Ракетна атака по Ємену. Чому США та Велика Британія завдали цього удару та хто такі хусити

Ракетна атака по Ємену. Чому США та Велика Британія завдали цього удару та хто такі хусити

Бійці угрупування хуситів під час маршу у місті Сана
Бійці ісламського воєнізованого угрупування хуситів, яке діє на території Ємену, зі зброєю під час маршу солідарності з Палестиною у контрольованій ними столиці Сана, 11 січня 2024 року. Фото: Mohammed Huwais/AFP/Getty Images

У ніч на 12 січня США та Велика Британія за підтримки низки країн атакували об’єкти повстанців-хуситів у Ємені. Чому це сталося, хто такі хусити та чому у Ємені вже десять років триває війна — пояснює Суспільне.

Що сталося

Військові США та Великої Британії у ніч проти 12 січня завдали масованого удару по командних пунктах, складах боєприпасів, ракетних пускових установках та декількох інших військових об’єктах хуситів у Ємені. Обстріл проводився зокрема з використанням ракет Tomahawk з бойових кораблів, підводних човнів та винищувачів.

Вибухи лунали у столиці Ємену — Сані, у Ходейді — найбільшому портовому місті, контрольованому хуситами, а також у Таїзі та Дамарі, на південь від Сани. Командування ВПС США на Близькому Сході заявило, що загалом йшлося про понад 60 ударів.

У чому причина ударів

Восени минулого року, на тлі палестино-ізраїльського конфлікту, що триває від 7 жовтня, хусити заявили, що атакуватимуть всі судна в Червоному морі, які будь-яким чином пов'язані з Ізраїлем, у відповідь на "американсько-ізраїльську агресію в секторі Гази".

Президент Джо Байден заявив, що з 19 листопада 2023-го хусити здійснили 27 таких нападів, через це постраждали торгові судна понад 50 країн, понад дві тисячі суден змінили маршрути в Червоному морі, тож ракетні удари США та Британії 12 січня були відповіддю на ці атаки.

Зі слів прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, Британія зробила "обмежені, необхідні та пропорційні дії в порядку самооборони" проти об'єктів, причетних до атак на судна, щоб захистити морське судноплавство у регіоні.

Дії Вашингтона та Лондона підтримали уряди Австралії, Бахрейну, Німеччини, Данії, Канади, Нідерландів, Нової Зеландії та Південної Кореї. Союзники заявили, що готові захищати життя людей та охороняти важливий торговий водний шлях.

Саудівська Аравія та Китай закликали сторони до стриманості. Іран — союзник хуситів, засудив атаки з боку США та Великої Британії. У Тегерані заявили, що удари порушують "територіальну цілісність країни та міжнародне право" і посилять нестабільність у регіоні. Також на стороні хуситів виступили й у Кремлі. У російському МЗС заявили, що удари по Ємену — "черговий приклад збочення англосаксами резолюцій Радбезу ООН та повна зневага міжнародним правом в ім'я ескалації ситуації в регіоні заради своїх руйнівних цілей". Також, через удари по Ємену, Росія запросила термінове засідання Радбезу ООН.

Човни берегової охорони Ємену, пов’язані з хуситами
Люди у човнах берегової охорони Ємену, які пов’язані з хуситами, патрулюють периметр у портовому місті Ходейда у Червоному морі, 4 січня 2024 року. На тлі палестино-ізраїльського конфлікту хусити заявили, що атакуватимуть всі судна в Червоному морі, які будь-яким чином пов'язані з Ізраїлем. Фото: AFP/Getty Images

Хто такі хусити

Офіційна назва повстанської організації хуситів — "Ансар Алла". Це бойове об’єднання мусульман-шиїтів, в першу чергу племені хусі, звідси й походить назва — хусити.

Рух виник на півночі Ємену на початку 1990-х. Його засновником став Хусейн аль-Хусі. Першочергово рух виступав за відродження однієї з сект зейдизму — частини шиїтського ісламу, що правила на території Ємену у першій половині ХХ століття. Також хусити звинувачували тодішнього президента Ємену Алі Абдалу Салеха у роботі на інтереси Саудівської Аравії та США. У відповідь влада почала облави на хуситів. Врешті у 2004 році вбили засновника руху.

З того моменту центральний уряд та хусити перебувають у стані війни. Спочатку конфлікт не виходив за межі півночі Ємену, але у 2014 році хусити розпочали наступ на південь та взяли під контроль декілька провінцій країни, й саму столицю — Сану. Підтримку хуситам надавав Іран.

Міжнародно визнаний уряд країни наразі перебуває у місті Аден та називає боротьбу з хуситами війною проти іранських проксі. У 2015 році на його боці у війну втрутилася Саудівська Аравія, яку підтримали США та Британія. З того часу проурядова коаліція здійснила понад 25 тисяч бойових вильотів, а кількість жертв лише серед цивільних в Ємені сягнула майже девʼяти тисяч осіб. У відповідь хусити почали ракетні обстріли по території Саудівської Аравії. Це стало можливим завдяки великим запасам ракет, які єменський уряд свого часу закупив ще у Радянського Союзу.

Перемоги коаліції досягти не вдалося, хоча протягом певного часу — у 2018-2019 роках, в Ємені настало відносне перемир’я, яке ООН намагалася використати для нормалізації ситуації.

Хусити зі зброєю у столиці Ємену місті Сана
Представники бойового крила об’єднання мусульман-шиїтів — хуситів — зі зброєю під час маршу на підтримку Палестини у столиці Ємену місті Сана, 11 січня 2024 року. Mohammed Huwais/AFP/Getty Images

Які цілі хуситів

Засновник руху — Хусейн аль-Хусі, від самого початку виступав проти існування Ізраїлю зі значно радикальніших позицій, ніж навіть Іран, чи ліванський рух "Хезболла". При тому, на території самого Ємену офіційно, станом на 2022 рік, проживав лише один єврей.

Рух підтримував усі угруповання, які оголошували своєю ціллю боротьбу проти Ізраїлю. Саме через територію, контрольовану хуситами, пролягає один з маршрутів постачання зброї для бойовиків ХАМАС у Секторі Гази, а з "Хезболлою" вони обмінюються воєнним досвідом та технологіями.

За декілька тижнів після початку атаки ХАМАС 7 жовтня 2023-го Ізраїль обстріляли з території Ємену. В листопаді до ракетних обстрілів додалася спроба блокади Червоного моря. Хусити заявили, що сприйматимуть законною ціллю будь-яке судно, яке рухатиметься в Ізраїль.

Ще у середині грудня очільник Пентагону Ллойд Остін оголосив про початок міжнародної операції "Страж процвітання", що має забезпечити безпеку судноплавства в Червоному морі. Проте, лише напередодні удару США та Британії, 10 січня, хусити запустили понад двох десятків ракет та безпілотників по кораблях американського флоту у регіоні. Всі вони були збиті.

Після атаки 12 січня Джеймс Хіппі — міністр Збройних сил Великої Британії, заявив, що подальші удари по Ємену не плануються. Лідер руху хуситів повідомив, що атака не вплине на рішення атакувати цивільні судна в Червоному морі.

На початок