"Героя Росії" посмертно судитимуть за розстріл чотирьох людей у Бучі

"Героя Росії" посмертно судитимуть за розстріл чотирьох людей у Бучі

Ексклюзивно
Алєксандр Досягаєв
командир 2-го батальйону 104-го гвардійського десантно-штурмового полку підполковник Алєксандр Досягаєв. Сторінка Марії Досягаєвої у соцмережах

28 лютого Служба безпеки України завершила досудове розслідування воєнного злочину — вбивства Анастасії Яланської, Максима Кузьменка, Сергія Устименка і Володимира Асаулова. Їх російські військові розстріляли 4 березня 2022 року на вулиці Києво-Мироцькій у Бучі. Слідство встановило, що цивільних розстріляли військовослужбовці 2 батальйону 104-го гвардійського десантно-штурмового полку РФ під керівництвом підполковника Алєксандра Досягаєва.

Про це Служба безпеки України повідомила Суспільному у відповіді на запит.

Доказом у справі стало розслідування редакції розслідувань Суспільного “Буча: розслід на Києво-Мироцькій”, у якому журналісти встановили російських десантників, які перебували на Києво-Мироцькій незадовго до розстрілів. Зокрема серед них був і Алєксандр Досягаєв.

За результатами розслідування командира 2-го батальйону 104-го гвардійського десантно-штурмового полку Алєксандра Досягаєва обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни у поєднанні з умисним вбивством.

У повідомленні про підозру Алєксандру Досягаєву СБУ стверджує, що він віддав накази підлеглим російським військовим на здійснення умисних вбивств Анастасії Яланської, Сергія Устименка, Максима Кузьменка і Володимира Асаулова.

Служба безпеки у відповіді на запит Суспільного не повідомила про оголошення підозр іншим російським військовим, які могли бути причетними до вчинення цих воєнних злочинів у Бучі.

Обвинувальний акт стосовно Досягаєва розглядатиме Ірпінський міський суд. Як відомо з ухвали Ірпінського міського суду, підготовче розслідування у справі відбудеться 2 квітня 2024 року.

Нагадаємо, рік тому редакція розслідувань Суспільного опублікувала документальний фільм-розслідування “Буча: розстріл на Києво-Мироцькій” про розстріл російськими військовими трьох друзів — молодих волонтерів.

Анастасія Яланська, Максим Кузьменко, Сергій Устименко вранці 4 березня вирушили з-під Києва, щоб привезти допомогу в притулок для тварин, а також відвідати батьків Сергія у Бучі. Того ранку біля будинку батьків на вулиці Києво-Мироцькій їх розстріляли російські військові. Також росіяни вбили сусіда Устименків Володимира Асаулова, який вийшов на дорогу, помітивши авто, яке горіло навпроти його будинку. Він хотів допомогти водієві.

Журналісти ідентифікували чотирьох десантників 104-го гвардійського десантно-штурмового полку, які потрапили на відео з камери спостереження на Києво-Мироцькій, і з'ясували, що вони можуть бути причетними до вбивств.

Один із них – 24-річний осетин Давід Макарєнко – повідомив журналістам, які зателефонували до нього, представившись представниками штабу дивізії, що не бачив, хто стріляв у цивільних, адже він з товаришами звернув на іншу вулицю. Однак він назвав ім'я свого командира Алєксандра Досягаєва і запевнив, що той повів частину роти до місця, з якого росіяни розстрілювали цивільних.

Алєксандр Досягаєв загинув у травні 2022 року в Україні. Російські пропагандисти повідомляють, що це сталося у Василівці. Він посмертно отримав звання “героя Росії”. Також на честь Досягаєва у Росії назвали школу, а на вулицях у Росії ставлять білборди з його зображенням.

Правоохоронці долучили розслідування Суспільного до матеріалів справи і розшукали інші докази причетності Алєксандра Досяґаєва до вчинення воєнних злочинів.

На початок