"У вчителів низька самомотивація до знань". Кіровоградщина серед найгірших регіонів за результатами мультитесту

"У вчителів низька самомотивація до знань". Кіровоградщина серед найгірших регіонів за результатами мультитесту

"У вчителів низька самомотивація до знань". Кіровоградщина серед найгірших регіонів за результатами мультитесту
Складання мультипредметного тесту. Фото ілюстративне: Суспільне Кропивницький

Кіровоградська область посіла 22 місце серед 25 регіонів у загальнодержавному рейтингу за результатами складання мультипредметного тесту 2023 року. Це результати тестування за чотирма предметами: українська мова, математика, історія України та англійська мова. Середній бал в області – 141. Зменшилась, якщо порівнювати з минулим роком і кількість випускників, які отримали 200 балів хоча б з одного предмета.

Директорка обласного департаменту освіти і науки Ельза Лещенко під час брифінгу розповіла, що середній бал випускників Києва, який став кращим у загальнодержавному рейтингу – 150 балів, у Кіровоградщини на дев’ять балів менше.

"Як і торік, через воєнний стан, учні складали не ЗНО, а національний мультипредметний тест. Було два обов’язкові предмети – українська мова та математика. Серед предметів на вибір найбільш популярними були історія України та англійська мова".

200-бальників, за інформацією Ельзи Лещенко, в області 57. Це випускники з 16 громад. Торік 200-бальників було понад 150 з 21 громади. Усього в області 49 громад.

"З усіх громад Кіровоградщини ми брали загальну кількість випускників, які складали цей іспит і дивились середній бал. Найкращі за результатами чотирьох предметів – світловодська санаторна школа-інтернат №2, ліцей-інтернат спортивного профілю у Пантаївці та гімназія-інтернат – школа мистецтв. З 4500 шкіл України школа мистецтв посіла 103 місце за результатами мультитесту".

Українська мова

Кіровоградщина – на 22 місці в загальнодержавному рейтингу.

Найбільший середній бал – 161,7 – світловодська санаторна школа-інтернат №2, ліцей-інтернат спортивного профілю у Пантаївці та гімназія-інтернат – школа мистецтв. Друге місце – у шкіл Олександрійської громади, третє – Голованівська громада, четверте – Знам’янська, п’яте – Аджамська.

Найгірші результати з мультитесту з української мови (місця з 49 по 45) показали випускники з Великоандрусівської, Піщанобрідської, Новопразької, Устинівської, Гурівської громад.

Історія України

19 місце в загальнодержавному рейтингу.

Найбільший середній бал – 153,27 – світловодська санаторна школа-інтернат №2, ліцей-інтернат спортивного профілю у Пантаївці та гімназія-інтернат – школа мистецтв. Місця з другого по п’яте – у шкіл Голованівської громади, Знам’янки, Завалля та Новоукраїнської громади.

Найгірші результати – Глодоси, Катеринівка, Піщаний Брід, Велика Андрусівка, Устинівка.

Математика

23 місце в загальнодержавному рейтингу.

Перше місце – у світловодської санаторної школи-інтернату №2, ліцею-інтернату спортивного профілю у Пантаївці та гімназії-інтернату – школи мистецтв, середні бали в яких – 148.

Місця з другого по п’яте – у шкіл Знам’янської громади, Ганнівки, Олександрії та Кропивницького, відповідно. З 49 по 45 місця – у шкіл Глодосів, Устинівки, Кетрисанівки, Первозванівки та Рівного Новоукраїнського району.

Англійська мова

12 місце в загальнодержавному рейтингу.

Найвищий середній бал – 159 – у світловодської санаторної школи-інтернату №2, ліцею-інтернату спортивного профілю у Пантаївці та гімназії-інтернату – школи мистецтв.

Друге місце – Новоархангельськ, третє – Кропивницький, четверте – Олександрія, п’яте – Світловодськ.

49 місце – Вільшанка, 48 – Побузьке, 47 – Мала Виска, 46 – Добровеличківка, 45 – Смоліне.

"Будемо аналізувати"

Результати проаналізують, сказала керівниця департаменту.

"Будемо робити висновок – хто вчить, як вчить. Війна у всіх однакова. Повітряних тривог, кажуть, було багато, але у Кіровоградській області вони були у всіх однакові. Формат навчання – питання інше, залежить від того, як вони хочуть працювати".

Зі слів Ельзи Лещенко, онлайн-навчання продемонструвало, що значна кількість вчителів не володіють відповідними інструментами.

"Це негативно відобразилось на учнях. Це вчитель не вміє подавати інформацію. У нас низька самомотивація вчителів до нових знань. Є предмети, особливо в сільській місцевості, які викладають не за фахом. Однак немає жодної школи, де б не було вчителя української мови, а результати погані".

На початок