Вчиться заново говорити та ходити після поранення. Історія військового з Кропивницького

Вчиться заново говорити та ходити після поранення. Історія військового з Кропивницького

Ексклюзивно

Військовий з Кіровоградщини 22-річний Олександр Циганенко мріє перемогти хворобу і відкрити власну справу. Після поранення і місяця коми боєць вчиться заново ходити й говорити.

Торік у серпні Олександр отримав поранення під час виконання бойового завдання в Херсонській області. Нині він на реабілітації в лікарні. Аби поставити сина на ноги мати звільнилась із роботи.

"Місяць він лежав у комі, лікарі не давали шансів, що виживе. У нього пошкодження мозку, з лівої півкулі витягли два великих осколки, на жаль, у правій півкулі осколки лишилися. Тріснута щелепа, пошкоджене ліве вухо, він на нього не чує. Поставили апарат для покращення слуху, щоб трішки нас чув. Пішло викривлення мови, не може вимовити багато літер", — розповіла мама бійця Катерина Циганенко.

Попри важке поранення, яке вплинуло на рухливість правої сторони тіла, нині син ходить за допомогою чотирьох опорних палиць.

Рухливість правої руки відновлюють за допомогою дзеркальної терапії, розповів фізичний терапевт Аллан Єпіков.

"Покращуємо тильне згинання долоні, щоб він міг розщепити кулак, щось взяти, перенести. Працюємо над відновленням опорної функції ураженої кінцівки. Відновлювали крок, відчуття балансу, знижували ризик падіння".

Для відновлення мови три-чотири рази на тиждень Олександр займається з терапевтом мовлення.

"У нього порушилося читання, письмо, не може висловити думку. Ми згадуємо те, що трішечки забули", — розповіла терапевтка Світлана Назаренко.

Заради якнайшвидшого одужання, Олександр додатково займається самостійно.

Мама вірить, що син одужає і здійснить свою мрію: відкриє власну справу — станцію технічного обслуговування автомобілів.

На початок