Законопроєкт про мобілізацію повернули на доопрацювання уряду — Арахамія

Законопроєкт про мобілізацію повернули на доопрацювання уряду — Арахамія

Важливо
Арахімія
. Фото: Кримський Андрій / УНІАН

У Верховній раді відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі, за результатами яких законопроєкт про мобілізацію повернули на доопрацювання уряду.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Головнокомандувач Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів обговорили законопроєкт №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

За словами Арахамії, обговорення законопроєкту проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, "з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією".

"Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню", — зазначив він.

Нардеп зазначив, що за результатами наради, законопроєкт повертається до уряду разом "з пропозиціями напрацьованими на комітеті та у робочих групах".

Заступник голови комітету ВР з питань оборони Єгор Чернєв у коментарі Суспільному зазначив, що повернення законопроєкту про мобілізацію в Кабмін на доопрацювання "найкращий варіант того, що може бути з цим законопроєктом".

За словами нардепа, доопрацювання у Кабміні може бути навіть швидше, ніж це відбулося б у сесійній залі.

"Ми, як комітет, напрацювали зауваження та пропозиції до цього законопроєкту, надали їх Міноборони, зараз приймається рішення, як саме буде міністерство цей законопроєкт доопрацьовувати, чи ми проголосуємо за відправку його ініціатору, чи вони самі відкличуть його. Я думаю, що другий варіант найімовірніший. Доопрацюють, внесуть, думаю, досить швидко, і ми зможемо його розглянути вже в першому читанні, вичищений, збалансований і з нашими пропозиціями", — сказав він.

За словами Чернєва, до документа є дуже багато зауважень "від технічних до досить чутливих", наприклад, до пропозиції Міноборони щодо можливості мобілізації інвалідів ІІІ групи, чи розсилки електронною поштою повісток.

"Не може бути жодних норм, які порушують конституційні права людини, зокрема і щодо обмеження, наприклад, операцій з нерухомістю для ухилянтів. Мають бути покарання, так, має бути примус, але все ж таки все має відбуватися в конституційний спосіб", — сказав він.

Нардеп вважає, що Міноборони бачить і розуміє, що потрібно змінити, на чому зробити акценти, збалансувати закон

"Мобілізація, це те, що нам необхідно, з цим погоджуються всі фракції, думаю, що суспільство також погодиться, у нас війна, і він має бути. Але він має бути точно збалансованим, зокрема, що стосується мотиваційної частини, там може бути не тільки грошова, а і рекрутинг той самий, і цифровізація, щоб у нас не було на вулиці ТЦК, а було спілкування умовно кажучи, чи взаємодія між військовозобов’язаним та ТЦК через цифру. Я сподіваюся, що вони це все доопрацюють і зможуть це надати найближчим часом. Всі і перш за все Міноборони, зацікавлені, щоб законопроєкт подали як найшвидше", — сказав Чернєв.

Він припускає, що законопроєкт можуть повернути у Верховну раду через "день-два".

26 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Воєнний стан і мобілізація в Україні

24 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський оголосив про запровадження воєнного стану по всій Україні. Верховна рада проголосувала за запровадження воєнного стану.

Того ж дня представник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі Суспільному підтвердив, що у зв'язку з агресією РФ та запровадженням воєнного стану на території України починає діяти обмеження на виїзд за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

Воєнний стан за час повномасштабного вторгнення продовжували 7 разів:

  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада 2022 року до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року;
  • з 15 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року.

На початок