Група республіканців проти допомоги Ізраїлю й Україні в одному пакеті: висунула 12 умов

Група республіканців проти допомоги Ізраїлю й Україні в одному пакеті: висунула 12 умов

Гарсія написав листа Байдену про умови подальшого фінансування Україні
Конгресмен Майк Гарсія від Республіканської партії США, 10 жовтня 2023 року. Фото: AP Photo/Jose Luis Magana

Конгресмен від республіканців Майк Гарсія та семеро його однопартійців надіслали президенту США Джо Байдену листа із закликом відокремити допомогу Ізраїлю від допомоги Україні. Вони склали 12 умов, "перш ніж хоч один долар буде відправлено в Україну".

Про це йдеться у листі.

Республіканці стверджують, що Ізраїль — найбільший союзник США, з яким відносини тримаються майже 75 років, тоді як з Україною в Сполучених Штатів немає такого рівня взаємодії та довіри.

Крім того, як пише Гарсія, ситуація в Ізраїлі динамічна й загрожує втягнути весь регіон у хаос, тоді як фронт в Україні здебільшого стоїть на місці протягом кількох місяців. Ідеться, що Україна веде окопну війну, якої не було з 1914 року.

"По правді кажучи, конфлікти в Україні та Ізраїлі можна порівняти лише в тому, що обох можна було б уникнути, якби ваша [Байдена — ред.] адміністрація завчасно прийняла політику стримування проти Росії та Ірану, замість того, щоб заспокоїти наших ворогів", — додають у зверненні.

Далі у листі обґрунтовують: "Ізраїль і Україна мають перемогти, це зрозуміло. Однак американські платники податків втомилися фінансувати нескінченну тупикову ситуацію в Україні без бачення перемоги".

Отже, щоб заспокоїти громадян США, республіканці уклали 12 "розумних і раціональних" умов, без яких не варто надсилати гроші Україні.

12 умов від групи республіканців США, щоби продовжувати допомогу Україні

  1. Байден і Зеленський повинні надати Конгресу США чітку стратегію перемоги. Слова "ми з вами, поки не переможемо" або "ми повинні перемогти" не є такою стратегією.
  2. Після визначення цієї стратегії потрібно назвати ціну, що передбачається на допомогу в цій стратегії.
  3. Байден і міністр оборони Ллойд Остін мусять чітко інформувати американський народ про стан війни в Україні: поточний прогрес, причини непросування та актуальна інформація про весняний контрнаступ.
  4. Влада має пояснювати, яка зброя надсилається та як ця конкретна зброя допоможе виграти війну, а також яку зброю не відправили, хоча вона б могла змінити траєкторію війни на сьогодні.
  5. США повинні надати Конгресу список зброї, яку не дали ​​Києву, але яка була б ефективною для виходу з глухого кута, що склався на сьогодні. "Поточна політика адміністрації лише продовжила страждання України", — ідеться у цьому пункті.
  6. Треба пояснити, що станеться, якщо інвестиції США припиняться. "Чи віримо ми, що країни ЄС і НАТО також відмовляться від цих зусиль? Невже Україна не змогла б вистояти і перемогти? Якщо ні, то чому?"
  7. Міністерство фінансів і торгівлі США повинні звітувати перед Конгресом про рівень виконання та дотримання вже затверджених санкцій проти Росії
  8. США та всі члени НАТО мають запровадити нові санкції проти Росії, де будуть уся нафта, зерно та рідкоземельні мінерали. Адже теперішні санкції суттєво не вплинули на ці три критично важливі види експорту для РФ.
  9. Адміністрація має чітко пояснювати, чому запитувані ресурси є правильними для перемоги.
  10. Зробити публічною, а не секретною, дискусію, чи узгоджуються між США та Україною операції щодо Криму? Чи вважають США реалістичним бажання України повернути Крим?
  11. Байден і Зеленський повинні надавати Конгресу повний облік — наскільки це можливо — систем озброєння, які були надіслані та використані на сьогодні.
  12. Байден повинен запевнити, що його США не ставить під загрозу потреби озброєння для самих Сполучених Штатів, програм для Тайваню й Ізраїлю. "Ми не можемо канібалізувати потенціал наших власних можливостей (...) для виконання зобов’язань перед Україною", — ідеться у листі.

Що відомо про пакет допомоги Ізраїлю та України

18 жовтня стало відомо, що Байден планує передати Конгресу пакет військової допомоги Ізраїлю та Україні, а також допомогу країнам Індо-Тихоокеанського регіону, включаючи Тайвань. Пакет міститиме 106 млрд доларів

Комплексний пакет має на меті залучити широку двопартійну підтримку Ізраїлю після нападу ХАМАСу 7 жовтня, а також полегшити передачу військової допомоги Україні.

Проте новообраний спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що нову військову допомогу для України та Ізраїлю потрібно розглядати окремо, а не одним пакетом, як пропонувалось раніше.

Державний секретар США Ентоні Блінкен 31 жовтня виступив перед комітетом з асигнувань Сенату. Говорив про необхідність фінансування України в одному пакеті з допомогою Ізраїлю.

1 листопада у ЗМІ з посиланням на Білий Дім заявили, що президент США Джо Байден накладе вето на бюджетний законопроєкт республіканців щодо допомоги Ізраїлю, у якому не буде коштів на допомогу Україні.

На початок