"Позицію бізнесу не почули" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт про мобілізацію

"Позицію бізнесу не почули" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт про мобілізацію

Ексклюзивно
"Позицію бізнесу не почули" — Європейська Бізнес Асоціація про законопроєкт про мобілізацію
Ганна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації. Фото: УНІАН

Законопроєкт про мобілізацію був прийнятий у першому читанні без врахування позиції бізнесу.

Про це у коментарі Суспільному заявила Ганна Дерев'янко, виконавча директорка Європейської Бізнес Асоціації.

"Позиція бізнесу полягає в тому щоб між першим та другим (читанням — ред.) максимальну кількість пропозицій було почуто і закон був прийнятий з урахуванням різних голосів. сьогодні вже досить важко знайти людей в економіці для того щоб вони працювали на створення робочих місць і сплату податків, а з цим законом буде ще складніше", — сказала вона.

Зокрема Дерев'янко наголосила, що урядовий законопроєкт. недосконалий у пунктах щодо процедури бронювання, ведення персонального електронного кабінету та формату передачі повісток.

"На сьогодні деякі компанії жаліються, що не можуть знайти водіїв вантажівок, тому що на кордонах розставлені ці пости і роздають повістки. і люди навіть ті, що заброньовані, у яких підходить термін, або ті, у кого може бути процес перебронювання, вони просто відмовляються", — розповіла директорка організації.

Представниця Європейської Бізнес Асоціації додала, що пропозиції бізнесу були передані до парламенту і робота з депутатами продовжиться.

Верховна рада 7 лютого підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт 10449 про посилення мобілізації. "За" проголосували 243 депутати.

Що відомо про законопроєкт щодо мобілізації

26 грудня 2023 року Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Уряд 11 січня офіційно відкликав з парламенту законопроєкт про мобілізацію.

11 січня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що команда відомства вже підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

12 січня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до Верховної ради не обговорювалися.

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроєкту про мобілізацію та передав її до Верховної ради. Своєю чергою у МО вказали, що коментарі та зауваження до документа були враховані спільно з Генштабом ЗСУ, урядом та народними депутатами.

На початок