Чи брати участь в Олімпіаді-2024. Думки тренерів та спортсменів з Кіровоградщини

Чи брати участь в Олімпіаді-2024. Думки тренерів та спортсменів з Кіровоградщини

Ексклюзивно

Чи виступатимуть українські спортсмени на Олімпійських іграх-2024, поки не вирішили, розповів Суспільному керівник міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний. Що думають з цього приводу тренери й спортсмени з Кіровоградської області – читайте в матеріалі.

8 грудня Міжнародний олімпійський комітет допустив російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпіаді під нейтральним прапором.

Нині українці здобули 67 ліцензій на участь у паризькій Олімпіаді 2024 року. Рішення щодо участі в ній ухвалюватимуть з урахуванням державних інтересів, сказав керівник міністерства молоді та спорту.

"Брати участь чи ні – вирішуватимемо спільно, з урахуванням насамперед державного інтересу й інтересу в отриманні якнайшвидшої нашої перемоги в цій війні. І саме на це сьогодні спрямовані дії кожного в нашій країні, зокрема й наших спортсменів. Ми розуміємо, що наше перебування на Олімпійських іграх дає нам майданчик для висвітлення на весь світ тих подій, що відбуваються сьогодні в Україні".

Думки кандидатів на участь в Олімпіаді

Срібний призер чемпіонату Європи з легкої атлетики серед спортсменів до 23 років Олег Дорощук готується до наступного сезону. Він – кандидат від Кіровоградщини на участь в Олімпіаді-2024. Його тренер – Геннадій Здітовецький. У них однакова позиція щодо рішення Міжнародного олімпійського комітету допустити росіян та білорусів до участі в Олімпійських іграх під нейтральним прапором. Олег Дорощук – за участь українців в Іграх, а його тренер впевнений, що росіян та білорусів в олімпійських змаганнях з легкої атлетики не буде через рішення президента Міжнародної федерації, британця Себастьяна Коу.

"Він підтримує позицію, що росіян та білорусів не має бути – легкоатлетів – ані на Олімпійських іграх, ані на чемпіонатах Європи, ані на чемпіонатах світу. Та незалежно від того, будуть спортсмени з Білорусі чи Росії на Олімпійських іграх, потрібно виступати, щоб піднімати престиж, імідж нашої країни, показувати, що ми сильні".
Олег Дорощук та Геннадій Здітовецький
Олег Дорощук та Геннадій Здітовецький. Фото: Суспільне Кропивницький

Ще один кандидат від Кіровоградщини на участь в Олімпіаді, скелелаз Ярослав Ткач, нині на тренувальному зборі у Львівській області. Його тренер Микола Побережець сказав, що виступатимуть на Олімпіаді.

"Будемо виступати, бо наша федерація протягом року зробила все, щоб росіян не допустили до цих змагань. У відбіркових змаганнях росіяни участі не брали, тож вони не зможуть не зможуть завоювати олімпійські ліцензії".

Думки федерацій з олімпійських видів спорту

На Кіровоградщині опитали 30 федерацій з олімпійських видів спорту щодо участі українських спортсменів в Іграх разом з росіянами та білорусами, сказав начальник обласного управління молоді та спорту Андрій Щетина.

"Федерації в один голос говорять про те, що потрібно їхати, потрібно вигравати у росіян, доводити те, що ми сильніші. Лише одна федерація у Кіровоградській області заявила про те, що з ворогом не потрібно змагатися на одному майданчику, стояти на одному п’єдесталі".
Андрій Щетина кроп
Андрій Щетина. Фото: Суспільне Кропивницький

Думку більшості федерацій озвучив президент обласної федерації кікбоксингу Дмитро Поляченко.

"Якщо кожен наш спортсмен, який став призером, вийде з прапором із зони бойових дій, простреленим, понівеченим кулями та уламками, то навіть ті країни, де не знають, що відбувається в Україні, кожен поцікавиться, чому українець вийшов з таким прапором".
Дмитро Поляченко кроп кікбоксинг
Дмитро Поляченко. Фото: Суспільне Кропивницький

Проти участі українських спортсменів в Олімпіаді – обласна федерація дзюдо, сказав її президент Сергій Нечмоня.

"У нас триває повномасштабна війна. Моя особиста думка – не на часі змагатися з представниками РФ, як би вони там не називались – нейтральні спортсмени або супернейтральні. Всі прекрасно знають, всі розуміють, що вони під виглядом нейтральних спортсменів представлятимуть цю державу-агресора".
Сергій Нечмоня кроп дзюдо
Сергій Нечмоня. Фото: Суспільне Кропивницький

Олімпійські ігри у Парижі відбудуться у серпні наступного року.

На початок