Рада легалізувала медичний канабіс. Що дозволяє закон та за що його критикують

Рада легалізувала медичний канабіс. Що дозволяє закон та за що його критикують

Плакат з написом "Коли в Україні буде медичний канабіс?"
Плакат з написом "Коли в Україні буде медичний канабіс?", акція у Києві, 3 березня 2020. Фото: УНІАН

21 грудня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт, який легалізує медичний канабіс. Документ підтримали 248 народних депутатів, проти виступили 14 нардепів від партії "Батьківщина". Закон почне діяти через пів року після того, як його підпише президент. Суспільне пояснює, що означає прийнятий закон, що він дозволяє, а що — ні.

Що прийняла ВР

Законопроєкт №7457 регулює обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Наприклад, рослини коноплі буде можна застосовувати для створення ліків, проведення наукових експериментів, а також як знеболювальне чи терапевтичний засіб для людей з епілепсією, хворобою Альцгеймера, синдромом Туретта, онкохворобами, захворюваннями травного тракту та для лікування розладів сну і наркотичної залежності.

Документ також дозволяє лікарям виписувати е-рецепти на препарати, у складі яких є канабіноїди, а пацієнти зможуть зберігати такі препарати (якщо є рецепт) і в’їжджати та виїжджати з України з ними за наявності рецепта та документів, які підтверджують діагноз.

Також можна буде отримати ліцензію на вирощування конопель для виробництва ліків. Але за деяких умов — цілодобовий відеонагляд та доступ поліції та кодування кожного куща.

Розповсюдження марихуани для інших цілей, окрім перерахованих вище і надалі заборонено. Тобто, вирощувати або продавати її просто для приватного споживання вважатиметься злочином.

Що таке медичний канабіс

Цінність конопель з точки зору медицини полягає у канабіноїдах — сполуках, що містяться у рослині. Більшість канабіноїдів нині досі добре не досліджена. Найбільш відомими є тетрагідроканабінол (ТГК або латинською THC) та канабідіол (КБД або CBD). Саме ці два канабіноїди найчастіше згадуються, коли йдеться про медичний канабіс.

Тетрагідроканабінол — наркотична складова конопель. Саме через неї у XX столітті коноплі віднесли до небезпечних наркотичних речовин. Медичний канабіс — це не лише коноплі з низьким вмістом наркотичної сполуки ТГК, а й ті, де відсоток тетрагідроканабінолу низький.

В Україні статус конопель регулюється, зокрема, постановою уряду 2000-го року. Згідно з нею канабіс, смоли, екстракти й настоянки з канабісу продовжують залишатися серед особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких в Україні заборонено. Дозволено вирощувати лише технічні сорти конопель із вмістом тетрагідроканабінолу менше ніж 0,08% (до прикладу, у країнах ЄС допустимий відсоток ТГК для технічних сортів складає 0,2%, у США — 0,3%, у Швейцарії — 1%).

Закон встановлює в Україні норму вмісту ТКГ на рівні не вище 0.3% — для промислових цілей та понад 0.3% — для медичної марихуани.

Акція з вимогою легалізувати медичний канабіс
Акція з вимогою легалізувати медичний канабіс, під Офісом президента в Києві, 27 червня 2020. Фото Денис Прядко / УНІАН

Історія прийняття закону

Легалізувати медичний канабіс намагалися ще у 2021 році, проте тоді цього не зробили через недостатню кількість депутатів у сесійній залі. У червні 2022 у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт. Розглядати його депутати почали за рік, зокрема після заклику президента Володимира Зеленського. 13 липня парламент підтримав законопроєкт у першому читанні.

22 листопада членкиня Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, меддопомоги та медстрахування Ольга Стефанишина повідомила, що законопроєкт заблокований і не може потрапити на розгляд ВР, бо депутати внесли до нього 882 правки. Врешті, 21 грудня за нього проголосували в другому читанні.

Як сказав після ухвалення закону у коментарі Суспільному голова комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, тепер для імплементації закону потрібно "зробити дуже багато кроків" та прийняти велику кількість підзаконних актів: "Наприклад, МОЗ має затвердити медичні протоколи, при яких захворюваннях, у яких дозах мають застосовуватися ліки на основі медичного канабісу, треба створити електронний реєстр міністерства агрополітики".

Критика закону

У коментарі Суспільному народний депутат від "Європейської Солідарності" Микола Княжицький сказав, що через суперечності у тексті існує ризик того, що лікарі, які виписуватимуть рецепт на препарати з медканабісом можуть самі потрапити під кримінальну відповідальність: "В цьому законі багато суперечностей, тобто є такі певні [статті закону], які дозволяють використання канабісу в медичних цілях, а є такі…, які прямо його забороняють".

"Закон, який прийнято, з нашої точки зору буде неефективним, його втілити в життя буде складно. Тому, що потрібно створити електронну систему обігу, яка має запрацювати через 6 місяців, натомість коштів у бюджеті на це взагалі не передбачено", — додав Княжицький.

Також у законі, зазначив нардеп, є вимога щодо дозволу від Національної поліції для приміщень, де мають вирощувати канабіс, але при тому, не вказано, яким саме має бути цей дозвіл, що дозволить поліції трактувати це "як вони захочуть".

Тарас Ратушний, один з організаторів акції "Конопляний марш", також розкритикував документ. За його словами, у законопроєкті відсутні чіткі визначення і формулювання, та він не змінює статус канабісу, як "важкого наркотику".

Тарас Ратушний на марші за легалізацію медичного канабісу
Тарас Ратушний на марші за легалізацію медичного канабісу, 2018 рік. Фото: Facebook / andriy.dubchak

Статус канабісу у світі

Станом на першу половину цього року канабіс повністю, або частково визнаний у понад 40 країнах світу. Майже 30 країн з них легалізували лише медичний канабіс.

Лише сім країн у світі легалізували канабіс для особистого вживання, а саме Нідерланди, Уругвай, Канада, Мальта, Іспанія, ПАР та США в частині штатів.

Про особливості застосування медичного канабісу розслідувачі Суспільного розповідають у фільмі "Особливо небезпечний".

На початок