Рада схвалила закон про перерозподіл ПДФО в цілому. Як голосували депутати від Кіровоградщини

Рада схвалила закон про перерозподіл ПДФО в цілому. Як голосували депутати від Кіровоградщини

Інфографіка

8 листопада Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт, згідно з яким податок на доходи фізичних осіб перенаправлятимуть з місцевих бюджетів на потреби армії. Проєкт закону схвалили 253 голосами, семеро парламентарів проголосували проти ухвалення, 47 – утрималися, 27 – не голосували. П’ятеро з семи депутатів-представників Кіровоградської області проголосували "за".

Повністю результати поіменного голосування за законопроєкт №10037 (про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України – в повторному другому читанні та в цілому) можна переглянути тут.

Підтримали законопроєкт представники фракції "Слуга народу" Ігор Мурдій, Юрій Кузбит та Олег Тарасов, а також позафракційний депутат Богдан Торохтій та Олег Воронько з депутатської групи "Відновлення України".

Олександр Дануца з фракції політичної партії "Слуга народу" не голосував.

Позафракційний депутат Олесь Довгий був відсутній під час парламентського засідання.

Рада схвалила закон про перерозподіл ПДФО в цілому. Як голосували депутати від Кіровоградщини
Рада схвалила закон про перерозподіл ПДФО в цілому. Як голосували депутати від Кіровоградщини. Колаж: Суспільне Кропивницький

Загалом на армію з місцевих бюджетів за 2023-2024 роки перерахують 214,7 мільярда гривень. З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року військовий ПДФО спрямують до держбюджету в пропорції 50% на 50%: по 13 мільярдів для Держспецзв’язку на дрони та до Міноборони на артилерійські системи.

Як недоотримання військового ПДФО вплине на бюджет Бобринецької громади

Начальниця фінансового управління Бобринецької міськради Кіровоградської області Анжела Степанова розповіла Суспільному, що через ненадходження ПДФО протягом жовтня-грудня 2023 року бюджет громади втратить мільйон 300 тисяч гривень. Це, сказала, надходження від рятувальників, поліцейських, територіального центру комплектування.

"Втрати будуть пов’язані з недофінансуванням комунальних служб, лікарні. Крім того, збільшились соціальні виплати сім’ям загиблих військових, пораненим, з бюджету громади збільшились видатки на допомогу рідним військовим, які перебувають у російському полоні, безвісти зниклих. Через ненадходження ПДФО доведеться зменшувати дохідну та видаткову частину бюджету. З яких саме статей зменшувати видатки – питання".

За інформацією начальниці фінуправління, з бюджету громади виплатили цьогоріч допомогу 20 військовим, рідним чотирьох військовополонених та сімох загиблих, 50 учасникам бойових дій, оплатити поховання двох загиблих на війні.

Краще б законопроєкт про перерозподіл ПДФО схвалили, коли ухвалювали бюджети громад, вважає Анжела Степанова.

"А нині зобов’язання взяті, а як їх виконувати тепер – питання. Ці гроші йшли саме на соціальні потреби. Тому почали працювати з боржниками, які мають податковий борг перед громадою – єдиний податок, рухоме майно".

До жовтня громада отримала від військового ПДФО чотири мільйони гривень.

Що таке ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Що відомо про зміни до Бюджетного кодексу

З жовтня місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Це передбачено змінами до бюджету на 2023-й рік, які уряд мав ухвалити до 1-го жовтня. Проєкт бюджету на 2024-й рік теж передбачає перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до державного.

Кабмін пропонує спрямувати ПДФО із виплат військовим на виробництво дронів та озброєння.

Шляхом перерозподілу ПДФО (Податок на доходи фізичних осіб) з місцевих бюджетів планується спрямувати до держбюджету близько 96 млрд гривень наступного року.

На початок