З Сектору Гази розпочали евакуацію українців

З Сектору Гази розпочали евакуацію українців

Важливо
101 громадянин України вже отримав дозвіл на евакуацію з Сектору Гази — посол України
Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Фото: Facebook/Посольство України в Ізраїлі

З Сектору Гази почали евакуацію громадян України — випустили першу групу людей.

Про це Суспільному сказали у посольстві України в Єгипті.

За словами місцевого жителя, громадянина України, який на місці координує українців, станом на 17:00 7 листопада вдалось евакуювати близько 20 людей. На кордоні з Єгиптом їх мали зустріти представники посольства.

Як повідомив Суспільному, посол України у Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив, що станом на 7 листопада 101 громадянин України отримав дозвіл на евакуацію з Сектору Гази.

“Перший дозвіл отримали, скільки пройдуть людей по факту — побачимо ввечері”, — повідомив Суспільному Корнійчук.

За інформацією дипломата, операція евакуації має розпочатися у вівторок, 7 листопада. За його словами, співробітники посольства України уже очікують на кордоні з Єгиптом та Газою.

“Перша група наших громадян отримала дозвіл на евакуацію з Гази — 101 особа, і 367, які ми запросили, це ті, що погоджені на евакуацію через Ізраїль. Решту обіцяють випустити в середу. Також на наше прохання випускають 51 громадянина Молдови”, — сказав раніше посол у коментарі "Укрінформу".

Що відомо про евакуацію іноземців із Сектору Гази

Контрольно-пропускний пункт Рафах між Сектором Гази та Єгиптом у середу, 1 листопада, почав пропускати з боку Гази іноземців. За повідомленням інформаційного агентства Reuters, Катар домовився з Ізраїлем, Єгиптом і угрупуванням ХАМАС про відкриття переходу, хоча поки що неясно, на який термін.

Про посередництво Катару щодо відкриття гуманітарного коридору Суспільному раніше говорив посол України в Ізраїлі Корнійчук.

Раніше речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко у коментарі Суспільному вказав, що у Секторі Гази збільшилася до 4 кількість загиблих українців (троє дітей та дорослий), ще 6 людей зазнали поранень.

24 жовтня вранці в МЗС України говорили, що пів тисячі українців перебувають у Секторі Гази, з них лиш понад 300 громадян зареєструвалися для евакуації.

21 жовтня в Газу потрапила перша гуманітарна допомога: медикаменти, їжа та бутильована вода. Станом на 26 жовтня на територію сектору загалом впустили близько 70 вантажівок. Для порівняння, до початку війни, в Сектор Гази щодня доставляли не менше сотні вантажівок. Водночас КПП жодного разу не відкривалось на перетин для людей. Як повідомляло видання Wall Street Journal, з самого початку були передумови вважати, що Єгипет дозволить евакуацію іноземців із Гази, втім країна не хотіла допустити потоку біженців на свою територію.

У мирні часи Єгипет також жорстко контролював перетин через "Рафах". Палестинці, які хотіли виїхати з Гази до війни, мали отримати дозвіл як від ХАМАСу, так і від Єгипту. За даними ООН, у серпні 2023 року влада Єгипту дозволила близько 20 тисяч виїздів.

Станом на вечір 1 листопада 361 іноземний громадянин в'їхав до Єгипту через контрольно-пропускний пункт Рафах із Гази.

Як повідомили Суспільному у посольстві України в Єгипті, 6 листопада контрольно-пропускний пункт Рафах на кордоні Сектору Гази та Єгипту знову запрацював, але лише для тих, хто був у попередніх списках і не встиг виїхати.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАСу вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАСу на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїлю висловили в Європейському союзі та Україні. Ізраїльський уряд 8 жовтня запровадив воєнний стан в країні.

27 жовтня речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

Речник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі 5 листопада заявив, що ізраїльські війська повністю оточили місто Газа та розділили анклав на дві частини. Водночас він додав, що ЦАХАЛ дозволить цивільним залишити північ Гази та прямувати на південь.

На початок