Українські біженці переїжджають із Польщі до Німеччини. Польська влада спробувала з'ясувати причину

Українські біженці переїжджають із Польщі до Німеччини. Польська влада спробувала з'ясувати причину

Українські біженці переїжджають із Польщі до Німеччини
. Тетяна зі своєю дочкою Катериною, вокзал Перемишля, південно-східна Польща, 12 березня 2022 року. Фото: Petros Giannakouris / AP

Українські біженці почали переїжджати з Польщі до Німеччини. Така тенденція спонукала польську владу дослідити причини цього явища.

Про це йдеться у дослідженні “З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців”, презентація якого відбулася у Медіацентрі Україна – Укрінформ 13 вересня.

Як розповіла речниця Міграційної платформи EWL Маргарита Ситник, за останні кілька місяців багато українців виїжджає з Польщі до різних європейських країн, зокрема до Німеччини.

“Десь на 450 тисяч збільшився приріст громадян України в Німеччині, у той час як на 350 тисяч зменшилася їхня кількість в Польщі. Тобто 350 тис. українців виїхало в різні країни, у тому числі до Німеччини. Цю тенденцію ми вирішили дослідити", — сказала Ситник.

Як розповів директор Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету Ян Маліцький, у Польщі українські біженці, серед яких 94% становлять жінки, активно включилися у пошук роботи. 71% українок вже почали працювати. За його словами, тенденція до міграції українських біженців з Польщі спонукала польську владу вивчити її причини.

Участь в онлайн-опитуваанні взяли участь 400 респондентів з різних регіонів України, різного віку і з різною освітою, які спочатку перебували у Польщі, а потім переїхали до Німеччини. 91% опитаних становили жінки і 9% чоловіки. Середній вік респондентів становив приблизно 35 років, 66% з них мають вищу освіту, близько 20 % — професійну освіту.

За даними дослідження, серед причин міграції українських біженців до ФРН є наявність друзів у Німеччині, які вже влаштувалися там і допомагають знайомим зробити цей крок, а також вища заробітна плата, вищі соціальні виплати для біженців та кращі медичні послуги, аніж у Польщі. Про це розповів голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

Курси німецької мови, які уряд ФРН організував для біженців, також є важливим фактором, який допоміг українцям інтегруватися в суспільство і знайти свій шлях на ринку праці.

Дослідження підготували за результатами опитування, яке у серпні 2023 року провели Міграційна платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Республіки Польща. Загалом опитали 400 повнолітніх громадян України, які приїхали до Польщі після початку повномасштабної війни, отримали статус тимчасового захисту у Польщі, а потім виїхали до Німеччини.

Європейська Комісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців в Європейському Союзі. Про це повідомила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн під час свого виступу у Європарламенті  у середу, 13 вересня.

На початок