Заклики до агресивної війни та держзрада. Суд виніс вирок екснардепу Іллі Киві

Заклики до агресивної війни та держзрада. Суд виніс вирок екснардепу Іллі Киві

Заклики до агресивної війни та держзрада. Суд виніс вирок екснардепу Іллі Киві
. Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне

Сьогодні, 13 листопада, Личаківський районний суд Львова виніс вирок екснардепу Іллі Киві за кількома статтями. Киву обвинувачують у державній зраді, публічних закликах до агресивної війни та закликах до повалення конституційного ладу, а також у використанні символіки комуністичного режиму.

Цю інформацію Суспільному підтвердив голова Личаківського районного суду Сергій Гирич.

За його словами, колегія суддів проголосувала вирок для Іллі Киви — позбавлення волі строком 14 років з конфіскацією майна.

"Розгляд кримінального провадження здійснювався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia), оскільки останній переховується від органів слідства та суду на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, а саме: на території Російської Федерації, а також оголошений у міжнародний розшук", — повідомили на вебпорталі судової влади України.

За кілька днів з текстом вироку суду можна буде ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Вирок суду законної сили ще не набрав та протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути оскаржений до Львівського апеляційного суду.

Що відомо про Іллю Киву

  • Ілля Кива, який виїхав до Іспанії ще до початку повномасштабного російського вторгнення, перебуває в Росії і відвідує ефіри провладного російського "Першого каналу".
  • 24 лютого 2022 року – у день нападу Росії на Україну – Кива в онлайн-включенні в ефірі російського телебачення заявив, що Україна "поневолена і поставлена на коліна Заходом, просякнута нацизмом, і в неї немає майбутнього", та повідомив, що українському народу "потрібне звільнення".
  • У березні Личаківський районний суд Львова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Іллі Киві. Його оголосили у міжнародний розшук.
  • 15 березня 2022 року Верховна Рада позбавила члена політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ") Іллю Киву повноважень народного депутата.
  • У квітня Ілля Кива звернувся із відкритим листом до президента РФ Володимира Путіна із проханням надати йому громадянство Росії та "політичний притулок".
На початок