Попри санкції РФ виробляє більше ракет, ніж до початку війни — NYT

Попри санкції РФ виробляє більше ракет, ніж до початку війни — NYT

Пуск крилатої ракети "Калібр" з акваторії Чорного моря
Пуск крилатої ракети "Калібр" з акваторії Чорного моря. Міністерство оборони РФ

Росії вдалося обійти санкції та експортний контроль, запроваджені Заходом, і збільшити виробництво ракет вище за довоєнний рівень, внаслідок чого Україна стає особливо вразливою для посилення атак у найближчі місяці.

Про це пише The New York Times з посиланням на анонімні джерела.

За оцінками посадовців США, внаслідок санкцій Росія була змушена різко уповільнити виробництво ракет та іншого озброєння на початку війни у лютому 2022 року як мінімум на шість місяців. Але до кінця 2022 року оборонно-промислове виробництво в РФ знову почало набирати обертів, кажуть анонімні джерела.

Видання зазначає, що Росія обійшла американський експортний контроль, використовуючи свої розвідувальні служби та Міноборони для управління незаконними мережами людей, які контрабандою переправляють ключові компоненти, експортуючи їх до інших країн, з яких їх легше доставити до Росії.

Наразі Росія відчуває брак деяких видів озброєнь. Наприклад, крилатих ракет повітряного базування Х-55. Однак інших типів ракет у російської армії на складах зараз більше, ніж до початку війни, кажуть джерела видання, знайомі з даними західної розвідки. За їхніми словами, Росія обійшла експортний контроль США за допомогою своїх мереж агентів. Ключові компоненти для крилатих ракет переправляють контрабандою в треті країни, звідки їх доставляють російським замовникам.

Як зазначає NYT, Росія закуповує не чіпи більш високого класу, експорт яких легко відстежити, а комерційні чіпи, які використовуються з найрізноманітнішою метою. А експортний контроль вдається обходити через такі країни, як Туреччина і Вірменія.

Високопосадовець в одному із західних міністерств оборони зазначає, що до війни російський військово-промисловий комплекс міг виробити 100 танків на рік, а зараз — 200. Інші джерела припускають, що Росія може виробити до 2 млн артилерійських снарядів на рік, або вдвічі більше, ніж спочатку припускали західні розвідувальні служби.

Обсяги російського виробництва боєприпасів у сім разів перевищують виробництво на Заході, стверджує високопосадовець Міноборони Естонії Кусті Салма. За його словами, витрати на виготовлення снарядів у Росії також нижчі: якщо західній країні один 155-мм артилерійський снаряд обходиться в $5-6 тис., то Росія витрачає на нього лише $600.

У результаті, підкреслює NYT, станом на зараз Росія виробляє більше боєприпасів, ніж Сполучені Штати та Євросоюз.

Щоб обмежити контрабандний потік мікроелектроніки для ракет у Росію, США і ЄС склали список із 38 різних категорій товарів, експорт яких буде пріоритетним для блокування. Також американські та європейські посадовці працюють із банками над системою оповіщення про можливі порушення санкцій.

На початок