Плаксивість і тривожність у дітей: на тренінгу для ВПО психологи розказали, на що звернути увагу та як допомогти

Плаксивість і тривожність у дітей: на тренінгу для ВПО психологи розказали, на що звернути увагу та як допомогти

Тренінг переселенці Луганщина допомога психологи шелтер Дніпро
Переселенці з Луганщини прийняли участь у психологічному тренінгу в шелтері у Дніпрі. Фото: Суспільне Донбас

Переселенці з Луганщини пройшли тестування та дізналися про свій психологічний стан. Тренінг у шелтері у Дніпрі провели психологи. Які є швидкі техніки самодопомоги та як часто звертаються до спеціалістів жителі окупованих та прифронтових міст — розказали психологиня Ольга Мережевська та психіатр Микола Овчаренко.

Одна з учасниць сьогоднішньої зустрічі — переселенка з Лисичанська Ніна Бондар. Жінка разом із сім'єю виїхала з міста у квітні 2022 року. Нині живе у шелтері в Дніпрі.

"Ми нервували, ми можна сказати підскакували від кожного вибуху, дуже боялись, чесно. Евакуація нам далась дуже складно, бо ми їхали з міською евакуацією, це було декілька пересадок, це був автобус, електричка та потяг", — згадує переселенка з Лисичанська.

Ніна каже, рішення звернутись до психолога ухвалили одразу після переїзду, бо це позначилось на сім'ї, особливо на старшій донці. 

"Вона не хотіла нічого, їй було страшно, казала, що жити їй не хочеться, тому мене цей стан дуже лякав. Я працювала з нею перш за все сама та намагалась найти того спеціаліста, який допоможе нам всім вийти з цього стану", — розповідає жінка. 

Переселенці Луганщина допомога психологи шелтер Дніпро
Переселенка з Лисичанська Ніна Бондар, Дніпро. Фото: Суспільне Донбас

З людьми спілкувалась психологиня Ольга Межеревська. Жінка також переселенка з Лисичанська. Наразі працює за фахом у Лисичанському ліцеї.

"Дуже побільшала кількість звернень до психологів у зв'язку з тривожністю, дуже багато дітей відчувають страхи. Плаксивість, тривожність, тривожність посттравматичного розладу спостерігається у дітей, також у дорослих", — розповідає психологиня Лисичанського ліцею №14 Ольга Межеревська.

Способи заспокоєння: поради психолога

На тренінгу Ольга розповідала та показувала методики, які допомагають заспокоїтись у стресовій ситуації. 

"Перш за все, це дихальні вправи. Тому, що дихання дуже гарно стабілізує нас. Найпростіше така цікава вправа, яку можна використовувати разом з дітьми, називається "Квітка та свічка". Ви уявляєте, що у вас в одній руці квітка, в іншій, що у вас свічка й коли ви робите вдих, ви вдихаєте аромат квіток, а коли видих, ви дуєте на свічку й так зробити 4-5 разів", — пояснює методику заспокоєння психологиня.
Переселенці Луганщина допомога психологи шелтер Дніпро
Психологиня Лисичанського ліцею №14 Ольга Межеревська, Дніпро. Фото: Суспільне Донбас

Генеральний директор Луганського центру психічного здоров'я Микола Овчаренко каже, кількість людей зі скаргами на психологічний стан збільшилась, але вважає психіатр, звертаються не всі, кому це потрібно.

"Є проблема така, яку ми вирішуємо й повинні будемо вирішувати ще досить тривалий час: наукова стигматизація, а простіше — пересторога. Дуже багато людей мають психологічний бар'єр: "Як це так, я звернусь до психолога, а тим паче до психотерапевта, а тим паче до психіатра? Я класний, у мене все добре, я свої проблеми буду в собі тримати". Ці проблеми будуть його просто спалювати та виснажувати", — переконаний  Микола Овчаренко.

Переселенці Луганщина допомога психологи шелтер Дніпро
Генеральний директор Луганського Центру психічного здоров'я Микола Овчаренко, Дніпро. Фото: Суспільне Донбас

Разом з тим, кількість дітей на сеансах у психологів збільшилась, ділиться Овчаренко спостереженням:

"Проблема дитячої агресії в умовах війни стає все більш актуальною, тому що діти  реагують звичайно на те, що відбувається навколо них, що відбувається в сім'ї. Дорослі переживають, а діти по особливому переживають. І якраз оці психоемоційні розлади проявляються в агресії, немотивованої агресії".

Тренінг переселенці Луганщина допомога психологи шелтер Дніпро
Психологічний тренінг для переселенців з Луганщини. Фото: Суспільне Донбас

За словами керівника центру психічного здоров'я, у середньому за тиждень його заклад відвідує близько десяти клієнтів.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок