Армія оборони Ізраїлю закликає всіх цивільних мешканців Гази евакуюватися

Армія оборони Ізраїлю закликає всіх цивільних мешканців Гази евакуюватися

Доповнено
Армія оборони Ізраїлю закликає всіх цивільних мешканців Гази евакуюватися
. Мечеть в місті Хан-Юніс в секторі Гази, зруйнована внаслідок ізраїльського авіаудару. Фото: AP

Ізраїльські військові попереджають цивільних мешканців міста Газа про необхідність евакуації з їхніх домівок.

Про це пише видання The Times of Israel з посиланням на оприлюденен ЦАХАЛом повідомлення.

"ЦАХАЛ закликає всіх цивільних мешканців міста Газа евакуюватися з їхніх домівок у південному напрямку задля їхньої власної безпеки та захисту і переїхати в район на південь від Ваді Газа, як показано на карті. Терористична організація ХАМАС веде війну проти Держави Ізраїль, і місто Газа є зоною, де відбуваються військові операції. Ця евакуація проводиться для вашої власної безпеки”, — йдеться у повідомленні Армії оборони Ізраїлю.

Зазначається, що люди зможуть повернутися до міста Газа лише тоді, коли буде зроблено нове оголошення, що дозволить це зробити. Також мешканців Гази закликають на наближатися до зони паркану безпеки з Ізраїлем.

“Терористи ХАМАС переховуються в місті Газа в тунелях під будинками і в будівлях, заселених невинними мирними жителями Гази. Цивільне населення міста Газа, евакуюйтеся на південь заради вашої власної безпеки і безпеки ваших родин і дистанціюйтеся від терористів ХАМАСу, які використовують вас як живий щит. У наступні дні ЦАХАЛ продовжуватиме активні дії в місті Газа і докладатиме значних зусиль, щоб уникнути заподіяння шкоди цивільному населенню", — зазначається у заяві ЦАХАЛу.

Попередження про евакуацію стосується не лише міста Газа

При цьому військовий чиновник повідомив Армійському радіо, що хоча попередження ЦАХАЛу, що закликає жителів Гази тікати на південь, адресоване саме місту Газа, воно поширюється на всі райони на півночі Гази.

Так, ізраїльська армія вважає, що від 300 000 до 400 000 жителів Сектору Гази з районів на північ від міста Газа вже виїхали, але хоче звільнити і саме місто Газа. За даними ООН, 340 000 мешканців Гази були змушені покинути свої домівки відтоді, як Ізраїль відповів ударами на напад ХАМАСу на Ізраїль.

Після наказу про евакуацію мешканців міста Газа речник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі заявив, що Ізраїль не хоче завдавати шкоди палестинському цивільному населенню, пише видання.

"Ми боремося з терористичною групою, а не з населенням Гази. Ми хочемо, щоб цивільне населення не постраждало, але ми не можемо жити з правлінням ХАМАС-ІДІЛ біля нашого кордону", — сказав Хагарі в розмові з журналістами.

За його словами, наказ про евакуацію палестинців з цього району має на меті забезпечити "свободу дій і поглибити шкоду", завдану ХАМАСу.

"Хамас здійснив один з найжахливіших актів, які бачив світ, ми робимо спробу евакуювати жителів, щоб поглибити шкоду, щоб розвалити цю організацію", — сказав Хагарі.

Після того, як в ООН заявили, що така евакуація буде неможливою протягом 24 годин, Хагарі сказав: "Ми розуміємо, що це займе кілька днів".

"Ми передаємо (попередження — ред.) через канали зв'язку і арабською мовою, є способи, щоб повідомлення дійшло до населення. Той, хто не прислухається до цих рекомендацій, наражає свою сім'ю на небезпеку”, — додав він.

Хагарі також повідомив, що за минулу добу відбулася низка сутичок між ізраїльськими військами і бойовиками вздовж паркану на кордоні з Газою, але на ізраїльській території інцидентів було небагато.

Армія оборони Ізраїлю відзначає, що вона виявила переважну більшість бройовиків ХАМАСу, які проникли в Ізраїль на минулих вихідних, і що жодному новому бойовику не вдалося проникнути в країну за останні дні.

Хагарі також повідомив, що ЦАХАЛ все ще зосереджує зусилля на знищенні високопоставлених членів ХАМАСу.

Що кажуть в ООН про евакуацію з Гази

Як заявив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік, ізраїльські військові в ніч на 13 жовтня попередили ООН, що все населення Гази на північ від Ваді Газа має переселитися до південної частини протягом наступних 24 годин. В ООН вважають це неможливим, оскільки там проживає близько 1,1 млн людей, пише CNN.

“Це становить приблизно 1,1 мільйона людей. Таке ж розпорядження стосувалося всього персоналу ООН і тих, хто перебував у закладах ООН, включаючи школи, медичні центри та клініки. Організація Об’єднаних Націй вважає неможливим, щоб таке переміщення відбулося без руйнівних гуманітарних наслідків”, — заявив Дюжаррік.

Він додав, що ООН рішуче закликає скасувати будь-який подібний наказ, якщо він буде підтверджений, щоб уникнути катастрофи.

За даними ООН, понад 423 тисячі палестинців стали внутрішніми біженцями в регіоні.

Газа, прибережна смуга землі, затиснута між Ізраїлем на півночі і сході і Єгиптом на південному заході, є домівкою для близько 2,3 мільйона людей, які живуть в умовах блокади з тих пір, як палестинське ісламістське угрупування ХАМАС взяло її під свій контроль в 2007 році.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС, зокрема й про знеструмлення регіону. При цьому ЦАХАЛ продовжує завдавати ударів по регіону.

11 жовтня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо. 12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що Сектор Гази залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

Контрольно-пропускний пункт Рафах, який є основним пунктом виїзду з непідконтрольної Ізраїлю території Гази, згідно з повідомленнями офіційних осіб в Газі і єгипетських джерел, був закритий з 10 жовтня після ізраїльських бомбардувань Сектору Гази. Генсек ООН Антоніу Гуттереш закликає відкрити гуманітарні коридори і звільнити заручників, яких захопили бойовики ХАМАСу.

Станом на день 12 жовтня, згідно з даними палестинського міністерства охорони здоров'я, кількість палестинців, загиблих в Секторі Гази внаслідок ізраїльських атак, зросла до 1 354. Ще 6 049 людей були поранені. В Ізраїлі ж на цей час загинули близько 1 300 людей. Понад 3 000 — поранені. 150 були викрадені бойовиками ХАМАСу, їхня доля невідома.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази. Проте протягом всього часу до сьогодні між регіонами велися атаки з повітря.

Останні новини про перебіг подій в Ізраїлі і Секторі Гази читайте тут.

На початок