вакцинували понад пів тисячі дітей

На Кіровоградщині проти кору вчасно не вакцинували понад пів тисячі дітей

На Кіровоградщині проти кору вчасно не вакцинували понад пів тисячі дітей
Вакцинація дитини. Ілюстративне фото: Суспільне

У Кіровоградській області на 1 січня 2024 року пропустили вакцинацію проти кору у рік та шість років 626 дітей. У зв'язку з цим в області проводять "наздоганяючу вакцинацію". У громадах працюють мобільні пункти здоров’я "Захистись!".

Це інформація від головної санітарної лікарки регіону Надії Оперчук. З її слів, нині в області є 3400 доз вакцини КПК (кір, краснуха, епідемічний паротит) бельгійського та американського виробництва. Першу партію отримали у лютому й наразі очікують на чергову доставку. Їх розподіляють між усіма закладами охорони здоров'я Кіровоградщини.

"Кір дуже небезпечний для невакцинованих як дітей, так і дорослих. Це захворювання може призвести до запалення мозку, інвалідності й навіть смерті", — сказала Надія Оперчук. Період інфікування кором до появи перших симптомів становить 10-12 днів.

"Потім з’являються ознаки захворювання – це висока температура, нежить, сухий кашель, діарея, може бути блювання. Людину також турбує сильний головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей. У хворого спостерігається сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення з очей. На четвертий-п'ятий день з'являється червоний висип, спершу на шкірі голови та обличчі, а тоді вже по всьому тілу. Хвороба може тривати чотири тижні і довше. На сьогоднішній день немає специфічного лікування, а лише симптоматичне. Тож єдиним захистом від недуги є вакцинація".

У Кіровоградській області останній випадок кору реєстрували у дорослого чоловіка у 2021 році в Олександрівській громаді. З початку цього року в Україні захворіли дев'ятеро людей, п'ятеро з них – діти.

Спалах кору в країні фіксували у 2017-2019 роках. Тоді захворіли 112 тисяч українців, з них 41 людина померла, серед яких 25 – це діти. Такі спалахи можуть бути циклічними й повторюються через кожні три-п'ять років.

На початок