Human Rights Watch звинуватили Ізраїль у використані зброї з білим фосфором

Human Rights Watch звинуватили Ізраїль у використані зброї з білим фосфором

Сектор Гази
. Палестинці шукають поранених серед уламків зруйнованого житлового будинку після ізраїльського авіаудару, у вівторок, 10 жовтня 2023 у Секторі Газа. Фото: АР.

Міжнародна правозахисна група Human Rights Watch звинуватила Ізраїль у використанні боєприпасів з білим фосфором під час військових операцій у секторі Газа та в Лівані.

Про це йдеться на сайті організації.

Використання такої зброї, як заявили правозахисники, наражає мирних жителів на ризик. У Human Rights Watch заявили, перевірили відеозаписи, зняті в Лівані та Газі 10 та 11 жовтня 2023 року відповідно, на яких показано численні повітряні вибухи білого фосфору з артилерії над портом міста Газа та двома сільськими місцевостями вздовж ізраїльсько-ліванського кордону.

"Кожного разу, коли білий фосфор використовується в людних районах, це створює високий ризик нестерпних опіків і страждань протягом усього життя" — сказав директор Human Rights Watch Лама Факіх.

Що відомо про війну в Ізраїлі

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Прем'єр Ізраїля Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Станом на ранок 12 жовтня щонайменше 1 200 ізраїльтян загинули у результаті терактів ХАМАС. Тим часом авіаудари ЦАХАЛу призвели до 1 200 смертей в Газі й Секторі Гази, ще понад 5 500 поранені.

На початок