Російські хакери атакують ізраїльські урядові та медіасайти — Bloomberg

Російські хакери атакують ізраїльські урядові та медіасайти — Bloomberg

ЗМІ
Чоловік відвідує вебсайт спільноти хакерів, ілюстративне фото Associated Press
. Чоловік відвідує вебсайт спільноти хакерів, ілюстративне фото Associated Press

Паралельно із нападом палестинського військового руху ХАМАС хакерські групи, зокрема і з Росії, атакують ізраїльські урядові та медіасайти.

Про це пише Bloomberg.

За інформацією, російська хакерська група Killnet оголосила 8 жовтня, що націлиться на всі урядові системи Ізраїлю за допомогою розподілених DDoS-атак. Група звинуватила Ізраїль у кровопролитті та у підтримці України та НАТО. Тоді ж Killnet стверджувала, що 8 жовтня на деякий час вийшов із ладу вебсайт ізраїльського уряду та сайт агентства безпеки Shin Bet. Твердження групи не вдалося одразу підтвердити. За даними моніторингу, у неділю обидві платформи не працювали.

Тим часом Anonymous Sudan — хакерська група, яку експерти з кібербезпеки підозрюють як російську підставну групу — оголосила про підтримку "палестинського опору" та взяла на себе відповідальність за атаки на сайт Jerusalem Post. Кібернапад на короткий час вивів із ладу сайт у понеділок вранці, 9 жовтня.

"Очевидно, що інші російські хактивісти також обирають сторону та активно підтримують ХАМАС у їхній війні проти Ізраїлю. Це посилає повідомлення про те, що Росія на боці ХАМАС і проти Ізраїлю", — сказав експерт із розвідки кіберзагроз Маттіас Велен.

Десятки інших угруповань хактивістів стверджували, що вони зламували ізраїльську інфраструктуру, націлюючись на вебсайти, пов’язані з електростанціями та системами оповіщення про ракети. Багато атак не вдалося перевірити незалежно.

Фірма з кібербезпеки Group IB заявила, що хакерська група під назвою AnonGhost зламала мобільний додаток, який використовується для попередження ізраїльтян про запуск ракети. Хакери скористалися вразливістю в додатку, щоб вставити підроблені сповіщення з такими фразами, як "смерть Ізраїлю" та "ядерна бомба йде", поряд зі свастикою. У заяві, опублікованій в Telegram, AnonGhost заявив, що "ніколи не буде мовчати" проти Ізраїлю.

Керівник штабу ізраїльської фірми з кібербезпеки Гіл Мессінг повідомив, що кібератаки не мали серйозних наслідків.

"Останні кілька днів не були дуже помітними з точки зору кібернетики. Деякі групи здійснювали DDoS-атаки на вебсайти новин і урядові сайти, але це не тривало довго. Тож загалом поки що цей фронт незначний. Це, звичайно, може змінитися", – сказав Мессінг.

На початок