Єгипет відмовляється відкрити коридори для біженців із Сектору Гази — Reuters

Єгипет відмовляється відкрити коридори для біженців із Сектору Гази — Reuters

Єгипетне хоче відкрити коридори для біженців із Сектору Гази
. Сектор Гази, 9 жовтня 2023 рік. Фото: AP

Влада Єгипту відмовляється відкрити коридори для цивільних біженців із Сектору Гази. При цьому Єгипет обговорив зі Сполученими Штатами та іншими країнами плани надання гуманітарної допомоги мешканцям анклаву через свій кордон.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на єгипетські джерела в органах безпеки.

Контрольно-пропускний пункт між Газою і Єгиптом закритий після ізраїльських ударів, нагадують у агенції.

Одне з джерел в єгипетських органах безпеки повідомило, що Єгипет відкинув ідею безпечних коридорів для цивільного населення, щоб захистити "право палестинців на свою справу і свою землю".

Як відзначає агенція, Єгипет вже давно обмежує в'їзд жителів Гази на свою територію, навіть під час найзапекліших конфліктів. Каїр, який часто виступає посередником між Ізраїлем і палестинцями, завжди наполягає на тому, щоб обидві сторони вирішували конфлікти в межах своїх кордонів, стверджуючи, що тільки так палестинці можуть забезпечити своє право на державність.

Раніше радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що США проводять консультації з Ізраїлем і Єгиптом щодо ідеї безпечного проходу для цивільного населення з Гази, яка зазнала масованої ізраїльської атаки у відповідь на вторгнення бойовиків ХАМАСу на територію Ізраїлю. Ці консультації тривають, заявив у середу держсекретар США Ентоні Блінкен.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також заявив, що в Газу повинні бути допущені життєво необхідні вантажі, в тому числі паливо, їжа і вода.

Доставка гуманітарної допомоги у Сектор Гази

За даними єгипетських джерел у сфері безпеки, на переговорах між Єгиптом і США, Катаром і Туреччиною обговорювалася ідея доставки гуманітарної допомоги через контрольно-пропускний пункт Рафах між Газою і єгипетським Синайським півостровом в умовах географічно обмеженого режиму припинення вогню.

Президент Туреччини заявив, що робота з доставки допомоги розпочалася, не уточнюючи деталей.

Контрольно-пропускний пункт Рафах, який є основним пунктом виїзду з непідконтрольної Ізраїлю території Гази, був закритий з вівторка після ізраїльських бомбардувань палестинської сторони, згідно з повідомленнями офіційних осіб в Газі і єгипетських джерел.

Цього тижня Єгипет неодноразово робив заяви, застерігаючи від можливості того, що атака Ізраїлю на Газу може призвести до переміщення жителів анклаву на єгипетську територію.

Пункти пропуску у Секторі Гази
Пункти пропуску в Секторі Гази. Графіка: Суспільне

Газа, прибережна смуга землі, затиснута між Ізраїлем на півночі і сході і Єгиптом на південному заході, є домівкою для близько 2,3 мільйона людей, які живуть в умовах блокади з тих пір, як палестинське ісламістське угрупування ХАМАС взяло її під свій контроль в 2007 році.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС, зокрема й про знеструмлення регіону. При цьому ЦАХАЛ продовжує завдавати ударів по регіону.

11 жовтня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо. 12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що Сектор Гази залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

Контрольно-пропускний пункт Рафах, який є основним пунктом виїзду з непідконтрольної Ізраїлю території Гази, згідно з повідомленнями офіційних осіб в Газі і єгипетських джерел, був закритий з 10 жовтня після ізраїльських бомбардувань Сектору Гази. Генсек ООН Антоніу Гуттереш закликає відкрити гуманітарні коридори і звільнити заручників, яких захопили бойовики ХАМАСу.

Станом на ранок 12 жовтня щонайменше 1 200 ізраїльтян загинули у результаті терактів ХАМАС. Тим часом авіаудари ЦАХАЛу призвели до 1 200 смертей в Газі й Секторі Гази, ще понад 5 500 поранені.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази. Проте протягом всього часу до сьогодні між регіонами велися атаки з повітря.

Останні новини про перебіг подій в Ізраїлі і Секторі Гази читайте тут.

На початок