Жителі Нового у Кропивницькому на слуханнях проголосували проти водогону з дніпровською водою. Чому його будують?

Жителі Нового у Кропивницькому на слуханнях проголосували проти водогону з дніпровською водою. Чому його будують?

Жителі Нового у Кропивницькому на слуханнях проголосували проти водогону з дніпровською водою. Чому його будують?
Громадські слухання у селищі Нове.

Півтори сотні жителів селища Нове у Кропивницькому проти того, щоб у селище проклали водогін з дніпровською водою. Про це вони заявили на громадських слуханнях. Нині воду подають з місцевих свердловин. Жителі селища за те, щоб ремонтували саме ці свердловини. Міська влада каже, новий водогін треба для того, щоб на час ремонту старого обладнання люди були з водою.

Селище Нове — мікрорайон Кропивницького. Вісім тисяч жителів селища отримують воду з двох свердловин Обознівського водозабору. Всього їх п’ять, три не використовуються. Будували їх 50 років тому. До резервуарів для очищення і знезараження вода зі свердловин йде п’ять кілометрів, потім кілометр до споживачів.

Що кажуть нинішні постачальники води в селище Нове — підприємство "Теплоенергетик" ?

Вода, яка нині йде на селище Нове, не відповідає сучасним санітарним вимогам, сказав директор підприємства Олександр Чельник. Старе обладнання не дозволяє її повністю очистити й знезаразити. А щоб почати там ремонт, воду з місцевих свердловин потрібно чимось замінити.

"Навіть якщо стати на позицію мешканців селища Нового — постачати воду зі свердловин, то для того, щоб це водопостачання було якісним і надійним, на період, поки здійснюватимуться будівництво і реконструкція, селище мусить живитись якимось альтернативним джерелом. У цьому випадку єдиним є дніпровська вода".

Через це міська та обласна ради ухвалили рішення про будівництво нового водогону.

Що кажуть на підприємстві "Дніпро-Кіровоград", яке в разі появи нового водогону зможе постачати дніпровську воду в селище Нове?

Керівник обласного підприємства "Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів, що проєкт альтернативного водопостачання на селище Нове має два підпроєкти. Перший — це прокладання нового трубопроводу від водогону "Дніпро-Кіровоград". Другий — модернізація насосної станції (станції другого підйому).

"Уже завезли трубопровід, закупили насосне обладнання і провели тендер на засувки. Заплановано було, щоб дніпровська вода зайшла сюди як альтернативна під час відновлення свердловин і насосної станції".

Труби й обладнання — це гуманітарна допомога. Її сума — 10 мільйонів гривень.

Що кажуть у міській раді про будівництво водогону з дніпровською водою у селищі Нове?

Торік дві свердловини Обознівського водозабору відремонтували. Залишилися мережа і станція другого підйому. Щоб там виконати ремонт, Обознівський водогін у селищі Нове потрібно повністю зупинити на три-п’ять місяців, сказав заступник міського голови Олександр Вергун.

"Відповідно для того, щоб мешканці не залишились без води (тому що підвозити воду упродовж такого часу і в таких об’ємах можливості немає ні в кого) і розробили проєкт з підведення альтернативного водопостачання на селище Нове".

З міського бюджету виділили майже сім мільйонів гривень (6 мільйонів 980 тисяч). На будівництво самого водогону — чотири з половиною мільйони. На модернізацію станції другого підйому — два з половиною мільйони гривень. Нині визначають підрядника робіт. Це мають зробити упродовж місяця. Новий водогін мають прокласти за два-три місяці. Водопостачання селища зі свердловин не припинять.

"Це робиться не новий водогін "Дніпро-Кіровоград". Ні про яке закриття Обознівського водозабору і свердловин ніколи не йшлося, не йдеться і не йтиметься, бо альтернатива повинна бути завжди", – сказав Олександр Вергун.

Що кажуть учасники громадських слухань у селищі Нове?

Громадські слухання тривали три години. За словами співорганізаторки Маріанни Федотової, зареєструвалися 156 людей, з них 138 з правом голосу. Виступити на громадських слуханнях могли всі охочі. Усього пунктів було вісім. Два з них — питання про дніпровську воду.

"Тобто розглянути її як альтернативне джерело. Саме для підстраховки капітального ремонту, який буде відбуватися на наших свердловинах. Люди, які були присутні на слуханнях і мали право голосу, проголосували категорично проти цього задуму. Вони тільки за збереження наших свердловин і їхню розробку".

Надія Яшан проти будівництва нового водогону з дніпровською водою й за розробку місцевих свердловин.

"Нам хочеться, щоб у нас була наша водичка, зі свердловин. Нам що потрібно? Пробурити їх нижче. Вода в нас практично завжди є. Якщо щось зламалось, то його ремонтують. Тоді нема води. Наприклад, наша родина не хоче, щоб в нас була дніпровська вода. Вона зовсім іншої якості, не така, як наша — зі свердловин".

Місцевий житель Леонід Багно також проти будівництва водогону з дніпровською водою.

"Намагаються нам нав’язати свою думку, що нам проведуть воду дніпровську. Я категорично проти. Хоча я знаю, що проєктно-кошторисна документація вже замовлена. І зупинятись на півдорозі — це важко для міської влади. Але ми будемо намагатись боротись".

Протокол громадських слухань з пропозиціями передадуть в міськраду. За словами Маріанни Федотової, його мають висвітлити на сайті міської ради, і він обов’язковий для розгляду на міській сесії.

Олександр Вергун сказав, що пропозиції людей після громадських слухань розглянуть у міськраді.

На початок