Польща попередила Єврокомісію щодо продовження заборони на імпорт українського збіжжя після 15 вересня

Польща попередила Єврокомісію щодо продовження заборони на імпорт українського збіжжя після 15 вересня

Зерно, збіжжя
. Зерно. Фото: Суспільне Кропивницький

Рада міністрів Польщі на засіданні у вівторок, 12 вересня, ухвалила постанову, в якій попередила Єврокомісію, що продовжить в односторонньому порядку заборону на українське збіжжя після 15 вересня, якщо Брюссель не прийме відповідного рішення.

Про це йдеться у повідомленні уряду Польщі після засідання Ради міністрів країни.

"Рада міністрів закликає Єврокомісію продовжити після 15 вересня 2023 року заборону на імпорт з України чотирьох видів сільськогосподарської продукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку (рапсу) та соняшнику; вжити негайних заходів для підготовки рішень, що забезпечують стабільне та ефективне функціонування місцевих виробників у Польщі та Євросоюзі. Якщо Єврокомісія не продовжить заборону на імпорт зерна з України після 15 вересня, то Польща запровадить таку заборону на національному рівні", – йдеться у повідомленні.

У постанові також наголошується, що ембарго діятиме до тих пір, "поки не будуть врегульовані відносини в аграрній сфері між Польщею та Україною", а також зазначається, що влада Польщі не хоче, щоб українське зерно "дестабілізувало внутрішній аграрний ринок".

"Наша країна налагодила багатомісячну співпрацю з Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Болгарією, щоб спільно відстоювати інтереси фермерів перед Єврокомісією. Завдяки зусиллям п’яти прифронтових країн, ЄС запровадив заборону на імпорт зерна з України до 15 вересня. Якщо ЄС не продовжить ембарго на імпорт, Польща самостійно введе таку заборону", — йдеться у повідомленні.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль своєю чергою заявив, що у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму, Україна буде змушена звернутись до арбітражу Світової організації торгівлі (WTO) щодо компенсації збитків за порушення норм Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (GATT).

"Україна, попри війну і блокування РФ наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом WTO. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу і польських родин! Але у випадку порушення торгового права в інтересах передвиборчого політичного популізму Україна буде змушена звернутись до арбітражу WTO щодо компенсації збитків за порушення норм GATT", — йдеться у дописі очільника уряду України у соцмережі X (раніше — Twitter).

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, рішення Польщі щодо заборони експорту української агропродукції мають політичні мотиви, зокрема в контексті того, що в країні 15 жовтня відбудуться парламентські вибори.

8 серпня президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що парламентські вибори у країні відбудуться 15 жовтня 2023 року. На парламентських виборах поляки мають обрати 460 депутатів і 100 сенаторів на чотирирічний термін.

Що відомо про припинення імпорту українського зерна

Після повномасштабного вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.

Протягом 2022-го року Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.

За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.

2 травня Європейська Комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

5 червня Європейська комісія продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосуються імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочується з 17 до 6 тарифних ліній.

19 липня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у коментарі Reuters заявив, що Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина попросять Європейський Союз подовжити заборону на імпорт українського зерна, термін дії якої завершується 15 вересня, щонайменше до кінця року.

На початок