На Кіровоградщині подорожчала картопля. Що спричинило ріст ціни

На Кіровоградщині подорожчала картопля. Що спричинило ріст ціни

За тиждень на ринках та у магазинах Кропивницького картопля подорожчала на дві гривні, за місяць – удвічі. Що впливає на ціну і чому вона росте?

Подорожчання картоплі сезонне, вважає науковий співробітник Інституту світової економіки Всеволод Степанюк.

"Зростають витрати на зберігання, збільшується податковий тиск на виробника і на торговельні мережі, тому, звичайно, це впливає на вартість ведення бізнесу".

Найдешевша картопля на кропивницьких ринках коштує 12 гривень, найдорожча – 26. Ціна залежить від сорту. У магазинах найдешевша по 11 гривень 40 копійок, найдорожча – 15,90.

Всеволод Степанюк прогнозує, вартість картоплі у січні-лютому та навесні не перевищуватиме 20 гривень за кілограм. Причина у гарному врожаї цього овоча.

"Ми маємо нині перевиробництво картоплі, тобто ми її маємо значно більше, ніж потрібно для внутрішніх потреб, тому я не очікую дуже великого сезонного зростання цін".

За даними керівниці департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської області Валерії Фурманової, цьогоріч на Кіровоградщині зібрали 500 тисяч тонн картоплі. Це на 29 800 тонн більше, ніж торік. Картоплі для внутрішнього ринку достатньо, говорить керівниця департаменту.

Овочевий ринок у Кропивницькому
Овочевий ринок у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Продавчиня картоплі на ринку у Кропивницькому Олена Вишняк розповіла, підіймають ціни, бо вони виросли на закупівлі. "Вона, наприклад, була 13 гривень, зараз — вже 15 гривень. Витрати на пальне стали набагато більші, склади забиті, але підіймають ціни".

Супермаркет ваги
Супермаркет у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

Керівниця супермаркетом у Кропивницькому Людмила Животовська також говорить – ціну підняли постачальники. Магазин закуповує картоплю у місцевих виробників з Кіровоградської області.

На початок