"Місто звільнилось від тоталітарних символів на 95%": у Кропивницькому перейменували 300 вулиць

"Місто звільнилось від тоталітарних символів на 95%": у Кропивницькому перейменували 300 вулиць

168 кропивницьких вулиць та провулків перейменували упродовж 2022-2023 років. Починаючи з 2014 року нові назви отримали 300 вулиць, чотири парки та п’ять скверів. На найближчій сесії планують ухвалити нові назви для ще 43.

Секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка під час брифінгу розповів, що перейменування відбувається згідно із законами про декомунізацію та деколонізацію. На території Кропивницької громади – 1075 об’єктів топонімії – це зокрема вулиці, провулки й парки. 924 з них розташовані у Кропивницькому, 46 – у селищі Нове, 105 – у садових товариствах.

"На понад 95% наше місто звільнилося від тоталітарних та колоніальних символів".

Пропозиції щодо перейменування 43 вулиць та провулків внесуть на розгляд найближчої сесії, сказав Олег Колюка. В цьому переліку є вулиця та провулок, що носять ім’я радянського воєначальника Ватутіна. 2022 року провулок пропонували перейменувати на Героїв УПА. Назву не підтримали ані жителі провулку, ані депутати. Нині пропонують перейменувати його на Санаторний, а вулицю Ватутіна назвати Гурбенська.

"Назва "Гурбенська" також пов’язана з УПА. Був бій під Гурбами, де армія УПА дала бій більшовицькій армії, одним з командирів якої армії був саме Ватутін".

Щодо нових назв вулиць генерала Жадова та Гагаріна тривають громадські обговорення, сказав секретар міськради. З його слів, топонімічна комісія пропонувала вулицю Гагаріна перейменувати на Степана Бандери, але надійшло багато звернень щодо перейменування цієї вулиці на вулицю Віктора Третьякова, колишнього тренера кропивницького футбольного клубу "Зірка".

"По Жадова були варіанти Героїв УПА, Державності, Конституції. Була ще пропозиція Рональда Рейгана".

Кропивничанка Наталія Дудник вважає, що вулицю Жадова необхідно перейменувати.

"Російські, радянські. Просто наскільки вони нам в душу наплювали, як вони над нами знущаються наразі, скільки гине наших хлопців, як ми це все переживаємо".

Згідно з правилами благоустрою, за заміну табличок відповідають власники будинків. Інформацію про нові назви оновлюють, в державних реєстрах вона з’являється автоматично, сказав Олег Колюка.

"Якщо треба взяти довідку про реєстрацію місця проживання, її видадуть вже з новою назвою. Те саме стосується державного реєстру речових прав на нерухоме майно – якщо потрібно продати дім, нова назва підтягнеться автоматично".

2023 року на заміну адресних табличок з міського бюджету витратили близько півтора мільйона гривень.

"Замінили понад три тисячі адресних табличок, з’явились у нас вказівники магістральних вулиць".

За словами Олега Колюки, кількість табличок, які ще треба замінити, та суму на це рахуватимуть, коли рішення про перейменування ухвалять на сесії.

На початок