Посольство України планує розпочати евакуацію громадян з Ізраїлю та Сектору Гази найближчими днями

Посольство України планує розпочати евакуацію громадян з Ізраїлю та Сектору Гази найближчими днями

Посольство України планує розпочати евакуацію громадян з Ізраїлю та Сектору Гази найближчими днями
. Палестинці йдуть через уламки будівель, зруйнованих ізраїльськими авіаударами в місті Газа у вівторок, 10 жовтня 2023 року. Фото: AP/Hassan Eslaiah

Посольство України в Ізраїлі оголосило про евакуацію українців з Ізраїлю 14 жовтня. Водночас посол каже, що вилетіти з країни нині — не проблема. Із Сектору Гази українців планують вивозити через Єгипет.

Про це в ефірі телемарафону повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Він розповів, що в центральній частині Ізраїлю ситуація відносно спокійна, попри те, що зачинені більшість громадських місць, ресторанів і магазинів, на вулицях безлюдно. За 10 жовтня 4 рази лунала повітряна тривога, було чути вибухи. Але суттєвих загроз посол не бачить, а посольство працює в посиленому режимі, оскільки необхідно евакуювати громадян України.

"Ця проблема, на мій погляд, великою мірою штучна, оскільки міжнародний аеропорт імені Бен-ҐуріонаНайбільший міжнародний аеропорт Ізраїлю, розташований за 14 км на південний схід від міста Тель-Авів працює майже в штатному режимі. Деякі іноземні авіакомпанії відмовилися літати, бо їм підвищили страховки. Але всі ізраїльські авіаперевізники та більшість лоукостів працюють. Вилетіти з Ізраїлю зараз — не проблема", — наголошує посол.

Натомість справжня проблема, за словами Корнійчука, полягає в ажіотажі на квитки, у зв'язку з чим вартість квитків до європейських країн зросла у 3-4 рази — до 1000 доларів в один кінець. Посольство надає допомогу найбільш вразливим верствам населення: тим, хто приїхав на лікування, громадянам із дітьми, які приїхали тимчасово, туристам, яким скасували рейси.

Станом на 11 жовтня близько 1000 українців звернулися по допомогу до посольства. Перший евакуаційний авіарейс на 200 людей до Румунії запланували на 14 жовтня. І надалі відправлятимуть українських громадян до сусідніх з Україною держав: Молдови, Словаччини, Польщі, Румунії.

"Але ми надаємо допомогу лише тим, які надають докази, що в них немає змоги оплатити собі рейс", — зауважив Євген Корнійчук.

Велика проблема з евакуацією українців із Сектору Гази. Близько 1000 українців на сьогодні зареєстровані в Палестині, з них близько 300 проживають у Секторі Гази.

"Ми маємо досвід 2001 року, коли під час обстрілів евакуювали 200 людей: українців, румунів та молдован. Зараз можливості в України більш обмежені, а ситуація набагато важча. Єгиптяни періодично перекривають свій єдиний пункт пропуску, на день вдається виїхати близько 2 тисячам людей. А це фактично нічого, бо вже чверть мільйона жителів Сектору Гази зараз перебувають у підвалах та бомбосховищах", — каже посол України в Ізраїлі.

Ініціативна група з посольством склала список на 160 українців, які хочуть виїхати з Сектору Гази. Їх, найімовірніше, переправлять у єгипетське місто Рафах, а потім до третьої країни. "Бо понад 48 годин Єгипет не дозволяє перебувати на їхній території навіть громадянам України, — додає посол. — Сподіваємось, за 12-13 жовтня евакуюємо з Сектору Гази всіх охочих українців. Для цього співпрацюємо з посольством України в Єгипті".

8 жовтня повідомлялось про загибель двох українок в Ізраїлі.

11 жовтня речник МЗС України Олег Ніколенко підтвердив загибель третього українця в Ізраїлі.

10 жовтня посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що Україна готує термінову евакуацію своїх громадян з Сектора Гази, поки Ізраїль не розпочав там наземну операцію. Евакуацію планують провести до 12 жовтня через єдиний відкритий прикордонний пункт, зараз формують списки охочих виїхати.

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 людей) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази. Проте протягом всього часу до сьогодні між регіонами велися атаки з повітря.

На початок