РНБО почала розробляти стратегію кібербезпеки України

РНБО почала розробляти стратегію кібербезпеки України

РНБО почала розробляти стратегію кібербезпеки України
. Unsplash

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО розпочав розробку стратегії кібербезпеки України.

Про це повідомила пресслужба РНБО.

"Після затвердження президентом України стратегії національної безпеки України, сказав він, на базі Національного координаційного центру кібербезпеки було сформовано робочу групу з розробки стратегії кібербезпеки. Представники ключових державних органів – суб’єктів забезпечення кібербезпеки, що входять до її складу, почали надавати центру свої пропозиції", – розповів секретар РНБО України Олексій Данілов.

Стратегія кібербезпеки визначатиме пріоритети національних інтересів України у сфері кібербезпеки, а також основні підходи та напрями до формування питань кіберзахисту. Розробка цієї стратегії стала можливою після того, як президент увів у дію рішення РНБО України від 14 вересня 2020 року "Про Стратегію національної безпеки України".

Як повідомили в РНБО, у розробці стратегії кібербезпеки братимуть участь не лише державні структури, а й фахівці приватного сектору та громадськості, які спеціалізуються на питаннях кібербезпеки.

Що відомо

  • 23 вересня був зламаний сайт Нацполіції України та сайти її регіональних представництв. Метою зламу було поширення хвилі фейків про спільні американсько-українські військові навчання.
  • 26 липня у РНБО заявили про витік даних з сервісу Cloudflare, який "становить загрозу для безпеки державних та приватних ресурсів". В СБУ заявили, що загрози роботі електронних ресурсів органів державної влади та об’єктів критичної інфраструктури через витік бази даних клієнтів компанії Cloudflare Inc. немає. Серед оприлюднених адрес було 45 записів з доменом "gov.ua" та понад 6,5 тисяч із доменом "ua", у тому числі ресурси, що належать об’єктам критичної інфраструктури.
  • На початку червня 2020 року фахівці РНБО зафіксували на території України новий тип DDoS-атак, що використовується для блокування мереж провайдерів зв’язку.
  • СБУ заявила, що протягом 2019 року нейтралізувала понад 480 кіберінцидентів та кібератак на органи державної влади й об’єкти критичної інфраструктури.

На початок