Як пов’язаний з заснованою в Україні "Аллатрою" кандидат у президенти США просуває російські наративи

Як пов’язаний з заснованою в Україні "Аллатрою" кандидат у президенти США просуває російські наративи

Роббі Веллс
Американець Роббі Веллс, заручившись підтримкою "Аллатри", прагне стати президентом США. Скриншот з каналу "Creative society" в YouTube

"В Америці люблять Путіна більше ніж Трампа і Байдена". Якщо вам здається, що це фраза котрогось з російських пропагандистів, ви майже вгадали. Майже. Ці слова належать Роббі Веллсу — кандидатові в американські президенти. Не дивуйтеся, що ви про нього не чули. Навіть самі американці знають про нього практично нічого. Проте зацікавив він нас не своїми пропутінськими симпатіями, а причетністю до руху "Аллатра", який бере початок в Україні і який нещодавно СБУ викрила на антиукраїнській діяльності.

Правоохоронці називають "Аллатру" "псевдорелігійною сектою", яка на користь спецслужб Росії поширювала ідеї створення "союзу слов’янських народів". Поліція і СБУ провели десятки обшуків в осередках організації в Україні й заявляють, що ліквідували "Аллатру". Але вона продовжує діяльність у вебпросторі й за кордоном.

Журналісти редакції розслідувань Суспільного завдяки Роббі Веллсу знайшли зв’язок "Аллатри", яка називає себе рухом "поза політикою", з російською пропагандою.

Що таке "Аллатра"

Перш ніж перейти до розповіді про Роббі Веллса і про його роботу на російську пропаганду, нагадаємо про саму "Аллатру".

Вона позиціонує себе як "міжнародний волонтерський неполітичний і нерелігійний рух", головною метою якого є побудова так званого "благотворчого суспільства".

На думку "аллатрівців", тільки таке суспільство: без кордонів, без податків, з безкоштовним житлом і базовим доходом у розмірі 10 тисяч доларів для кожного — може врятувати людство від глобальних загроз, які от-от знищать світ.

Ці утопічні ідеї, які розповсюджуються різними мовами на сотнях сторінок у соцмережах, сайтах, в ютубі, у книгах, знаходять прихильників по всьому світу.

Карта осередків "Аллатри" у світі
Карта, яку під час обшуків виявили правоохоронці в головному офісі "Аллатри" у Києві. На ній позначені осередки організації у світі. Фото: СБУ

"Аллатра" схожа на напіврелігійне об’єднання, яке поєднує ідеї різних релігій, вчень і духовних практик. Розповіді про позаземних істот, наприклад, "архонтів" і "рептилоїдів", "Аллатра" міксує з псевдонауковими теоріями, більшість з яких стосуються теми зміни клімату.

Цей мікс виливається у пророцтва і прогнози неминучого кінця світу. Майже неминучого, адже врятувати людство, на думку "аллатрівців", можна створенням "благотворчого суспільства".

Прихильниця руху "Аллатра" Жанна
Прихильниця руху "Аллатра" Жанна, яка розповідає про позаземних створінь — ануннаків, що начебто допомагають боротися з силами зла. Впродовж форуму про цих істот вона демонструвала, що вміє кліпати так, як вони. Скриншот з Аллатра ТБ

Нині головним медійним обличчям і "пророком" "Аллатри" є масажист з Макіївки Ігор Данилов.

Правоохоронці стверджують, що "Аллатра" зародилася у 2002 році. Офіційно ж — у 2009-му, коли уродженка Макіївки Галина Яблочкіна заснувала видавничий дім "Сенсей", зареєстрований у квартирі на Оболоні у Києві.

Відтоді він популяризує її книги, опубліковані під псевдонімом "Анастасія Нових". Вони й стали ідеологічною основою "Аллатри".

Згодом, у 2011 році, Галина Яблочкіна заснувала ТОВ "Аллатра", яке спеціалізується на виготовленні відеоконтенту і поліграфії.

Фото: vilneslovo.com
"Сірий кардинал" "Аллатри" Галина Яблочкіна веде непублічний спосіб життя і її ніколи не показують на ресурсах "Аллатри", попри те, що саме вона є ідеологом руху. Фото: vilneslovo.com

Спочатку ідеї з книг Яблочкіної популяризувала організація "Лагода", одним із засновників якої є Андрій Семочко — брат відомого екскерівника економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка, якого звільнили у 2019 році після того, як журналісти викрили його у незаконному збагаченні й наявності російських паспортів у його близьких родичів.

Фестиваль "Аллатри"
У 2013 році "Лагода" організовувала фестивалі "ДоброТИ" у Києві й інших містах України, на яких популяризували книги Галини Яблочкіної. Скриншот з Youtube LagodaOrg1

А у 2014 році на базі "Лагоди" створили громадську організацію "Міжнародний громадський рух Аллатра", яка за десять років розрослася до світових масштабів.

Організації "Аллатри" є в Росії, США, країнах Європи та Азії.

Політику і міжнародні конфлікти, серед яких агресивна війна Росії проти України, принаймні публічно на ресурсах "Аллатри" не обговорюють.

"Аллатра" впродовж 10 років безперешкодно існувала в Україні. А в її заходах брали участь зірки шоубізнесу, релігійні діячі, бізнесмени, політики, серед яких — чинна міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук і вже покійний перший президент України Леонід Кравчук.

У своєму телеграм-каналі Верещук зазначала, що не пов'язана з діяльністю "Аллатри".

Українські ЗМІ повідомляють, що прихильником "Аллатри" був ексголова СБУ Іван Баканов і підозрюваний у державній зраді й роботі на Росію ексначальник Кримського управління СБУ Олег Кулініч.

У 2021 році в українських медіа почала з’являтися інформація про проросійські погляди організації, ознаки секти, оргії, які влаштовували її члени. Того ж року "Аллатра" робить "ребрендинг" і починає працювати також під вивіскою "Благотворче суспільство". Останнє позиціонує себе як "єдина наукова спільнота, яка розповідає правду, що приховують ЗМІ й політики".

Представники "Благотворчого суспільства"
Представники "Благотворчого суспільства" з різних куточків світу з мікрофонами "Аллатри" запрошують Дональда Трампа виступити на черговому форумі. Колаж: Суспільне

У 2023-му після обшуків СБУ діяльність "Аллатри" в Україні заблокували, а деякі її ресурси були видалені з публічного доступу. Серед них — YouTube-канал, який мав понад 400 тисяч підписників.

"Благотворче суспільство", яке не зареєстроване в Україні, а натомість має свої організації у Росії та США, роботу продовжує. Реклама цього руху досі розміщена в українських містах.

Банер "Благотворчого суспільства" у Луцьку
Банер "Благотворчого суспільства" у Луцьку, 21 листопада 2023 року. Фото: Суспільне

У листопаді СБУ оприлюднила фрагменти прослуховування розмов "пророка" "Аллатри" Ігоря Данилова. У них він підтримує ракетні удари по цивільній інфраструктурі України. Підтримує, попри те, що російські окупанти зруйнували будинок самого Данилова під Києвом на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Ігор Данилов розповідає на каналі "Аллатри"
Ігор Данилов розповідає на каналі "Аллатри" про прильоти по його будинку і гаражу та показує руйнування. Скриншот з Youtube "Аллатра"

Торік Ігор Данилов й інші керівники "Аллатри", за інформацією СБУ, незаконно виїхали за кордон. Зараз Данилов, перебуває, ймовірно, у Словаччині й знімає ролики про те, що "якісь люди" залякують "Аллатру".

"Аллатра" і "Благотворче суспільство"
У соцмережах поширюються короткі відео в яких Ігор Данилов розповідає, про "деяких громадян", які залякують волонтерів "Аллатри" і "Благотворчого суспільства". Скриншот з каналу в Тік-тоці AllatraTV_official

Лідеру організації оголосили ряд підозр, зокрема у державній зраді, пропаганді комуністичного тоталітарного режиму, запереченні збройної агресії РФ проти України.

СБУ заявила, що збирається оголосити підозри у державній зраді й іншим учасникам "Аллатри".

Російська пропаганда в "Аллатрі"

Про прихильність "Аллатри" до Росії СБУ мало бути відомо вже давно. У 2018 році Національна академія СБУ опублікувала монографію, в якій один із розділів присвячений "Аллатрі".

У ньому стверджується, що "Аллатра" є проєктом тотального соціального зомбування, який, на перший погляд, начебто не пов’язаний з обговоренням державності України, але насправді спрямований на просування ідеології "русского міра" та у величезному обсязі використовує маніпулятивні технології, які вуалюються під пропаганду добра, людяності, єдності та безкорисливої взаємодопомоги.

У книгах Галини Яблочкіної, які досі продають на українських книжкових сайтах, можна знайти не тільки ідеї "русского міра", а й величання Владіміра Путіна. Зокрема, в одній із них розповідається про "легендарну особистість" — персонажа "Номо", що має врятувати людство від глобальних катаклізмів і об’єднати слов’янські народи.

Кандидатка юридичних наук, старша наукова співробітниця НАН України Ірина Кременовська роками досліджувала "Аллатру" і дійшла до висновку, що прототипом "Номо" є саме президент Російської Федерації. Зокрема, через подібні факти з біографії.

В іншій книзі Яблочкіної, пише Кременовська, Україна розглядається як частина єдиної країни майбутнього — "єдиної слов’янської держави" під керівництвом Путіна.

Цитата з книги Галини Яблочкіної про Номо
Цитата з книги Галини Яблочкіної про Номо повідомляє про його призначення. Колаж: Суспільне

Попри такі наративи в ідеологічній літературі "Аллатри", у самій Росії у серпні цього року її діяльність визнали небажаною, адже її створили особи з українським громадянством, які начебто схиляли росіян до дискредитації влади. Хоча фактів таких "схилянь" Генпрокуратура РФ не наводила.

Серед захисників "Аллатри" та її проросійських ідей ми помітили кандидата в президенти США Роббі Веллса. Його діяльність є одним з доказів російського коріння проєкту "Аллатра".

Роббі Веллс — прихильник Путіна

Наприкінці 2022 року на одному з форумів "Благотворчого суспільства" з’явилася заява Роббі Веллса, в якій він озвучив наміри балотуватися на пост президента США у 2024-му. Сказав, що ставши президентом, разом з Путіним і главою КНР Сі Цзіньпіном зможе "врятувати планету".

"Я посаджу Путіна і Сі Цзіньпіна за один стіл, і вони приймуть благотворче суспільство, і разом ми обов’язково врятуємо нашу планету", — заявив Веллс.

Роббі Веллс
Американець Роббі Веллс заявляє, що хоче врятувати світ разом з Путіним і Сі Цзіньпіном. Скриншот з відео англомовного YouTube-каналу "Благотворче суспільство"

Ми з’ясували, що Роббі Веллс у січні 2023 року таки заявив свою кандидатуру на пост президента США. Це підтверджує його заява на сайті Федеральної виборчої комісії США. Подавши таку форму, кандидат зобов’язується звітувати про внески та пожертви, які отримає на виборчу кампанію.

Заява кандидата "FEC FORM 2" Роббі Веллса
Заява кандидата "FEC FORM 2" Роббі Веллса на сайті Федеральної виборчої комісії підтверджує, що він зареєстрований як незалежний кандидат у президенти США у 2024 році й має виборчий комітет "Rise Up With Robby". Фото: Федеральна виборча комісія США

У Роббі Веллса є сайт "Robby Wells for President" ("Роббі Веллс у президенти" — ред.). На головній сторінці вказано, що газета "The New York Times" вважає, що "ми (Веллс і його команда — ред.) можемо перемогти". Хоча жодних публікацій на сайті видання, в яких є подібні твердження про Веллса, нам знайти не вдалося.

Robby Wells for President
Скриншот з сайту Robby Wells for President

У січні 2023-го Роббі Веллс уже як кандидат у президенти на ютуб-каналі "Благотворче суспільство" вихваляв себе і російського диктатора Путіна:

"Щоб ви розуміли, в Америці люблять Путіна більше ніж Трампа і Байдена. І якби зараз Путін вийшов на вибори проти Байдена, Трампа і будь-кого іншого, я вам відкрито кажу, Путін виграв би з величезним результатом. Він би виграв на президентських виборах в Америці з величезним відривом — 70%, а то і 80% американців проголосували б за нього. 100% даю вам".

Колишній футбольний тренер і "вічний кандидат"

Про Роббі Веллса відомо небагато. Йому 56 років, проживає у місті Шарлотт штату Північна Кароліна.

Веллс є послом і речником маловідомої організації "Міжнародна комісія з прав людини та миру", в якої немає навіть сайту, а також, як відомо з виборчих документів Роббі, працює в організації страхового маркетингу "Family First Life".

У минулому Веллс був тренером футбольного клубу університету Саванни (штат Джорджія), звідки зі скандалом звільнився у 2010 році. Власне, найбільше згадок про Веллса в американських ЗМІ пов’язано з цим епізодом його життя.

У 2010 році Роббі Веллс стверджував, що його звільнили через те, що він — білий тренер в університеті, де переважно навчаються темношкірі. Веллс навіть звернувся до федерального суду в Атланті, щоб оскаржити, на його думку, дискримінаційне рішення.

Натомість представники університету Саванни в інтерв’ю "Savannah Morning News" назвали Веллса "патологічним брехуном", який був змушений піти у відставку після того, як збрехав адміністраторам вишу про одну зі своїх поїздок до Лас-Вегаса і порушив низку правил.

Зрештою все завершилося мирним врегулюванням позову: Веллс повідомив журналістам, що виграв і уклав угоду з університетом, але не зазначив, яку суму компенсації йому має сплатити виш.

Роббі Веллс
Роббі Веллс мириться з представниками Університету Саванни. Фото: Savannah Morning News

Як повідомляло видання "Savannah Morning News" у 2011 році, через годину після оголошення про врегулювання позову, Веллс провів пресконференцію, на якій заявив, що балотується у президенти як незалежний кандидат. Згодом він передумав і намагався подати свою кандидатуру від Конституційної партії, яка зрештою його не підтримала.

З того часу Роббі не полишав спроби потрапити у велику політику і постійно агітував американців підтримати його кандидатуру на різних фестивалях, конференціях і форумах.

Роббі Веллс виступає в Атланті
Роббі Веллс виступає перед публікою в Атланті у 2018 році. Скриншот відео з каналу Роббі Веллса в YouTube

Друга спроба Веллса балотуватися на пост президента США була у 2016 році. "Але його не допустили до первинних дебатів", — повідомляють на сайті Роббі Веллса.

Втретє Веллс заявив, що балотуватиметься у президенти, у 2018 році.

Через рік після цього він почав з’являтися на заходах "Аллатри", наприклад, на конференції в Атланті. Для його виступу спеціально облаштували трибуну: на ній був логотип "Аллатри", лого передвиборчої кампанії Веллса, прапори США і "Аллатри".

Роббі Веллс на конференції "Аллатри"
Роббі Веллс вперше виступає на конференції "Аллатри". Також на цій конференції вмикали відеоцитати першого президента України Леоніда Кравчука, боксера Олександра Усика, міністерки Ірини Верещук й інших українських політичних діячів. Скриншот з відео "Аллатра TV"

У 2020 році Веллс балотувався від Демократичної партії й ця спроба була успішніша за попередні, принаймні через те, що йому вдалося взяти участь у праймеріз (партійних виборах) у трьох штатах: Нью-Гемпширі, Техасі й Луїзіані. Однак у всіх трьох випадках він зібрав менше відсотка голосів. Цього недостатньо, щоб перейти до наступного етапу виборчих перегонів.

Директор з комунікації Українського конгресового комітету Америки Андрій Добрянський розповідає, що ніколи не чув про Роббі Веллса. Він припускає, що Веллс постійно реєструється на вибори, щоб використовувати імідж кандидата.

Крім іміджу, це також може приносити йому дохід. "Це серйозна кар'єра може бути — бути зареєстрованим кандидатом, збирати пожертви кожні чотири роки й витрачати їх до наступних виборів", — каже Добрянський.

Друзі Веллса в "Аллатрі"

У 2020 році Веллс, презентуючи передвиборчу програму на черговій конференції "Аллатри", вказав своєю контактною особою Марію Овцинову.

Овцинова — колишня вчителька музики з Сімферополя, яка отримала громадянство США і пропагує там "Аллатру". З 2017 року вона є засновницею некомерційної організації "AllatRa IPM USA".

Через рік, у 2018-му, вона стала директоркою американської компанії "ALLATRA USA LLC", зареєстрованої у Джорджії, а з 25 лютого 2022 року — віцепрезиденткою некомерційної організації "Creative society", що зареєстрована у місті Сакраменто, штат Каліфорнія.

Марія Овцинова
Марія Овцинова є постійною ведучою форумів "Благотворчого суспільства". Скриншот з відео англомовного YouTube-каналу "Благотворче суспільство"

Марія Овцинова, є представницею "Аллатри" у Штатах і постійною модераторкою конференцій "Благотворчого суспільства".

А її подруга — росіянка Ольга Шмідт з Твері, є президенткою "Благотворчого суспільства" у США.

Сайту організації "Благотворче суспільство" у США
Скриншот сайту організації "Благотворче суспільство" у США

На конференціях "Аллатри", які організовують Шмідт і Овцинова, вони не висловлюють політичних поглядів, але зазирнувши у їхні соцмережі, можна виявити російську пропаганду і підтримку Владіміра Путіна.

Марія Овцинова
Марія Овцинова вважає класним жарт про Путіна, який роками заперечував присутність російських військових на сході України. Скриншот сторінки Марії Овцинової в російській соцмережі "Однокласники"

Тепер американська "Аллатра" популяризує "свого" кандидата Роббі Веллса на своїх ресурсах.

Ольга Шмідт, Роббі Веллс і Марина Овцинова
Ольга Шмідт, Роббі Веллс і Марина Овцинова на конференції "Аллатри". Фото: Аллатра TV

Кандидат — російський пропагандист

Відколи Роббі Веллс медійно долучився до діяльності "Аллатри", він почав співпрацювати з російським пропагандистським телеканалом "РЕН ТВ".

На своїй сторінці у фейсбуці Роббі писав, що продюсер "РЕН ТВ" сам зв’язався з ним. У січні 2019 року вони вперше провели інтерв’ю. "Вони (пропагандисти — авт.) повідомили, що я — єдиний кандидат, в якого вони беруть інтерв’ю", — заявляв Роббі Веллс.

Скриншот допису Роббі Веллса про першу співпрацю з "РЕН ТВ"
Скриншот допису Роббі Веллса про першу співпрацю з "РЕН ТВ"

Ми з’ясували, що Веллс є не лише коментатором у російських ЗМІ, а і їхнім міжнародним кореспондентом. Принаймні так він себе позиціонує.

В одній із соцмереж він вказує, що з лютого 2020 року працює міжнародним кореспондентом "Раша тудей" — пропагандистського ресурсу, спрямованого на міжнародну аудиторію.

У публікаціях у соцмережах він вказує себе також кореспондентом пропагандистського каналу "НТВ".

Linkedin Роббі Веллс
У своєму профілі в соцмережі Linkedin Роббі Веллс вказує "Раша тудей" як місце роботи. Скриншот з аккаунту Роббі Веллса в Linkedin

З 2020 року Веллс з’являється в ефірах російських телеканалів, де його показують як успішного американського політика й експерта зі всіх питань у США. Своїми коментарями Роббі доповнює тези російської пропаганди у сюжетах на різні теми. Він коментував і коронавірус, і політичні амбіції Ілона Маска, і міжнародну та внутрішню політику США, і шпигунство в оточенні Трампа, і, зрештою, події в Україні.

Роббі Веллс на "НТВ"
Роббі Веллс — постійний коментатор і кореспондент пропагандистського каналу "НТВ". Скриншот з відео "НТВ"

Російські пропагандисти не лише показують Веллса як експертного політика, а й вигадують факти, щоб надати додаткової ваги коментатору.

"Роббі Веллс — колишній кандидат у президенти США від Демократичної партії. Він передав голоси своїх виборців Джо Байдену. Але зараз з політикою свого президента зовсім не згідний", — стверджують російські пропагандисти у сюжеті про відхід американських військ з Афганістану.

Нагадаємо, Роббі Веллс набрав менше одного відсотка голосів на внутрішньопартійних виборах демократів у трьох штатах. Він жодним чином не міг допомогти Байдену "голосами виборців".

"Коли на праймеріз у різних штатах ви отримаєте один відсоток, це нічого не означає", — коментує директор з комунікації Українського конгресового комітету Андрій Добрянський.

Крім того, в американській політиці немає механізму "передачі голосів".

Російська пропаганда намагається показати "корумпованість" та "недолугість" влади США. Наприклад, в одному з сюжетів у тижневому випуску програми "РЕН ТВ" з пропагандистом Петром Марченком йшлося про американських політиків, які через вік і хвороби не можуть керувати державою. Зокрема, акцент робили й на 81-річному президентові США Джо Байдені. На фоні маніпулятивних вставок з падіннями політиків з трибун і їхніми проблемами зі здоров’ям пропагандисти показували "молодого" кандидата Роббі Веллса.

Роббі Веллс на "РЕН ТВ"
Роббі Веллс в сюжеті "РЕН ТВ". Скриншот з відео "РЕН ТВ"

У 2022-2023 роках Роббі коментував і досі продовжує коментувати російським пропагандистам події в Україні. Риторика його оповідей зрозуміла, наприклад, з програми з назвою "Брама пекла для всього світу: чи допоможе американський ленд-ліз Україні" на телеканалі "НТВ", в якій, крім нього, коментатором є вже покійний зрадник України Ілля Кива.

Роббі стверджує, що якби був президентом США, намагався б врегулювати конфлікт між Росією й Україною переговорним шляхом: "США мають залишитися поза конфліктом, щоб не допустити третьої світової".

Інші висловлювання Веллса про події в Україні просувають ту саму тезу — потребу мирних переговорів і невтручання США.

Наприклад, рік тому він, коментуючи участь в сюжеті на "НТВ", написав: "Ніхто не хоче ядерної війни. Справжня перемога приходить з миром".

А у своєму нещодавньому висловлюванні у соцмережах він критикував надання військової допомоги: "Нинішня адміністрація радше надасть 100 мільярдів доларів іноземної військової допомоги Ізраїлю та Україні замість того, щоб подбати про наш власний народ. (...) Після того, як мене оберуть, ми поставимо потреби американців на перше місце і будемо законно сприяти миру".

На думку фактчекера проєкту "StopFake" Олександра Замкового, такі спікери, як Роббі Веллс, потрібні російській пропаганді:

"Їм (пропагандистам — ред.) потрібні іноземні спікери "на місцях". Вони додають їм ваги й авторитету, приписуючи або перебільшуючи їхні заслуги, і беруть в них коментарі, виводять в ефіри, бо їм треба формувати картину світу, що навіть в США є підтримка Кремля, але "правлячі класи" ввели цензуру і все узурпували. Тим паче їм треба якось міжнародну повістку формувати, але ніхто, крім таких дурнів, їм коментувати нічого не хоче. Але новини й ефіри робити треба".

Директор з комунікації Українського конгресового комітету США Андрій Добрянський каже, що подібні висловлювання стосовно України напередодні виборів у США — не рідкість.

"Ця риторика, яка й у Веллса, і в колишнього президента Трампа, впливова. Люди повторюють це: проте чи боти онлайн, чи справжні люди — ми не знаємо. Зараз ми чекаємо голосування у Сенаті США за пакет допомоги Україні (7 грудня Сенат США провалив процедурне голосування за виділення допомоги Україні — ред) і нам треба переконати людей проти такої риторики, що розширює Веллс", — розповідає Добрянський.

Він пояснює, що реєстрація Веллса кандидатом у федеральній системі США ще не означає, що він може балотуватися на виборах у 2024 році. Адже щоб просунутися у виборчих перегонах, йому треба отримати підписи в кожному штаті.

"То хіба він має ресурси? Він звучить як фейковий. Хіба в нього є донори в Росії, які мають гроші, щоб організувати підписи тут, в Америці. Я не знаю, як він справді стане кандидатом, але, мабуть, для нього важливо стати кандидатом в мінімально однім штаті, щоб він міг продовжити кар'єру як фейк і казати, що був кандидатом", — вважає Добрянський.

Що каже Веллс

Журналісти редакції розслідувань Суспільного звернулися з запитаннями до Роббі Велса про те, як він потрапив в "Аллатру", чи підтримує політику Кремля, чи отримував кошти за роботу на російських телеканалах або ж фінансову підтримку від росіян у виборчій кампанії.

Веллс надіслав відповіді у текстовому форматі. Він розповів, що Марина Овіс (директорка американської "Аллатри" Марина Овцинова підписана так у соцмережі Facebook — ред.) познайомила його з "Благотворчим суспільством" у 2019 році в Атланті.

"Я не є частиною "Аллатри", — стверджує Веллс, однак не підтверджує і не заперечує, що є частиною "Благотворчого суспільства".

"Благотворче суспільство" — це міжнародна група волонтерів. Я ніколи не отримував винагороду за виступи на їхніх заходах у минулому (...) На сьогодні я фінансую свою кампанію самостійно. Саме тому я не весь час на телебаченні. Щоб отримати ефірний час, потрібно багато грошей. Я ніколи не отримував кошти від іноземного джерела або іноземної особи", — запевняє Роббі Веллс.

За його словами, з лютого 2020 року він давав інтерв'ю російському телеканалу НТВ приблизно 20 разів та стверджує, що ніколи не отримував за це коштів.

Проте Веллс не відповів, чи є російські телеканали його місцем роботи: "Я завжди беру участь у сюжетах про світових лідерів, політику США та російсько-українську війну. У кожному своєму інтерв'ю я завжди закликаю до миру".

Роббі ухилився від відповідей на запитання, чи підтримує політику Російської Федерації, а також проєкти "Аллатра" і "Благотворче суспільство".

Відповідаючи нам, Веллс серед іншого зазначив, що вважає, що США є спонсором російсько-української війни.

Стосовно підтримки Путіна і його висловлювань про те, що американці "люблять" російського диктатора, Роббі зазначив: "Як колишній тренер, я люблю кидати виклик опонентам. Ця заява була радше викликом Трампу і Байдену, щоб протиставити їх Путіну. Я також сказав, що я — єдиний, хто може перемогти Путіна".

Дослідивши десятки джерел, ми переконалися, що американець Роббі Веллс, начебто закликаючи до миру, озвучує й у США, і на російських телеканалах наративи про потребу капітуляції України.

На прикладі одного "вічного кандидата" ми довели, що створена в Україні організація, яка просуває проросійські наративи, успішно долучає до роботи західних публічних прихильників, нехай з формальним, але політичним статусом. Ті, своєю чергою, не приховують прямої співпраці з російською пропагандою.

На початок