У Криму підірвали російські десантні катери, Росію не обрали до складу Міжнародного суду ООН. 625 день війни. Онлайн

У Криму підірвали російські десантні катери, Росію не обрали до складу Міжнародного суду ООН. 625 день війни. Онлайн

У Криму підірвали російські десантні катери, Росію не обрали до складу Міжнародного суду ООН. 625 день війни. Онлайн
. Міжнародний суд ООН. Фото: AP/Peter Dejong

10 листопада — 625 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • У селищі Чорноморське в окупованому Криму уражено два російських швидкісних десантних катери, які РФ використовувала під час окупації острова Зміїний. На суднах перебував екіпаж і броньована техніка, зокрема БТР-82. Операцію провело ГУР.
  • Росію уперше з 1946 року не обрали до складу Міжнародного суду ООН. У Радбезі ООН під час голосування за постійних представників країн у складі Міжнародного суду, росіяни не набрали більш як 5-6 голосів в усіх п'яти турах. При цьому США набирали 12-14 голосів.
  • Україна домовилась про повернення з Росії 17-річного Богдана Єрмохіна, якого під час окупації Маріуполя російські військові вивезли у Москву, повідомив омбудсмен Лубінець.
  • На Закарпатті приховано виготовляли куртки для збірної РФ з лижного спорту, на яких зокрема була російська символіка, повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. За його словами, власником підприємства є громадянин Італії, а замовником організація з Росії.
  • У Львівському обласному ТЦК призначили службову перевірку та встановлюють обставини подій після публікації відео, на якому люди у військовій формі силою заштовхують чоловіка у мікроавтобус посеред вулиці.
  • Війська РФ вдарили по Нікополю двома безпілотниками: загинула жінка та отримав поранення чоловік, повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Лисак. Також близько 14:00 над Криворізьким районом сили ППО знищили дрон.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 625 дня війни. Нову хроніку 11 листопада — читайте тут.

Під Києвом працює ППО

"На підступах до столиці працюють сили протиповітряної оборони! Загроза ударних БпЛА для Києва. Перебувайте в укриттях до відбою тривоги", — заявив начальник КМВА Сергій Попко.

Уряд очікує отримати на наступний рік понад 30 млрд доларів від міжнародних партнерів

Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, українська влада практично щодня працює над отриманням підтримки партнерів щодо фінансування суми дефіциту бюджету.

"Україна очікує на отримання 5,4 млрд доларів від МВФ, 18 млрд євро фінансової допомоги від ЄС та понад 10 млрд доларів від США, а також на додаткову бюджетну підтримку від Японії, Великої Британії, Норвегії, Бельгії, Швеції, Португалії та інших країн-союзників", – повідомив Шмигаль.

Канада запровадила санкції проти дев’яти фізичних та шести юридичних осіб з Росії

Як йдеться у релізі Міністерства закордонних справ Канади, країна вводить нові санкції проти 9 фізичних та 6 юридичних осіб відповідно до положень про спеціальні економічні заходи (щодо Росії).

Санкції вводяться проти осіб, які, в підтримуваній Кремлем організації дезінформації та військової пропаганди, безпосередньо сприяють агресивній війні Росії проти України.

Під санкції потрапили, зокрема, видання "Известия", "Парламентська газета", телеканал "Рен-ТВ", президент Російської ради з міжнародних справ Ігор Іванов, гендиректор Російської ради з міжнародних справ Іван Тимофєєв, програмний директор Міжнародного дискусійного клубу "Валдай" Олег Барабанов, науковий керівник Інституту загальної історії РАН Олександр Чубарьян, радник голови Міноборони РФ Андрій Ільницький, політологи Дмитро Суслов, Олександр Коньков та Андрій Сушенцов, а також співачка Жасмін (Сара Шор).

Крім того, обмеження ввели проти міжнародного мультимедійного проєкту Russia Beyond, Інституту держави та права РАН та Центру соціально-консервативної політики.

У 12 областях України лунає повітряна тривога

Повітряні сили ЗСУ повідомляють про рух ударних БпЛА в Богодухівському районі Харківщини та на Полтавщині.

ЗРК NASAMS, передані Україні Литвою, вже перебувають на бойовому чергуванні

Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

"Подякував особисто Міністру оборони Литви Арвідасу Анушаускасу, який перебуває з візитом в Києві. Відвідали з моїм колегою пункт управління дивізіону Повітряного командування «Центр» Повітряних Сил Збройних Сил України", – зазначив голова Міноборони України.

В Одеському районі є два влучання внаслідок атаки РФ: три людини отримали поранення

В Одеському районі є два влучання внаслідок ударів російських військ. Три людини отримали поранення: 96-річну жінку госпіталізували, ще двом літнім людям надали допомогу на місці.

Про це повідомив у Telegram-каналі керівник Одеської ОВА Олег Кіпер.

За інформацією очільника області, жінку дістали з-під завалів у дачному кооперативі, далі — доправили до медзакладу. Двоє літніх людей — 72 та 73 років — отримали легкі травми, їм надано допомогу на місці.

У Криму підірвали російські десантні катери, Росію не обрали до складу Міжнародного суду ООН. 625 день війни. Онлайн
Пошкоджений будинок, Одеський район, 10 листопада 2023 року. Фото: Сили оборони півдня України

Зеленський звернувся до учасників Паризького форуму миру

"Звернувся до учасників важливого форуму у Франції – Паризького форуму миру. Форум об’єднав лідерів: і європейських, і з інших континентів. Важливо, щоб усі наявні виклики, передусім безпекові, отримували саме глобальні відповіді – світової більшості. Що більше світ об’єднаний, що більше є ліній нашої співпраці, то менше буде шансів на домінування в тих, хто людське життя не цінує. Я вдячний президенту Макрону за організацію таких міжнародних майданчиків", — наголосив Володимир Зеленський.

Він додав, що співпраця та єдність усіх, хто справді цінує мир, може запобігти катастрофам і зупинити страждання народів.

 

В Авдіївці дістали з-під завалів тіла загиблих чоловіка і жінки

Російські військові прицільно обстрілюють Авдіївський коксохімічний завод, завдають авіаударів по місту та застосовують реактивні системи залпового вогню. Внаслідок влучання в багатоповерхівку 9 листопада загинули дві людини, їхні тіла дістали поліцейські і рятувальники ДСНС.

Про це повідомили в поліції Донецької області.

Увечері 10 листопада рятувальники та поліцейські дістали з-під завалів тіла двох загиблих. Як повідомили в поліції Донеччини, внаслідок влучання ракети один під’їзд "склався", поховавши під собою двох людей: 63-річного чоловіка та 66-річну жінку, вони знаходилися на третьому поверсі.

За даними поліції, тіла витягали вручну, у той час в Авдіївці лунали вибухи, а до будинку неможливо було підійти: плити висять "на волосинці".

Зеленський прийняв вірчі грамоти від новопризначених послів Туреччини, Чехії й Люксембургу

Як повідомляє пресслужба Офісу президента, церемонія відбулася на території Національного заповідника "Софія Київська" у столиці.

еленський прийняв вірчі грамоти від новопризначеного Посла Турецької Республіки Мустафи Левента Більгена, Посла Чеської Республіки Радека Пеха, Посла Великого Герцогства Люксембург Рональда Дофінга, які розпочали свою роботу в Україні.

Сили оборони продовжують проводити наступальну операцію на Мелітопольському напрямку

Сили оборони продовжують проводити наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, штурмові дії на Бахмутському напрямку, завдають армії РФ втрат у живій силі та техніці, виснажують росіян уздовж всієї лінії фронту, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Українська авіація завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів. Протиповітряною обороною було знищено 5 ударних БПЛА Shahed-136/131 та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ уражено 8 артилерійських засобів, пункт управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, засіб ППО та 4 станції радіоелектронної боротьби армії РФ.

Протягом доби на фронті відбулось 59 бойових зіткнень — Генштаб

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. На фронті за добу відбулось 59 бойових зіткнень.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Степок, Бояро-Лежачі, Миколаївка, Середина Буда Сумської області, Уди, Вовчанськ, Бочкове, Бударки Харківської області.
  • На Куп'янському напрямку росіяни вели штурмові дії у районах Синьківки, північно-східніше Петропавлівки, Іванівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де українські воїни відбили 7 атак. Окупанти завдали авіаційного удару біля Петропавлівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Кам'янка, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області.
  • На Лиманському напрямку армія РФ за підтримки авіації вела безуспішні штурмові дії в районах Новоєгорівки та Серебрянського лісництва Луганської області. Завдала авіаційних ударів у районах Червоного Ставу Харківської області, Сіверська, Верхньокам'янського, Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 10 атак росіян у районах Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися 10 населених пунктів, зокрема Маркове, Кліщіївка, Курдюмівка, Іванівське Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку окупанти за підтримки авіації вели штурмові дії східніше Новокалинового, Степового, Авдіївки, Сєверного, південніше Тоненького Донецької області. Силами оборони відбито 21 атаку. Армія РФ завдала авіаційних ударів у районах населених пунктів Керамік, Бердичі, Авдіївка. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Керамік, Степове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське Донецької області.
  • На Мар'їнському напрямку росіяни за підтримки авіації вели безуспішні штурмові дії в районах Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українські воїни відбили 13 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилось близько 10 населених пунктів Донецької області, зокрема Красногорівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.
  • На Шахтарському напрямку окупанти за підтримки авіації вели безуспішні штурмові дії біля Старомайорського Донецької області. Також армія РФ завдала авіаційних ударів у районах Урожайного та Сторожового Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Золота Нива, Пречистівка, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку росіяни вели штурмові дії поблизу Роботиного Запорізької області, успіху не мали. Завдали авіаційного удару в районі Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Малинівка, Полтавка, Гуляйполе, Роботине, Малі Щербаки, П'ятихатки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка Херсонської області. Артилерійських обстрілів зазнали Антонівка, Комишани, Софіївка Херсонської області.

Уражені в Криму десантні катери росіян пішли на дно — ГУР

Як повідомляє Головне управління розвідки, після атаки надводних ударних дронів малі десантні кораблі ЧФ Росії знищені

"Згідно з отриманими новими розвідданими, ураження зазнали два катери окупантів: один корабель більш давнього проєкту 1176 «акула», інший новіший ― проєкту 11770 «серна». Внаслідок атаки обидва судна росіян пішли на дно: «акула» ― одразу, «серна» ― ще безуспішно поборолась за живучість, але теж затонула", — заявили у ГУР.

 

Україна отримала дві пускові установки NASAMS — міністр оборони Литви

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що українські військові отримали дві пускові установки для зенітно-ракетних комплексів NASAMS, придбані Вільнюсом. Про це повідомили у пресслужбі литовського МО.

"Пускові установки будуть інтегровані в підрозділи вогневого управління ЗСУ, таким чином доповнюючи й розширюючи операційні можливості систем NASAMS, переданих Норвегією і США", — сказав Анушаускас.

Очільник оборонного відомства підкреслив, що підтримка Литви "залишається важливим фактором" в обороні України.

"Ми дослухаємось до потреб України й закликаємо наших союзників також їх почути", — додав литовський посадовець.

В Україні презентували новий безпілотний розвідувальний комплекс Leleka LR

Компанія UAC (Україна-Чехія) презентувала новітній безпілотний авіаційний розвідувальний комплекс Leleka LR (Long Range), який виробляється на потужностях чеського заводу. Про це повідомляє "Мілітарний".

Зазначається, що Leleka LR — це український безпілотник, який виробляється за межами України на чеському заводі. Виробник "Лелеки-100" компанія Deviro диверсифікувала виробничі потужності з метою убезпечити матеріально-технічну та інтелектуальну базу виробництва.

У Deviro зауважили, що новий безпілотник буде вироблятись у Євросоюзі. В Україні залишаються тестування дрона, сервісне обслуговування та Центр підготовки операторів БПЛА.

Представники компанії поінформували, що комплекс розроблявся за досвідом російсько-української війни з акцентом на захист від систем радіоелектронної боротьби противника. Заявлено, що в ньому було зібрано найсучасніші технологічні рішення які допоможуть уникнути протидії російських засобів РЕБ.

Українські військові під Авдіївкою за місяць знищили понад 100 танків, 7 літаків і 10 тисяч солдатів армії РФ

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що українські військові під Авдіївкою за місяць знищили близько 10 тисяч російських окупантів. Про це генерал повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Місяць, як ворог почав активно штурмувати Авдіївку. Місяць запеклих боїв, витримки та звитяги наших захисників, які продовжують героїчно тримати оборону", — зазначив Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ вказав, що за цей час армія РФ втратила:

  • понад 100 танків;
  • 250 інших бронемашин;
  • близько півсотні артилерійських систем;
  • 7 літаків Су-25;
  • близько десяти тисяч солдатів.

"Дякую бригадам, нашим підрозділам. Піхоті, артилеристам, танкістам, розвідникам, операторам БПЛА, медикам. Кожному захиснику й кожній захисниці, які боронять Авдіївку. Схиляю голову перед тими, хто на щиті. Вічна пам'ять і шана. Слава нашим Героям", — додав генерал.

Пошкоджено житлові будинки, травмованих нема: росіяни обстріляли прикордонне село Чернігівщини

Російська армія 10 листопада зі ствольної артилерії обстріляла житлові будинки одного з прикордонних сіл Новгород-Сіверського району. Травмованих немає.

Про це повідомляє ГУ Нацполіції в Чернігівській області на своєму сайті.

"Окупанти цинічно залишають мирних громадян без даху над головою перед зимою. Під вогнем окупантів – оселі людей, в яких вони мешкали поколіннями. Поліція закликає людей евакуюватися до безпечніших громад вглиб області", — йдеться у повідомленні.

Як повідомив Суспільному голова Новгород-Сіверської РВА Сергій Сергієнко, росіяни пошкодили будинки місцевих у селі Прогрес, що у Семенівській громаді. Там наразі проживає понад 60 людей, з них п'ятеро дітей.

Також протягом дня росіяни обстрілювали з мінометів та артилерії Миколаївку та Леонівку, каже Сергієнко.

Пенсіонерки з Івано-Франківщини та Києва придбали два дрони-камікадзе для "десятки"

Дві пенсіонерки з Івано-Франківщини та Києва придбали дрони-камікадзе для 10 гірсько-штурмової бригади "Едельвейс". Про це повідомили на Facebook-сторінці Рожнятівської селищної ради.

Як йдеться у дописі, Людмила Скубрієва з Рожнятова та її родичка з Києва Галина Гіль придбали два дрони-камікадзе для Збройних сил України.

Гроші на них жінки назбирали зі своєї пенсії — майже по 20 тис. грн кожна.

"Такий внесок захоплює і надихає, додає віри в Перемогу. Дякуємо за такий значний внесок для наших воїнів. А нещадні до ворога "пташки"-дрони — вже в дорозі до 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс", — йдеться у дописі.

Україна повернула ще двох дітей разом з їхньою бабусею з окупованого Криму

Україна повернула ще двох українських дітей з їхньою бабусею, яка ними опікувалася через сімейні обставини, з тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомив уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець на своєму каналі у Telegram.

"Після низки здійснених заходів та наданих нами рекомендацій для перетину кордону, бабусі вдалося виїхати разом із неповнолітніми внуками. А наш супровід і допомога у цій операції з повернення — має гарний результат. Жінка із внуками в безпеці на території України", — написав він.

За словами Лубінця, бабуся звернулася до Офісу омбудсмана, щоб сім'ї допомогли виїхати з півострова, де активізувався тиск окупантів на проукраїнських громадян після повномасштабного російського вторгнення.

Демонтувати Пушкіна: уряд дозволив вилучати з реєстру культурної спадщини пам’ятники російським і радянським діячам

Кабінет Міністрів підтримав рішення, яке дозволяє вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення та демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам.

Про це 10 листопада повідомилапресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

"Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики –демонтувати та перемістити пам’ятники", — зауважив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

У відомстві ще у вересні 2023 року заявляли, що ініціюють таке звернення до уряду.

У Мінкульті додали, що з реєстру вже виключили:

  • пам’ятник Пушкіну на Берестейському проспекті,
  • пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка,
  • могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку,
  • монітор "Железняков" по вул. Електриків,
  • пам’ятник екіпажу бронепоїзда "Таращанець" в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

А також пам'ятники Пушкіну, Суворову та Ушакову в Житомирі, Харкові, Одесі, Ізмаїлі та Херсоні.

Така постанова Кабміну прийнята на вимогу Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та"Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

У "ДНР" засудили до 30 років ув'язнення фельдшера ЗСУ Віталія Матвієнка

Так званий суд "ДНР" виніс вирок фельдшеру медичного пункту реактивно-артилерійського дивізіону 36-ї окремої бригади мотопіхоти ЗСУ Віталію Матвієнку. Його засудили до 30 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму.

Про це повідомив Слідчий комітет Російської Федерації.

Матвієнка звинуватили нібито у розстрілі мешканців Маріуполя і визнали винним у застосуванні у збройному конфлікті заборонених засобів та методів, а також у замаху та вбивстві двох і більше осіб, скоєному групою з мотивів політичної та ідеологічної ненависті.

Як стверджують російські силовики, 29 березня 2022 року Матвієнко разом з іншими українськими військовими дислокувалися на бойовій позиції, обладнаній на Нікопольському проспекті в місті Маріуполі.

"Вони виявили легкове авто та зробили постріли по машині. В результаті жінка померла на місці. Її чоловік був поранений, але вижив завдяки своєчасній медичній допомозі. Їхній син внаслідок обстрілу не постраждав", — йдеться у повідомленні Слідкому РФ.

Також, за версією російських слідчих, за кілька днів Матвієнко наказав військовослужбовцям бригади розстріляти три автомобілі з мирними жителями, вважаючи, що люди, які знаходилися в транспортному засобі, могли сприяти Збройним силам РФ. В результаті, як повідомили в окупаційному "суді", від отриманих поранень померло четверо чоловіків і одна жінка.

За вересень 2023 року в "ЛДНР" засудили 19 українських військових, за жовтень — 24, листопад — 10.

У деокупованих селах Луганщини лишаються 65 людей — Лисогор

У 15 деокупованих населених пунктах Луганської області, які щоденно потерпають від обстрілів армії РФ, залишаються 65 жителів. Деякі готуються до зими, інші готуються до виїзду.

Про це в ефірі "Суспільне Спротив" розказав начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

За його словами, трохи більше 95% області знаходиться в окупації. Він нагадав, що 15 населених пунктів були звільнені від російських окупантів.

"Українські військові тримають ці кордони, не зважаючи на величезну навалу, яку здійснюють російські військові та намагаються вийти на кордони Луганської області. Але тут велика дяка хлопцям, тому що усіма силами завдають ураження окупантам, не дають їм просунутись уперед на Лиманському та Білогорівському напрямках, а також Серебрянському лісництві", — розповів Лисогор.

Що стосується людей, зазначив начальник ОВА, у селах залишаються 65 людей.

"Люди, які ще залишаються на деокупованих територіях, але з ризиком для життя і здоров'я свого і наших працівників, які допомагають — це 65 громадян на теперішній час. Значну частину ми за останній місяць вже перемістили громадян, кого до родичів, кого влаштовували. Але ще люди залишаються: деякі готуються до зими, деякі ще готуються до виїзду", — зазначив він.

Також, за словами Лисогора, у цих населених пунктах ситуація загострюється, летить більше авіаційних бомб, частина людей погоджується на виїзд.

"Російські окупанти не перебирають, де знаходяться Збройні сили України, а де цивільні, де знаходяться населені пункти та якісь шляхи під'їзду. Завдають ураження, скажемо так, по всьому, що рухається. Незалежно від того, чи бойова це машина, чи це цивільна", — розповів начальник ОВА.

За словами очільника військової адміністрації, лише сьогодні, 10 листопада, територію Луганської області обстріляли 143 рази: війська РФ випустили понад 500 снарядів різного калібру, в тому числі і ракет. Атакували і позиції Сил оборони, і населені пункти. Внаслідок цих обстрілів ніхто не постраждав, уточнив Лисогор.

Зеленський зібрав Ставку: обговорили конкретні рішення щодо захисту Херсона

Президент Володимир Зеленський 10 листопада зібрав Ставку верховного головнокомандувача.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі.

Зеленський розповів, що під час засідання обговорили стратегічне бачення деокупації української землі й конкретні кроки для його втілення, а також уточнили плани і розрахунки для продовження активних дій.

Порушили тему воєнного бюджету на 2024 рік. Зробили акцент на тому, щоб України стала самодостатнішою щодо снарядів, ракет, дронів та бронетехніки.

На Ставці також заслухали звіти від командувачів про поточну ситуацію на фронті на всіх ключових напрямках: Куп'янський, Бахмутський, Авдіївський, Мелітопольський та лівобережжя Херсонщини.

"Конкретні рішення щодо захисту Херсона. Буде підсилення ППО, засобів контрбатарейної боротьби, РЕБ та розвідки", — зазначив президент.

Окрім цього, під час засідання надали доповідь щодо евакуації українців та громадян держав-партнерів із Сектору Гази.

Велика Британія достроково завершила навчання 30 тисяч українських військових

У Великій Британії 30 тисяч українських військових пройшли навчання в межах операції Interflex на сім тижнів раніше від запланованого терміну.

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті британського уряду.

У британському уряді зазначили, що це найбільша військова програма такого типу на британській землі з часів Другої світової війни.

За словами міністра оборони Великої Британії Гранта Шаппса, навчання завершилось на сім тижнів раніше від запланованих термінів.

"Ми залучили міжнародних партнерів і можемо пишатися реальними змінами, які ми робимо для свободи України тут, у Великій Британії. Слава Україні", — йдеться у дописі Шаппса у соцмережі X (раніше — Twitter).

Армія РФ завдала удару по Нікополю дронами-камікадзе. Є загибла

Сьогодні, 10 листопада, після обіду, російська армія завдала удару по Нікополю двома дронами-камікадзе.

Про це у Telegram повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

За словами Лисака, внаслідок атаки загинула 67-річна жінка. Осколкові поранення отримав чоловік 68 років. Він ушпиталений.

Україна отримала офіційне підтвердження від Росії по поверненню Богдана Єрмохіна — Лубінець

Українська сторона домовилась про повернення маріупольського підлітка Богдана Єрмохіна. Про це на своїй сторінці повідомив Омбудсмен Дмитро Лубінець.

"Офіційно підтверджую, що маємо домовленості про повернення Богдана до України та його возз’єднання з сестрою. Прошу всіх заспокоїтися, а головне не розповсюджувати неперевірену інформацію. Адже така публічність шкодить процесам повернення", — повідомив Дмитро Лубінець.

Омбудсман додав, що більше інформації повідомлять коли хлопець буде на території України.

Військові РФ влучили у багатоповерхівку в Авдіївці, загинули дві людини — речник Сил оборони Таврійського напрямку

Військові РФ прицільно обстрілюють Авдіївський коксохімічний завод, завдають авіаударів по місту та обстрілюють з РСЗВ. Внаслідок влучання в багатоповерхівку загинули дві людини, їхні тіла знаходяться під завалами.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

"Близько 12 години російські військові обстріляли будівлі Авдіївського коксохімічного заводу, вчора увечері внаслідок авіаційного удару по багатоквартирному будинку загинули двоє цивільних — чоловік і жінка, їхні тіла знаходяться під завалами", — зазначив речник.

За його словами, російські військові намагаються пробитися до АКХЗ та хоч якось зачепитися у місті.

"Російські окупанти, ймовірно, вважають, що у будівлях заводу їм буде легше окопуватися та оборонятися, адже відкрита місцевість прострілюється українською артилерією. Але Коксохімічний завод під контролем українських бійців", — розповів він.

За минулу добу на Таврійському напрямку, за словами Штупуна, російські військові нанесли 21 авіаудар, відбулося 47 боїв, 877 артобстрілів.

"Російські солдати штурмували позиції Сил оборони на Донеччині біля Новокалинового, Авдіївки та Первомайського, відбили 9 атак".

Навчання пілотів на F-16 йде за планом — Ігнат розповів деталі

Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 йде за планом, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині Новини".

За словами Ігната, деякі пілоти вже проходять тренування "в небі". Речник додав, що Україна поки що виконує своє "домашнє завдання" для прийому F-16 на власних аеродромах.

Київ — відбій повітряної тривоги.

Загибель пілотів під час навчальних тренувань на Житомирщині — триває досудовое розслідування

У справі загибелі трьох польотів під навчального польоту на Житомирщині 25 серпня 2023 триває досудове розслідування.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит Суспільного.

"Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні від 25 серпня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 416 КК України (порушення правил польотів або підготовки до них)", — сказано у повідомленні.

За даними слідства, 25 серпня 2023 року на Житомирщині під час польоту у небі зіштовхнулися два навчально-бойові літаки моделі Л-39. В результаті трагедії загинули три пілоти Повітряних Сил ЗСУ.

"На даний час орган досудового розслідування забезпечує виконання клопотань експертів про надання окремих матеріалів для їх урахування при проведенні експертиз. Досудове розслідування триває, вживаються заходи щодо встановлення усіх обставин. Про підозру особам не повідомлялось. Інша запитувана інформація є відомостями досудового розслідування і не може бути надана відповідно до вимог ст. 222 КПК України", — йдеться у відповіді на запит Суспільного.

На Закарпатті виявили підприємство, яке виготовляли зимові лижні куртки із символікою Росії

На Закарпатті виявили підприємство, яке виготовляли зимові лижні куртки із символікою Росії для національної збірної РФ. Замовником є організація "RUSSIA SKI TEAM".

Про це повідомив на своїй Facebook-сторінці голова Закарпатські ОВА Віктор Микита.

"На одному з підприємств Закарпаття, власником якого є громадянин Італії, приховано виготовляли зимові лижні куртки італійського бренду "Vist" із символікою Росії для національної збірної РФ з лижного спорту, — йдеться у публікації.

Західні компанії продали в Росії активів на понад 21 млрд доларів — Bloomberg

У 2022 році та у першій половині 2023 року на тлі західних санкцій міжнародні фірми продали у Росії активів щонайменше на суму у 21 мільярд доларів.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дані інформаційно-дослідницького агентства AK&M.

Як пише видання, ситуацією на ринку скористались російські підприємці, які змогли придбати активи за зниженою ціною.

Так найбільшим укладачем угод у РФ з початку російського вторгнення в Україну став колишній керівник російського "Мегафона" і експартнер олігарха Усманова Іван Таврін: він нещодавно за понад 2 мільярди доларів придбав платформу оголошень Prosus NV Avito, а також деякі інші активи.

Російський бізнесмен Олексій Сагал своєю чергою придбав активи компанії з пакування напоїв Ball, а також російські підрозділи Heineken NV, включно з сімома пивоварними заводами.

Як додають у Bloomberg, обмеження Кремля щодо іноземних продавців ще більше "грають на руку" російським покупцям. Зокрема у 2022 році влада РФ заборонила іноземним інвесторам продавати російські активи без схвалення спеціальної урядової комісії та наказала продавати активи зі знижкою щонайменше 50% від ринкової вартості.

Армія РФ атакувала Кіндійку, загинув чоловік, ще один поранений

Війська РФ з артилерії атакувала Кіндійку на Херсонщині. Загинув 69-річний чоловік. У 63-річного місцевого жителя діагностували вибухову травму та поранення спини. Його шпиталізували — начальник ОВА Прокудін.

Пані посол ЄС пояснила, чому Україна потрібна Союзу

Європейський союз може закріпити Україну у сфері стабільності, процвітання і миру, а Україна має потенціал, потрібний ЄС. Переговори щодо вступу в ЄС можуть початися в березні.

Про це в інтерв'ю Суспільному сказала пані посол ЄС в Україні Катаріна Матернова.

Вона зазначила, що переговори щодо вступу в ЄС можуть початися в березні. Дипломатка сподівається на позитивне рішення Ради ЄС щодо початку переговорів. Засідання Ради відбудеться у грудні.

"Після цього необхідно отримати переговорний мандат. І після цього ми скликаємо міжурядову конференцію, яка ухвалить цей мандат і переговори розпочнуться. Але переговорний мандат і міжурядова конференція можуть відбуватися одночасно. У звіті зазначено, що терміни отримання цього переговорного мандата — це березень наступного року. Тож сподіваємося, що саме тоді офіційно розпочнеться важка робота, бо власне переговори — це важка робота", — сказала Матернова.

Пані посол також пояснила, що Україна може зробити для ЄС і що ЄС може зробити для України.

"Я думаю, що ЄС може закріпити Україну у сфері стабільності, процвітання і миру. І я думаю, що зараз ніхто не хоче миру більше, ніж українці. Тому я вважаю, що членство в Євросоюзі, як пункт призначення, куди Україна прагне потрапити, буде важливим якорем для України в майбутньому", — сказала вона.

Пояснюючи, що Україна може зробити для ЄС, Матернова процитувала президентку ЄК Урсулу фон дер Ляєн, про те, що сьогоднішні геополітичні події показують нам, що розмір і вага мають значення.

"В той час, коли російська агресія підриває правила, норми міжнародного права, для європейського континенту дуже важливо триматися разом, а Україна — велика країна, стійка країна з добре освіченим населенням, вона багата на природні ресурси, чорнозем, енергетичним потенціалом, армією, яка є найкращою армією, перевіреною в боях, про яку тільки може мріяти Європа. Отже, вся ця комбінація факторів, на мою думку, вказує на те, що ЄС і Україна потребують один одного", — сказала дипломатка.

Зібрали майже 700 тис. грн на лікування військових, а витратили на розваги: у Києві викрили шахраїв

Столичні поліцейські разом з працівниками Служби безпеки викрили шахрайську схему зі збором благодійної допомоги через соцмережу. Пожертви від громадян призначалися начебто на лікування військових ЗСУ і тяжкохворих дітей. Насправді організатори збору витрачали гроші на ресторани і власні розваги.

Про це повідомляють відділ комунікації поліції Києва і Київська міська прокуратура.

Двоє жителів Волинської області створили фейкові сторінки в соцмережі, де розміщували оголошення про терміновий збір коштів на лікування дітей та поранених військових. Історії реальних пацієнтів аферисти знаходили в інтернеті і копіювали звідти фото хворих чи поранених і дописи з проханням про допомогу.

При цьому шахраї розміщували власні банківські реквізити для збору коштів. Небайдужі українці перераховували їм від 300 до 2 тис. грн.

У такий спосіб чоловіки ошукали громадян на суму майже 700 000 гривень. Донати від людей витрачали на розваги, покупки в магазинах та відпочинок у ресторанах.

Фіктивну благодійну діяльність викрили правоохоронці Солом'янського управління поліції спільно з СБУ. Вони зібрали свідчення 22-х ошуканих людей з різних регіонів, які передали гроші шахраям, прагнучи допомогти хворим дітям та воїнам. Нині слідчі встановлюють інших можливих потерпілих.

Правоохоронці просять громадян, які перераховували кошти за реквізитами під публікаціями у Facebook користувача "Степко Андрій Віталійович", "Степко Андрей", "Андрій Степко", поінформувати про такі факти прокуратуру або Солом'янське управління поліції.

Нині 25-річному і 23-річному уродженцям Волинської області повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 КК України. Їм загрожує від трьох до п'яти років за ґратами.

Найближчим часом суд обере підозрюваним запобіжні заходи.

Невдала тактика застосування зброї: британська розвідка про атаку РФ на порт Одещини

Удар Росії ракетою Х-31 по цивільному вантажному судну під прапором Ліберії у порту Південний на Одещині свідчить про невдалу тактику застосування зброї з боку російського пілота, повідомляє Міноборони Великої Британії.

Зазначається, що 8 листопада 2023 року цивільне вантажне судно під прапором Ліберії, ймовірно Kmax Ruler, було вражене російською протирадіолокаційною ракетою в порту Південний, Одещина, Україна. Українські офіційні особи заявили, що це, ймовірно, ракета повітряного базування Х-31 (за класифікацією НАТО — AS-17 Krypton).

Лоцман судна загинув, троє членів екіпажу та портовий працівник отримали поранення. Міністр інфраструктури України повідомив, що судно вантажило залізну руду, призначену для стратегічного союзника Росії – Китаю.

"Х-31, ймовірно, використовувалася для націлювання на українські військові радари в цьому районі. Це реалістична можливість повітряного пуску ракети за відсутності військового радара, зафіксованого на радарі цивільного судна. Якщо так, то це свідчить про невдалу тактику застосування зброї з боку російського пілота", — зазначили у британській розвідці.

Після відеозвернення до справи Богдана Єрмохіна з Маріуполя долучився Червоний Хрест, — адвокатка підлітка

Після відеозвернення до президента України Богдана Єрмохіна — підлітка з Маріуполя, якого незаконно вивезли до Росії, представник Комітету Червоного Хреста вийшов на зв'язок з адвокаткою юнака Катериною Бобровською. Також, каже вона, зв'язалися представники російської сторони.

Про це адвокатка Катерина Бобровська. повідомила в ефірі "Суспільне. Спротив".

"Вчора вийшов на контакт Комітет Червоного Хреста. Вони сказали, що взяли це питання під особистий надзор, як вони сказали. І вчора зателефонували з апарата РФ і сказали, що вони вирішують питання щодо дати та місця, де дитина буде передана. Тобто вони про це говорять, але офіційних заяв, я поки що не бачила", — сказала Боровська.

Адвокатка нагадала, що після зустрічі з уповноваженою з прав людини РФ Татьяною Москальковою, де Богдан сказав, що хоче повернутися до України, на словах хлопцю пообіцяли допомогти, але одразу після цього йому прийшла повістка.

"Ми повинні чекати, що в 18 років він дійсно поїде до України? Ми в це не віримо, саме тому і було прийняте рішення записати це дуже тяжке повідомлення. Я розумію, що йому там може загрожувати небезпека і тиск вчиняється", — заявила Катерина Бобровська.

"Богдану дуже важко весь цей час, який він перебуває по суті у полоні. Йому дуже непросто психологічно. Одна річ коли це дорослий, інша коли це дитина. Коли ця дитина не може розмовляти тією мовою, якою вона звикла, так, в звичайний час розмовляти. Коли вона обмежується. Ну вийти на вулицю вона ж не може, розумієте. Тобто він постійно знаходиться у замкнутому просторі".

Крім того, за словами Бобровської, російська сторона пообіцяла, що офіційно звернеться до українського омбудсмана Дмитра Лубінця.

Адвоката підтвердила інформацію, що у Богдана Єрмохіна є російський паспорт, який йому видали примусово.

"Так, всі діти, які перебувають на території РФ отримують російський документ. Так і Богдан у 2022 році отримав російський паспорт", — заявила Катерина Бобровська.

ЄС не повинен починати переговори про членство з Україною — Орбан

Європейський союз не повинен починати переговори про членство з Україною і це "чітка позиція" Угорщини щодо цього питання.

Про це заявив прем’єр-міністр Віктор Орбан, повідомляє Reuters.

Він зазначив, що суперечка між Брюсселем щодо мільярдів євро коштів ЄС, зупинених для Угорщини через питання верховенства права, не може бути жодним чином пов’язана з підтримкою Будапештом переговорів про вступ України до ЄС.

"Переговори про членство не повинні починатися, це чітка позиція Угорщини. Я хотів би чітко зазначити, що відмова Угорщини від початку переговорів з Україною про членство в ЄС не є предметом бізнес-угоди... Це не може бути пов’язане з питанням коштів, які Угорщина має право отримати", — сказав Орбан, додавши, що Брюссель "винен Угорщині гроші".

У середині грудня лідери країн ЄС повинні прийняти рішення про те, чи приймати рекомендацію Комісії розпочати переговори про членство України в ЄС, щойно він виконає остаточні умови.

Будь-яке таке рішення вимагає одностайності 27 членів блоку, головною потенційною перешкодою є Угорщина.

У Києві оголосили повітряну тривогу.

Росіяни з РСЗВ, мінометів та АГС обстріляли три прикордонні громади на Чернігівщині

Протягом 9 листопада росіяни зі своєї території обстріляли дві прикордонні громади Чернігівської області. Прикордонники зафіксували 116 вибухів. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Городнянська громада: 37 вибухів (приходи, ймовірно з АГС та міномета калібру 120 мм), в напрямку села Сеньківка.

Семенівська громада: 64 вибухи (приходи, ймовірно з РСЗВ, АГС, мінометів калубру 82 та 120 мм) зафіксували в напрямку сіл Залізний Міст, Миколаївка, Блешня та Тимоновичі.

Сновська громада: 15 вибухів (приходи, ймовірно з АГС), були в напрямку села Клюси.

Росія не виводила у море ракетоносії

Росія станом на 07:00 п'ятниці, 10 листопада, тримає у Чорному морі на бойовому чергуванні чотири кораблі.

Про це повідомили Військово-морські сили Збройних сил України.

В Азовському морі перебуває один ворожий корабель, у Середземному морі — також один ворожий корабель.

Носів крилатих ракет "Калібр" в Азовському, Чорному та Середземному морях нема.

НАТО має навчатися кіберзахисту в України — Бербок

Країни НАТО мають тримати кіберзахист у центрі уваги і допомагаючи Києву з кіберзахистом, багато в чому союзники повинні повчитися в України. Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на першій конференції НАТО з питань кібербезпеки в Берліні..

За її словами, кібератаки – це не гра. Вони впливають на реальний світ, вони загрожують життю та економіці, становлять небезпеку для демократії та верховенства права.

"Кібератаки наразі стали добре налагодженою справою для організованої злочинності, спрямованої на викрадення даних і вимагання грошей. Бізнес, який іноді тісно переплетений з державними акторами, як ми можемо бачити в деяких кризах навколо нас. Тому ми як члени НАТО маємо тримати кіберзахист у центрі нашої уваги. Кіберпростір став нервовою системою нашого суспільства", — сказала міністерка.

Бербок наголосила, що якщо близькі партнери Альянсу вразливі, то країни НАТО також вразливі і це стало зрозуміло, коли Росія в день початку повномасштабного вторгнення в Україну атакувала мережу зв’язку ViaSat.

"Це не лише призвело до інформаційного затемнення в частині України. Ефект поширився на мережі по всій Європі. Постачальники відновлюваної енергії тимчасово втратили зв’язок із понад 3000 вітровими електростанціями по всій Німеччині. Як Альянс, ми можемо досягти стійкості через партнерство – допомагаючи нашим близьким партнерам захистити себе. Підтримуючи Україну з її кіберзахистом, ми також захищаємо себе", — сказала вона.

Тому, за словами глави МЗС, Німеччина надала Україні 10 тисяч наземних станцій для супутникової інтернет-системи і робить свій внесок у кіберпотенціал України, навчаючи персонал.

"Але й нам теж є чому повчитися в України. На цей момент наші українські друзі, ймовірно, мають більше досвіду кіберзахисту, ніж усі ми разом узяті. Інвестування в наше партнерство тут також означає розвиток нашого власного потенціалу", — заявила Бербок.

В Оріхові Запорізької області внаслідок російських обстрілів сталася пожежа — ДСНС

9 листопада в Оріхові Запорізької області внаслідок російських обстрілів сталася пожежа.

Про це сьогодні, 10 листопада, повідомили в ГУ ДСНС у Запорізькій області.

За даними рятувальників, горіла літня кухня. Загалом вогнем охопило 30 кв.м. Працівники ДСНС загасили пожежу. Загиблих та поранених немає.

Вибухи в Криму будуть, роботи ще багато: Гуменюк про нічні вибухи в Чорноморському

Вибухи в окупованому Криму будуть продовжувалися й надалі, тому що накопичення росіян на півострові великі.Про це в етері телемарафону заявила речниця Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк.

"Вибухи в Криму будуть, ми на це вчора акцентували, і вчора представник Головного управління розвідки говорив, що роботи в нас там ще багато, тому що хаб великий, накопичення великі," — сказала Гуменюк.

На Київщині сили ППО збили усі безпілотники — КОДА

Уночі 10 листопада російські війська атакували Київщину безпілотниками. В області влучань не виявили, повідомив голова КОВА Руслан Кравченко.

Повітряна тривога тривала майже півтори години. В регіоні працювали сили протиповітряної оборони, які збили усі російські цілі.

"Влучань в об'єкти критичної або житлової інфраструктури не зафіксовано. Постраждалих нема",— зазначив Кравченко.

Російські окупанти цілеспрямовано б'ють по укриттях цивільних в Авдіївці — Барабаш

Люди почали активно виїжджати з Авдіївки, за останні два дні виїхало майже 40 людей. Російські окупанти цілеспрямовано б'ють по укриттях цивільних, коли виявляють їх по диму від буржуйок.

Про це в ефірі Суспільне Спротив повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

"Ситуація незмінна. Як було гаряче, так і залишається. Ворог гатить цілодобово і по місту і по позиціях навколо міста. Багато застосовує артилерії. Від 30 до 40 обстрілів по місту кожен день", — повідомив Віталій Барабаш.

Барабаш розповів, що вчора, 9 листопада з міста евакуювали 19 людей, 8 листопада 28 людей і люди продовжують записуватись на евакуацію. На думку очільника, це пов'язано з евакуацію робітників з Авдіївського коксохіму.

"Люди в місті дуже часто оглядаються на завод, що відбувається на заводі. І коли по місту поширилась інформація, що заводчани поїхали, то люди з міста також почали їхати", — повідомив Віталій Барабаш.

За словами Барабаша, люди почали активніше виїжджати також через те що переконались, що росіяни цілеспрямовано б'ють по цивільних. Раніше армія РФ цілеспрямовано завдала удару по останнім 5 магазинам у місті (наразі в Авдіївці працює 1 магазин), наносячи удари по скупченню людей. Зараз коли стало холодно і люди запалили буржуйки, росіяни цілеспрямовано по наведенню з дронів б'ють по будинках де бачать дим від них.

Станом на 10 листопада в місті лишається 1523 людини.

На Черкащині уламки збитого російського безпілотника впали у приватному секторі

Під час нічної тривоги 10 листопада на Черкащині сили протиповітряної оборони збили російський безпілотник. Пошкоджені кілька будівель, повідомив керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Зі слів посадовця, ППО спрацювала над Золотоніщиною:

"В області працювала ППО. Маємо падіння уламків "шахеда" у приватному секторі на Золотоніщині. Унаслідок чого пошкоджено кілька будівель. Люди не постраждали".

За інформацією Повітряних сил, у ніч на 10 листопада 2023 року російська армія атакувала Україну ударними БпЛА та керованими авіаційними ракетами. П’ять ударних БпЛА та одну керовану авіаційну ракету Х-59 знищили в межах Дніпропетровської, Харківської, Миколаївської, Полтавської та Київської областей.

На Донеччині від обстрілів за добу поранення дістали дві людини

Протягом 9 листопада від обстрілів з боку російської армії на Донеччині двоє людей дістали поранення в Олександрополі та Авдіївці.

Про це повідомив виконувач обов'язків начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1764 людини, поранення отримали 4293 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Російська армія за добу 97 разів била по Херсонщині

Упродовж 9 листопада російські військові з мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню, танків, дронів, гранатометів, великокаліберних кулеметів, зенітних установок та авіації 97 разів обстріляли територію Херсонської області.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Проекудін.

Загалом за добу по Херсонщині армія РФ випустила 475 снарядів, по Херсону — 19. Завдала одного ракетного удару, йдеться в повідомленні.

Пошкоджені церква та магазин у Бериславському районі, дошкільний навчальний заклад, гаражний кооператив та церква у Херсоні. Є влучання у житлових кварталах населених пунктів області. Двоє людей загинули, п'ятеро — поранені, повідомив Прокудін.

Керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков в марафоні "Суспільне. Спротив" уточнив, що одна людина загинула внаслідок обстрілу Білозерки, ще одна у Херсоні.

"Окупанти обстрілювали мікрорайон Корабел Херсона. Там загалом одна людина загинула, четверо поранених. Серед них волонтер. Двоє з поранених у тяжкому стані в реанімації. Ще одна людина постраждала від обстрілів уже ввечері. Чоловік знаходився на порозі свого будинку", — розповів Толоконніков.

Внаслідок спецоперації ГУР у Криму пошкоджено два десантні катери — джерела

У селищі Чорноморське в окупованому Криму уражено два російських швидкісних десантних катери. За інформацією джерел Суспільного, операцію провело ГУР.

Як повідомляє телеграм-канал "Кримський вітер", у Чорноморському рятувальники розбирають завали казарми, по якій був приліт.

"І водолази почали роботу в морі. Схоже катери таки теж попали під удар", — йдеться й повідомленні.

У Міноборони Росії заявили про збиття двох безпілотників над Кримом.

Атака двох громад Нікопольщини та збита ракета РФ

У ніч на 10 листопада російські війська атакували Мирівську та Червоногригорівську громади Нікопольського району Дніпропетровщини. Зранку під вогнем артилерії опинилася Мирівська громада.

Про це повідомив начальник облвійськадміністрації Сергій Лисак.

За його словами, пошкоджені три приватні будинки і стільки ж теплиць. Побита господарська споруда. Наслідки ранкової атаки уточнюють. Загиблих і поранених немає.

Також над Дніпровським районом військові з ПвК "Схід" знищили російську ракету.

Російські війська обстріляли дві громади, сили ППО збили безпілотник: доба на Миколаївщині

У Миколаївській області дев'ятого листопада російські війська завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської та населеному пункту Куцурубської громад. Поранених та загиблих немає. Крім того, в ніч на 10 листопада сили протиповітряної оборони збили ударний безпілотник.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім в Телеграм.

"Вчора, 9 листопада, об 11:31 артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає. Також вчора, 9 листопада, о 19:26 ворог завдавав артилерійських ударів по селу Дмитрівка Куцурубської громади. Постраждалих немає", — йдеться в повідомленні очільника Миколаївської ОВА.

Крім того, в ніч на 10 листопада над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони знищили один ударний безпілотник типу «Shahed 131/136».

За інформацією районних військових адміністрацій.

30 танків і бронемашини та 780 військових — Генштаб ЗСУ назвав втрати військ РФ за добу

Станом на ранок 10 листопада загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 309 520 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 800 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 5317 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 10017 (+3) од,
  • артилерійських систем – 7489 (+14) од,
  • РСЗВ – 877 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 578 (+1) од,
  • літаків – 322 (+0) од,
  • гелікоптерів – 324 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5595 (+2),
  • крилаті ракети ‒ 1558 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9876 (+23) од,
  • спеціальна техніка ‒ 1060 (+1)

Дані уточнюються.

Протягом минулої доби відбулося 69 бойових зіткнень. На Мар’їнському напрямку Сили оборони відбили 25 атак. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Росія зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання Сил оборони на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку росіяни вели безуспішні штурмові дії в районі населеного пункту Синьківка Харківської області, де ЗСУ відбили 7 атак.

На Лиманському напрямку окупанти вели штурмові дії біля Стельмахівки та Новоєгорівки Луганської області, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили близько 10 атак в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Українські війська продовжують завдавати росіянам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку війська РФ не полишають спроб оточити Авдіївку. ЗСУ тримають оборону та завдають окупантам значних втрат. Росіяни вели штурмові дії південно-східніше Новокалинового, Авдіївки, Первомайського Донецької області, де українські захисники відбили 9 атак.

На Мар’їнському напрямку війська РФ вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Тут Сили оборони відбили понад 25 атак.

На Шахтарському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії південніше Золотої Ниви та Старомайорського Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 4 атаки в районах Вербового та Роботиного Запорізької області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах військ РФ.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 пункти управління, 4 артилерійських засоби та станцію радіоелектронної розвідки військ РФ.

Війська РФ завдали по Україні 2 ракетних та 26 авіаударів

Війська РФ завдали 2 ракетних та 26 авіаударів, здійснили 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Крім того, вночі, російські окупанти завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 5 ударних БпЛА типу Shahed-136/131. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 4 ворожих БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Курилівка Харківської області; Білогорівка Луганської області, Сіверськ, Петропавлівка, Степове, Новоселівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Павлівка Донецької області; Новодарівка, Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 125 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

Над окупованим Кримом збили два безпілотники — Міноборони РФ

У ніч проти 10 листопада над тимчасово окупованим Кримом збили два безпілотники, заявляє Міноборони РФ. В атаці звинуватили Україну.

"Черговими силами ППО два українські безпілотні літальні апарати перехоплені над територією Республіки Крим", — йдеться у повідомленні.

Ще один безпілотник знищили над територією Тульської області.

У Пентагоні повідомили, коли збільшать допомогу Україні

Уряд США продовжує надавати військову допомогу Україні, але пакети стають меншими. Пентагон зможе збільшити допомогу коли Конгрес ухвалить додаткове фінансування, заявила речниця Пентагона Сабріна Сінгх під час брифінгу.

Раніше цього тижня речник Білого дому Джон Кірбі заявив журналістам, що США вже витратили 96% коштів, виділених Україні з початку війни. Сінгх підтвердила ці слова.

Вона запевнила, що США залишаються відданими підтримці України та продовжуватимуть передавати допомогу, але обсяги наразі стануть меншими.

"Ми дуже просимо Конгрес підтримати додатковий запит, який надіслав президент, щоб ми могли продовжувати задовольняти потреби України на полі бою", — додала Сінгх.

Європарламент закликав ЄС запровадити ембарго на російський ЗПГ

Євродепутати пропонують запровадити повну заборону на імпорт російського зрідженого природного газу та зрідженого нафтового газу. Вони зазначають, що зараз ЄС залишається одним із найбільших клієнтів Росії із закупівлі викопного палива, пише DW.

Парламентарі закликали Євросоюз спільно з G7 суттєво знизити межу цін на російську нафту та нафтопродукти, а також на імпорт палива та інших нафтопродуктів з третіх країн, якщо вони виготовлені з російської нафти.

Також євродепутати закликають заборонити провезення через територію ЄС нафти та ЗПГ, які експортуються з РФ. У прийнятій 9 листопада резолюції йдеться і про ембарго на російські алюміній, алмази та ядерне паливо. Серйозні випадки обходу санкцій євродепутати пропонують вважати за співучасть у військових злочинах Росії.

Мінінфраструктури: Чорноморський коридор залишається відкритим, попри атаки РФ

Рух суден із портів та до портів Одещини через тимчасовий чорноморський коридор продовжився, попри обстріли РФ на цивільне судно 8 листопада. Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України.

Шість вантажних суден із вантажем 231 тисячу тонн сільськогосподарської продукції вийшли з портів України в напрямку Босфору, ще п'ять суден очікують на захід у порти, повідомляє міністерство.

Напередодні ввечері російська ракета вразила іноземне цивільне судно в порту Одеської області, в результаті чого одна людина на борту загинула, ще четверо отримали поранення, повідомили в Південних військах оборони.

На Київщині працюють сили ППО, повідомили в ОВА. У повітряному просторі зафіксовані безпілотники.

У області оголошена повітряна тривога.

В Україні розробляють оновлену систему домедичної допомоги в бойових умовах

Міністерство оборони України разом з бойовими медиками, волонтерами та представниками громадських організацій розпочали розробляти єдину систему домедичної допомоги. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Як розповіла заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова, в основі документу лягли стандарти НАТО, адаптовані під українські реалії та досвід.

"Нам потрібна єдина система надання допомоги, яка б дозволила зберегти життя та здоров’я військовослужбовців. Нам дуже важливий діалог з людьми, які працюють безпосередньо на полі бою, бачать проблеми та мають досвід їх вирішення", — сказала Калмикова.

За її словами, головне завдання — напрацювати базу, яка б унормувала надання першої домедичної допомоги вчасно і повною мірою.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

На початок