До Дня народження Карпенка-Карого. Де він жив на Кіровоградщині й що на цих локаціях можна подивитися

До Дня народження Карпенка-Карого. Де він жив на Кіровоградщині й що на цих локаціях можна подивитися

До Дня народження Карпенка-Карого. Де він жив на Кіровоградщині й що на цих локаціях можна подивитися
На фото будинок Тобілевичів на Хуторі Надія й сам Іван Тобілевич (Карпенко-Карий). Колаж: Суспільне Кропивницький

29 серпня виповнюється 178 років від народження Івана Карпенка-Карого українського драматурга, актора, одного із засновників "театру корифеїв". Більшість свого життя він провів на Кіровоградщині (тоді Херсонській губернії), у різних містах, містечках і селах. Які це саме історичні місця і що там можуть подивитися туристи?

Село Арсенівка (у Мар’янівській сільській громаді Новоукраїнського району), міста Мала Виска, Бобринець, Кропивницький і "Хутір Надія" неподалік Кропивницького — усі ці місця на Кіровоградщині пов'язані з Іваном Карпенком-Карим. Як саме, розповів директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко.

Карпенко-Карий і Арсенівка

У селі Арсенівка Іван Тобілевич (це справжнє ім’я Івана Карпенка-Карого) народився 17 вересня за старим стилем (і відповідно 29 вересня за новим стилем) 1845 року. Іванів батько тоді був управителем поміщицького маєтку. В Арсенівці Іван прожив свої перші десять років. Хата його родини не збереглася, але вирахували місце, де вона могла стояти. Там нині монумент з табличкою.

Місце, де, імовірно, стояла хата, у якій народився й провів дитинство Іван Тобілевич
Місце, де, імовірно, стояла хата, у якій народився й провів дитинство Іван Тобілевич. Фото: надав Борис Шевченко

Натомість панський маєток уцілів. Там у радянські часи була школа. Це все зараз входить до складу музейно-природного заповідника "Тобілевичі" філії обласного краєзнавчого музею.

"Там є поміщицький маєток, поміщицький льох, річка Велика Вись, сквери, сама територія, яка є пам’яткою садово-паркового мистецтва. Можна побачити білі кварцити, з якими пов’язана легенда про кохання "Білий камінь". Тобто це об’єкт театрально-природничого характеру. Іван Тобілевич тут жив 10 років. Відвідавши ту місцину, ми розуміємо, як формувалися перші світоглядні речі цієї людини".
Будівля панського маєтку, де служив управителем Карпо Тобілевич
Будівля панського маєтку, де служив управителем Карпо Тобілевич. Фото: надав Борис Шевченко

Карпенко-Карий і Мала Виска та Бобринець

Наступні роки життя Івана Тобілевича пов’язані з Малою Вискою й Бобринцем. До 1859 року він навчався у Бобринецькому повітовому училищі. Потім працював писарчуком станового пристава в Малій Висці.

У Малій Висці в цьому будинку працював писарчуком Іван Тобілевич. Будинок не зберігся
У Малій Висці в цьому будинку працював писарчуком Іван Тобілевич. Будинок не зберігся. Фото: Фонди музею історії Маловисківщини імені Олександра Ковтуна

У 1860 роках Іван Тобілевич повернувся у Бобринець і там працював спочатку в Бобринецькій ратуші, а згодом у повітовому суді.

"У Малій Висці, на жаль, нічого не збереглося. Там був будинок, у якому працював писарчуком Іван Тобілевич. Зате є інші об’єкти, які можна подивитися. З Малої Виски ми переїжджаємо в Бобринець, де Іван Тобілевич познайомився з Марком Кропивницьким. У Бобринці збереглися багато будівель. Там уже можна прогулятися й подивитися. Працівники місцевого краєзнавчого музею розкажуть, де жили Кропивницький і Тобілевич, що вони там робили і які мали взаємини".

Карпенко-Карий і Єлисаветград (Кропивницький)

У 1865 році Іван Тобілевич переїхав до Єлисаветграда. Тут працював столоначальником повітового поліційного управління до 1883 року. У якому будинку він жив перші сім років, достеменно невідомо. Є дані, що родина Тобілевичів винаймала житло у місцевого священника Загорського, і ймовірно, цей будинок розташовувався недалеко від початку теперішньої вулиці Соборної. У 1872 році родина Тобілевичів придбала у вдови священника Якова Курлова будинок на вулиці Знаменській. Нині це будівля міського літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого. Саме на його сайті можна докладно почитати про єлисаветградський період життя Карпенка-Карого.

Сучасний вигляд літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого. У цьому будинку драматург мешкав з 1772 до 1883 року
Сучасний вигляд літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого. У цьому будинку драматург мешкав з 1772 до 1883 року. Фото: Літературно-меморіальний музей Івана Карпенка-Карого

Онук Івана Тобілевича Андрій Тобілевич розповів, що садиба займала майже гектар. Там були будинок площею 130 квадратних метрів (з кухнею і ванною), флігель на дві кімнати з кухнею та великий садок. У садку стояла альтанка з жовтої акації. Межі садиби Тобілевичів за радянські часи зменшилися в кілька разів, і точне місце альтанки визначити неможливо.

У цьому будинку Іван Карпенко-Карий жив до 1883 року. Тоді його звільнили з поліційного управління за політичну неблагонадійність і в 1884 році заслали в Росію в Новочеркаськ.

"Хутір Надія"

У 1887 році Іван Тобілевич повернувся з заслання й оселився на хуторі. Ці землі були спадщиною його першої дружини Надії Тарковської. Надія померла в 1881 році. За два роки Іван Тобілевич узяв шлюб з Софією Дітковською хористкою трупи Старицького.

"У кімнатах на хуторі є меморіальна експозиція. Вона потребує зараз оновлення, але все одно можна побачити особисті меблі та інші речі Тобілевича. Потім виходимо з будинку й дивимося на меморіальні дуби, які садили й самі Тобілевичі, і відомі діячі в галузі культури. Також там є жіноча й чоловіча купальні, рукотворне озеро. Можна погуляти по самому заповіднику, а потім перейти на кладовище, де похований і сам Тобілевич, і його родина. Могили збереглися. На могилі Тобілевича навіть є кована огорожа 1907 року".
Жіноча купальня на Хуторі Надія
Жіноча купальня на Хуторі Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Чоловіча купальня на Хуторі Надія
Чоловіча купальня на Хуторі Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

На хуторі Надія Іван Тобілевич написав 11 п’єс із 18. Це "Сто тисяч", "Хазяїн", "Сава Чалий", "Гандзя", "Батькова казка", "Гріх і покаяння", "Паливода XVIII століття".

Меблі в будинку Тобілевичів на Хуторі Надія
Меблі в будинку Тобілевичів на Хуторі Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Інтер'єр будинку Тобілевичів на хуторі Надія
Інтер'єр будинку Тобілевичів на хуторі Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Ліжка в будинку Тобілевичів на Хуторі Надія
Ліжка в будинку Тобілевичів на Хуторі Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Нині заповідник-музей Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) "Хутір Надія" – філія обласного краєзнавчого музею. Це пам’ятка історії й садово-паркового мистецтва національного значення.

Територія Хутора Надія
Територія Хутора Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Меморіальний музей і дерева на території Хутора Надія
Меморіальний музей і дерева на території Хутора Надія. Фото: Знімок з екрана 3D туру на сайті Кіровоградського краєзнавчого музею

Місця поховання Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) і його батька Карпа Тобілевича
Місця поховання Івана Тобілевича (Карпенка-Карого) і його батька Карпа Тобілевича. Фото: надав Борис Шевченко

За словами Бориса Шевченка, усі ці об’єкти хочуть об’єднати в один комплексний маршрут. Його зараз розробляють і продумують.

"Але перш ніж запустити маршрут, треба його наситити. Звичайно, в Арсенівку періодично їздять туристи. Хутір Надія це взагалі традиційне туристичне місце. Але ми хочемо цілісний маршрут. І зараз ми обдумуємо, як це все зробити. На кожному етапі ми повинні людям щось запропонувати, щоб це все разом працювало. Ми всі говоримо про те, чим наша область може вирізнятися в Україні. На моє переконання, саме театральна історія це той бренд, який може відзначати нас на фоні інших територій України й навіть працювати на міжнародний імідж нашого краю. Але це комплексна системна робота. Ми готуємо інформаційні матеріали, презентуємо маршрут, возимо туди людей, пишемо в ЗМІ, працюємо з туристичними агенціями, і це все дасть результат".

На початок