НАБУ, ВАКС і САП інтегрують систему електронного кримінального провадження іКейс

НАБУ, ВАКС і САП інтегрують систему електронного кримінального провадження іКейс

НАБУ
Національне антикорупційне бюро України. НАБУ

Між Національним антикорупційним бюро (НАБУ), Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) і Вищим антикорупційним судом (ВАКС) розпочався процес інтеграції системи електронного кримінального провадження іКейс.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

"іКейс – це інноваційна система електронного кримінального провадження, яка дозволяє значно скоротити тривалість розслідування, зекономити ресурси та підвищити ефективність слідства", — пояснили у відомстві.

У НАБУ зазначили, що аби подати клопотання детективу, треба витратити дві години часу, пальне і папір. З іКейс ці витрати відсутні.

"Замість стосів паперу детективу, прокурору або судді потрібен лише ноутбук. іКейс має шаблони необхідних процесуальних документів, які після заповнення відповідної форми генеруються автоматично. А сформований документ, як-от клопотання або повідомлення про підозру, одразу стає доступним всім учасникам процесу", — розповіли у НАБУ.

Наразі відбувається процес інтеграції іКейс на рівні НАБУ, САП і ВАКС. Вже реалізовано можливість подання до суду клопотання про обшук. Підготовка до роботи з рештою процесуальних документів триває.

"До кінця цього року в іКейс будуть доступні 70 шаблонів процесуальних документів, які становлять 90% кабінетної роботи детектива. Наразі понад 500 кримінальних проваджень вже внесено у систему", — додали в НАБУ.

У червні цього року директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що у бюро є плани запровадження технологій штучного інтелекту, нейромереж і аналітичних інструментів у роботі НАБУ. За його словами, ці технології здатні аналізувати величезні масиви даних, виділяти окремі елементи й підозрілі дії. Система дозволяє в режимі реального часу на основі аналізів трафіків, довіреностей, прописок відстежувати й вибудовувати взаємозв’язки. Вона розпізнає обличчя, а також розшифровує аудіо в текст.

21 листопада парламент проголосував у першому читанні за два законопроекти: збільшення штату Національного антикорупційного бюро (НАБУ) на 300 людей та дозвіл Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряти майно держслужбовців, набуте до посади.

На початок