Kyiv Independent визначив кілька імен тих, хто катував військовополонених в Оленівці

Kyiv Independent визначив кілька імен тих, хто катував військовополонених в Оленівці

Kyiv Independent визначив, хто катував військовополонених в Оленівці
Російський охоронець біля в'язниці в окупованій Оленівці, Донеччина, 29 липня 2022 року. Фото: AP Photo

Відділ воєнних розслідувань видання Kyiv Independent пів року працював над тим, щоби визначити українських громадян-колаборантів та росіян, які причетні до скоєних в Оленівці злочинів. Журналісти назвали низку імен.

Про це йдеться в їхньому документальному фільмі "Куратори зла. Називаємо імена відповідальних за злочини в Оленівці" (англійська назва "Inside a prison where Russia tortured Ukrainian POWs").

Журналісти знайшли в соцмережах фото кількох імовірних причетних до тортур проти військовополонених. Потім розслідувачі поспілкувалися з в'язнями Оленівки, яких уже обміняли. Військові впізнали, що серед наглядачів:

  • Кирило Шакуров із Горлівки, який колись працював в українській пенітенціарній системі;
  • начальник в'язниці Сергій Євсюков (ексспівробітник правоохоронних органів України);
  • помічник начальника в'язниці Артем Потапчук;
  • начальник опервідділу в'язниці В'ячеслав Якурнов;
  • перший заступник начальника в'язниці Дмитро Неєлов;
  • наглядачі Василь Бакалинський (ще один колишній громадянин України) та Юрій Дмитренко з Горлівки (напарник Шакурова).

Крім того, у документальній стрічці колишні українські полонені розповідають, яких саме тортур вони зазнали в утриманні росіян. Зокрема це тримання у вогких камерах із цвілими стінами, куди селили до пів сотні людей в одне приміщення; голод; технічна вода для пиття; ненадання медичної допомоги хворим чи пораненим. Крім того, деяких військовополонених ночами обмотували скотчем і били, вимагаючи надати свідчення проти командування ЗСУ.

28 листопада з того самого розслідування Kyiv Independent стало відомо, що роботою табору для військовополонених в Оленівці, ймовірно, управляв перший заступник голови московського відділення Федеральної служби виконання покарань РФ Кирило Попов.

Що відомо про теракт в Оленівці

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що Організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії.

28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Станом на 10 грудня 2022 року РФ утримувала в Оленівській колонії 150 українців. Україна закликає міжнародних правозахисників вимагати доступу до полонених в Оленівці.

Через п'ять місяців після створення місії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію.

На початок