"Західні партнери хочуть вкладати гроші в розвиток". На Кіровоградщині запрацював офіс енергоефективності

"Західні партнери хочуть вкладати гроші в розвиток". На Кіровоградщині запрацював офіс енергоефективності

У Кропивницькому розпочав працювати регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності. Тут допомагатимуть жителям області, які хочуть заощадити на витратах теплової енергії під час воєнного стану. Їм надаватимуть консультації, допомагатимуть залучати інвестиції та надаватимуть грошову підтримку.

Офіс розташований у будівлі обласної адміністрації. Програми, на які виділятимуть фінансування для громад, промисловості та жителів області затвердять до кінця року, розповіла голова Державного агентства з енергоефективності та енергоощадження Ганна Замазєєва.

"Наша місія – це зробити зелений перехід і зелену трансформацію безболісно для країни. По-друге – декарбонізація. Ми повинні розуміти, що треба зробити для зменшення викидів парникових газів. Це обов’язкова умова європейських країн і Євросоюзу досягти певних цілей до 2030 року".

Згідно з домовленостями, країна має зменшити споживання первинної енергії на 17%, збільшити відновлювальні джерела на 27%, зменшити виток СО2 на 65%.

Фонд декарбонізації та енергетичної трансформації України почне діяти з 1 січня 2024 року. Міністерство фінансів планує виділити йому один мільйон гривень.

"Сонячні панелі вдома встановити, або замінити вікна, двотарифні лічильники поставити. Тобто заходів може бути багато. Теплові насоси, поставити інший котел. Яка кількість — буде розплановано у відсотках: скільки на промисловість, муніципалітети, населення – все буде відомо після винесення питання на розгляд Кабінету Міністрів", – розповіла Ганна Замазєєва.

Заступниця голови Держагентства з енергоефективності Марія Малая сказала, перший офіс відкрили у Дніпрі, другий – на Кіровоградщині. Агенція, обласна рада та адміністрація підписали меморандум про співпрацю.

"Дніпро — це промислова потужна область, Кіровоградщина – аграрна область. Наші західні партнери готові допомагати нам, але вони хочуть вкладати гроші в проєкти, які забезпечать розвиток у майбутньому".

За словами Ганни Замазєєвої, офіси створять у всіх регіонах.

На початок