Торгівля, послуги, кафе. На Кіровоградщині відкрили найбільшу за три роки кількість бізнесів

Торгівля, послуги, кафе. На Кіровоградщині відкрили найбільшу за три роки кількість бізнесів

2023 року підприємці Кіровоградської області відкрили найбільшу кількість бізнесів, якщо порівнювати зі статистикою трьох останніх років. Найбільше – у сферах торгівлі й надання індивідуальних послуг – наприклад, медицині та косметології. На третьому місці – відкриття кав’ярень та ресторанів.

Керівниця регіонального фонду підтримки підприємництва Ольга Ковальова-Алокілі розповіла Суспільному, що з початку повномасштабної війни бізнесу пропонують скористатись державною програмою підтримки.

За даними платформи для роботи з відкритими даними Опендатабот, у вересні українці відкрили найбільшу кількість власних справ за останні три роки – 35 587. 43% з них – у сфері торгівлі.

На Кіровоградщині бізнес відкрили 755 підприємців. Це найбільша кількість протягом року, сказала Ольга Ковальова-Алокілі. З її слів, запровадження грантової урядової програми "єРобота" відіграло в цьому не останню роль.

"Програма стартувала 1 липня 2022 року, тому торік підприємці ще не зовсім чули, знали й вірили в цю програму. Та коли побачили багато історій успіху, де дійсно підприємці отримували гроші, 2023 рік дав свій поштовх – у вересні така рекордна кількість зареєстрованих ФОПів".

За інформацією керівниці фонду підтримки підприємництва, у держбюджет на фінансування мікрогрантів "єРобота" заклали 1,8 мільярда гривень.

Досвід кропивницької підприємниці

Підприємниця з Кропивницького Ольга Пашолок показала приміщення, в якому облаштувала кав’ярню. Його придбала п’ять років тому.

Ольга Пашолок ФОП кроп
Ольга Пашолок показує приміщення, де облаштувала кав'ярню. Фото: Суспільне Кропивницький

Про грант від держави дізналась від знайомих бізнесменів.

"Грант вигідний тому, що ми повертаємо його податками за людей, яких ми будемо брати на роботу. Сума гранту — 250 тисяч гривень".

До повномасштабної війни жінка займалась приготуванням і доставкою готових страв та напівфабрикатів. Після вторгнення РФ в Україну почала допомагати військовим харчами.

"Нам допомагали жителі міста – привозили продукти. Оскільки нас працює лише четверо, я підробляю п’ятим кухарем. На жаль, війна не закінчується, тому дуже багато роботи. І для того, щоб допомагати, треба ще більше працювати, бо гроші нині потрібні найбільше".

Зі слів Ольги, у травні подала бізнес-план та заявку на грант у центр зайнятості. У вересні отримала гроші. За них купила холодильне обладнання та обладнання для приготування їжі.

"Це давня мрія, фінальним етапом якої стало отримання грошей. Для мене було принциповим, щоб усе обладнання було новим".
Обладнання для кав'ярні Ольги Пашолок
Обладнання для кав'ярні Ольги Пашолок. Фото: Суспільне Кропивницький

За умовами гранту Ольга Пашолок має працевлаштувати двох людей. Їх, зі слів підприємниці, вже знайшла.

На початок