В уряді обіцяють повністю фінансувати лише рейтингові ВНЗ

В уряді обіцяють повністю фінансувати лише рейтингові ВНЗ

В уряді обіцяють повністю фінансувати лише рейтингові ВНЗ
.

З 1 січня 2020 року в Україні розпочнеться реформа вищої освіти, яка, зокрема, змінить механізм фінансування та управління закладами, а також розширить можливості для освіти дорослих.

"Змінюємо підходи до фінансування університетів — будемо фінансувати заклади вищої освіти відповідно до результатів їх діяльності. Вже з січня буде працювати формульний підхід — 80% бюджету виші отримуватимуть гарантовано для базових видатків, решту — залежно від позиції у міжнародних рейтингах, відсотку працевлаштування", — написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук у своєму Telegram-каналі за підсумками засідання уряду.

У свою чергу, міністерка освіти і науки Ганна Новосад під час презентації концепції реформи вишів розповіла про новації. Так, за її словами, із січня 80% бюджету університети отримуватимуть гарантовано для базових видатків, решта коштів розподілятиметься залежно від показників: масштаб університету, його позиції у міжнародних рейтингах, обсяг залучених із альтернативних джерел коштів тощо. Такий підхід дасть більше мотивації підвищувати власну ефективність.

Крім того, планується впровадити індикативну собівартість навчання, яка передбачає, що поступово вартість навчання студентів-контрактників муситиме зрости до рівня, що за кожного студента-бюджетника сплачує держава. Передбачається, що це дозволить управлінцям платити вищу зарплату найбільш вмотивованим викладачам.

Також МОН хоче здавати в оренду приміщення, списувати застаріле майно і реалізовувати надлишкове. Згідно з планом Міносвіти, виші зможуть самостійно визначати розміри оплати праці в межах їхніх кошторисів.

Новосад повідомила, що з січня 2020-го Міносвіти укладатиме контракти з новообраними ректорами за новими правилами — з чіткими ключовими показниками ефективності, які муситиме досягти ректор. У контрактах також визначатимуться чіткі строки виконання показників. Нововведення стануть маркерами результативності керівників, а їх невиконання — підставою для розірвання контракту. Крім того, ректори зможуть самостійно призначати заступників, керівників факультетів та інститутів за результатами конкурсного відбору на контрактній основі.

Суспільне направило запит до Міносвіти стосовно уточнення подробиць щодо здачі приміщень в оренду, підвищення вартості навчання на контракті та розрахунку фінансування закладів вищої освіти.

Як відомо:

  • Верховна Рада 18 грудня ухвалила законопроєкт, який запроваджує значні зміни у вищій освіті України, зокрема скасовуються дипломи державного зразка, а також вводить покарання за плагіат для студентів.
На початок