США і Британія завдали масштабних ударів по хуситах у Ємені: застосували авіацію та ракети Tomahawk

США і Британія завдали масштабних ударів по хуситах у Ємені: застосували авіацію та ракети Tomahawk

Важливо
Байден та Сунках, атака на Ємен
Премʼєр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак (ліворуч) та президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден на саміті НАТО у Вільнюсі, Литва, 11 липня 2023 рік. AP/Paul Ellis

США та Велика Британія в ніч на 12 січня за підтримки Канади, Нідерландів, Австралії та Бахрейну атакували об'єкти угруповання повстанців-хуситів у Ємені.

Про це йдеться у заяві Білого дому.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що за його вказівкою американські та британські військові "успішно завдали ударів по низці цілей у Ємені, які використовувалися хуситами, аби поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших водних шляхів світу".

За словами очільника США, здійснені атаки відбулися за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів і Бахрейну. Згодом за відповідне рішення виступили й Данія, Німеччина, Нова Зеландія та Південна Корея.

"Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії. Ці атаки поставили під загрозу персонал США, цивільних моряків, наших партнерів, торгівлю і свободу судноплавства", — вказується у заяві

Байдена також зазначив, що хусити завдали 27 ударів по міжнародних комерційних суднах з понад 50 країн світу, а екіпажі з більше як 20 отримали погрози або були взяті у заручники під час нападу.

"Я без вагань спрямую подальші заходи для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це необхідно", — додав президент.

З аналогічною заявою також виступив і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який теж офіційно підтвердив удари по хуситах.

"Ми зробили необхідні та пропорційні дії з метою самооборони разом зі Сполученими Штатами за підтримки Нідерландів, Канади та Бахрейну, щоб послабити військовий потенціал хуситів та захистити глобальне судноплавство", — наголосив глава британського уряду.

Сунак підкреслив, що королівський флот продовжує патрулювати Червоне море в межах багатонаціональної операції "Охоронець процвітання" для стримування подальшої агресії хуситів у регіоні та закликав повстанців припинити свої атаки й вжити заходів для деескалації.

Водночас заступник міністра закордонних справ хуситів Хусейн аль-Іззі виступив на єменському телеканалі Al-Masirah та пригрозив, що США та Британія "заплатять високу ціну за цю відверту агресію", інформує BBC.

Завдання ударів по хуситах

Командувач Військово-повітряних сил США Алекс Гринкевич розповів, що американські та британські військові завдали ударів по понад 60 цілях у 16 ​​місцях розташування бойовиків-хуситів на території Ємену.

Під атаку потрапили:

  • центри командування та управління;
  • склади боєприпасів;
  • пускові установки;
  • виробництва озброєння та засобів ураження;
  • радіолокаційні системи ППО.
"В ударах застосували понад 100 високоточних боєприпасів різних типів. Атаки складалися з повітряних і морських ударів коаліції та засобів підтримки з усього регіону, включаючи літаки ВМС та ракети Tomahawk, запущені з надводних і підводних платформ", — повідомив Гринкевич.

За інформацією телеканалу CNN, під атаку потрапили

  • військова база Кахлан у провінції Саада;
  • авіабаза Аль-Дайламі до півночі від столиці Ємену Сани;
  • район аеропорту міста Худайда;
  • аеропорт міста Таїз та інші об'єкти в провінції Таїз у південно-західній частині Ємену;
  • аеродром міста Аббс.

Місцеві телеканали говорили про сильні вибухи в столиці Ємену та портовому місті Ель-Худейда, у репортажах також мовилося про авіабази, аеропорти та військові табори.

РФ запросила провести термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з атаками на хуситів Ємену, які здійснили США та Велика Британія. Про це оголосили в постійному представництві Росії в ООН.

"РФ попросила на 12 січня термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з ударами США та Великої Британії по Ємену", — мовиться у повідомленні.

Атаки на єменських хуситів

Про атаку на Ємен попереджало видання The Times з посиланням на джерела. Журналісти писали, що ввечері 11 січня активізувалися підготовчі заходи у відповідь на атаку хуситів.

10 січня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що після нападу хуситів "будуть наслідки", а міністр оборони Британії Грант Шаппс сказав журналістам "спостерігати за цим простором".

Напади хуситів останніми тижнями серйозно порушили судноплавство через Червоне море та Суецький канал, яким проходить близько 15% світового морського транспорту.

Багато судноплавних компаній змінили маршрути суден навколо південної Африки та мису Доброї Надії, набагато довший рейс, який уже мав економічні наслідки, додає Times.

Що відомо про напади хуситів у Червоному морі

Єменські хусити в середині листопада оголосили про намір атакувати всі судна у Червоному морі, що прямують до Ізраїлю, незалежно від того, хто ними володіє.

Зокрема у Червоному морі у п'ятницю, 15 грудня, снаряд, випущений з контрольованої повстанцями-хуситами території Ємену, влучив у вантажне судно “Аль-Джасра”, яке йшло під прапором Ліберії. Корабель загорівся. За попередніми даними, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

Раніше також стало відомо, що повстанці-хусити з контрольованої ними території Ємену ввечері 11 грудня ударили протикорабельною ракетою по норвезькому комерційному танкеру у Червоному морі. Удар спричинив пожежу і пошкодження, але обійшлося без жертв.

Чому хусити атакують кораблі у Червоному морі

Пов'язані з Іраном хусити втрутилися в конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом, який поширився по всьому Близькому Сходу з 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і запускаючи безпілотники і ракети по самому Ізраїлю.

Хусити заявили, що будуть атакувати всі судна, що прямують до Ізраїлю, незалежно від їхньої національної приналежності, і застерегли міжнародні судноплавні компанії від роботи з ізраїльськими портами.

Угруповання, яке править більшою частиною Ємену, заявляє, що його атаки є демонстрацією підтримки палестинців. Хусити пообіцяли, що атаки триватимуть доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

На початок